EĞİTİM

Öğrenciler, hazırladıkları projeyle finalde…

Batman 50. Yıl Ortaokulu Öğrencileri, yörede üzüm pekmezine kıvam vermesi için kullanılan bentonit kilinin radyasyonu önleyici etkisine ilişkin projeleriyle, TÜBİTAK'ın 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışmasının Türkiye Finallerine katılacak.

25-05-2024 18:16
25-05-2024 19:16
Google News

Radyoloji teknisyeni amcasından bentonit kilinin radyasyona karşı etkili olduğunu öğrenen Ortaokul Öğrencisi İldem Mama, bunu Fen Bilimleri Öğretmeni Bilal Sakçı ile paylaştı. Daha sonra Mama ve arkadaşları, Sakçı’nın rehberliğinde Bentonit Kilinin Radyasyonu Önleyici Muhteşem Etkisi adlı proje hazırladı. Yörede üzüm pekmezine kıvam vermesi için kullanılan bentonit kili, iki kumaş arasına yayılarak bir hastanenin radyoloji, tomografi ve röntgen bölümlerinde test edildi. Kilin önleyici etkisini yaptıkları deney ve araştırmalarla gören öğrenciler, projeleriyle TÜBİTAK'ın 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldı. Önce il geneli, ardından Van'daki bölge finallerinde birinci olan öğrenciler, 25 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

"RADYASYONUN OLDUĞU ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN KIYAFETLER YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Proje Danışmanı Bilal Sakçı, proje üzerinde 3 ay çalıştıklarını belirterek “Kullanım alanları olarak özellikle birinci önceliğimiz hastaneler. Ayrıca radyasyona karşı itfaiye personelinin giymiş olduğu özel kıyafetlerde de uygulanabilir. Projemizde, radyasyonun yoğun olduğu alanlarda çalışanlar için kıyafetler yapmayı hedefliyoruz” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?