ROPÖRTAJ

ÖĞRENCİSİYLE EL ELE GEZEN ÖĞRETMENLERİN OKULU

Bu dönem de, Okulları tanımaya, tanıtmaya devam edeyim dedim. Aldığım davet sonrası yönümü, Cudi Mahallesi'nde bulunan Batman Yavuz Selim İlkokulu’na çevirdim.

ÖĞRENCİSİYLE EL ELE GEZEN ÖĞRETMENLERİN OKULU
09-10-2019 21:57
Google News

 

 

Okul bahçesini,

Sınıfları gezdim,

İyi inceledim,

Gözlemledim,

Sordum,

Dinledim,

Epey not ettim,

Mutlu öğrenciler,

Huzurlu öğretmenler gördüm.

Gönlü rahat ayrıldım şekilde ayrıldım okuldan.

Siz Yavuz Selim İlkokulunu okurken,

Benim rota, başka bir okula kaydı bile,

Görüşmek üzere…

OKUL YÖNETİCİLERİ VE ÖĞRETMENLER ÇOK MÜTEVAZI

Okul Müdürü Ömer Bayhan’la tanışıyorum. 2004 yılında Batman’ın Gercüş İlçesi’nin Güzelöz Köyü’nde, 1-2-3-4-5 bitleştirilmiş sınıfı okutarak öğretmenliğe başlamış Batmanlı bir öğretmen. Kozluk Kavakdibi’nde okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yapmış. Alpaslan Samanyolu İlkokulu’nda idarecilik, Batman Âdem İlkkılıç İlkokulu’nda Müdür Yardımcılığı yapmış. 2018 Ağustos Ayında Yavuz Selim İlkokulu’na müdür olarak atanmış. Mütevazı bir idareci. Okulunu anlatıp anlatıp “okulumuzu beğendiniz mi, nasıl buldunuz?” diye soruyor. Belli ki okulunu en iyi yerlere getirmek istiyor. “Kendimize istemeyiz, okulumuza isteriz” diyor, takdir ediyorum. Okul Müdürü Ömer Bayhan, Müdür Yardımcısı Deniz Yıldız, Öğretmenler Şehmus Tuğcu ve Pınar Sürücü Onar’la okulu geziyorum, çocuklarla yakın ilgilerini gözlemliyorum. Çocuklar koşup koşup sarılıyor onlara. Onlar da ellerinden tutuyor çocuklarının. Mesleklerini severek yaptıkları çok belli…

930 ÖĞRENCİ, 22 DERSLİK, 28 ÖĞRETMEN…

Okul, 1984 yılından bu yana eğitim öğretim veriyor. Okul binası eskimiş zamanla. Yıktırılan binanın yerine 4 katlı yeni bir bina yapılmış. Bu bina da 2018 yılının Şubat Ayında açılmış. 2’si anasınıf olmak üzere, 20 derslikli… Anasınıf dâhil 930 öğrenci var. Bunlardan 80’i sığınmacı ailelerin çocukları. Bunlar, uyum sınıfında eğitim görüp, Türkçeyi öğrendikten sonra sınıflara alınıyor. Okulda 28 öğretmen görev yapıyor.

MERKEZ İLE KENAR SEMT ARASINDA SIKIŞIP KALMIŞ BİR OKUL

Kent merkezi ile kenar semt arasına sıkışmış kalmış bir yerde okul. Bu yüzden “çok zor bir mahalle” diyor Okul Müdürü Bayhan. Haklı. Çünkü içeri girdiğim ilk anda dikkatimi çekiyor, öğrenciler çok ama çok hareketli. Böyle mahallelerin çocukları genelde bu yapıda. Okul, mahallenin içinde kaldığı için alanı çok dar, bahçenin küçük kalması dezavantaj…

KENDİ İMKÂNLARI İLE SPOR SALONU OLUŞTURMUŞLAR

Okul binasını sıfır devraldıktan sonra kolları sıvamış Okul Yönetimi. Önce bodrum katını koca bir spor salonuna dönüştürmüşler. 150 metrekarelik bir alan. Yazın sıcağında, kışın soğuğunda çocuklar, burada spor aktiviteleri yapacak. Gençlik Spor Müdürlüğü Çok Amaçlı Spor Tesis Şube Müdürlüğünden aldıkları minderlerle spor salonunu zeminini yumuşacık hale getirmişler, duvarlarını da öyle tabi, olur da çocuk, duvara çarparsa diye… Sağı solu aramışlar. İstanbul’daki bağışçılardan spor malzemeleri istemişler. Atletizm ve jimnastik malzemeleri hazır. Spor salonunda lavabo ve tuvaletler de var. Soyunma kabinleri de yapılınca çocuklar burada aktivitelere başlayacak.

OKULUN MÜDÜRÜ DE ÖĞRETMENLERİ DE ÇOK FEDAKÂR

Sıfır okul binasına kurulup, her şeyi Milli Eğitim’den bekleyen yönetimlerin aksine, çok yaratıcı ve fedakâr bir kadro var burada. Okulun iç duvarlarını ve sınıf kapılarını, çizgi film kahramanları ile süslemişler. İlkokul çocukları için böyle şeyler önemli. Çocuk, okuldan keyif almalı. Yine kendi imkânları ile tüm sınıflara store perdeler yaptırmışlar. Mor renkli perdeler, sınıflara canlılık katmış. Okulun henüz akıllı tahtaları yok ama sınıflara projektör taktırıyorlar şimdi. Törenlerde okul bahçesinde sıraya giren çocukların işlerini kolaylaştırmak için sarı çizgiler çizmişler tören alanına.

TUTTUM BEN BU SINIFI

Okul İdaresi, bağışçılara ulaşmış, 25 adet zekâ oyunu takımı temin etmiş. Zekâ oyunları sınıfı açılmış okulda. 100 öğrenciye her hafta sonu, ücretsiz kurs veriyor gönüllü öğretmenler. Bu dönem oklun bütün öğrencilerini zekâ oyunları dersine dâhil etmek istiyor Okul İdaresi. Çünkü zekâ oyunları ersine giren çocuklarda ciddi bir gelişme gözlemlemişler.

BU ATÖLYEDEN İYİ İŞLER ÇIKACAK GİBİ

Beceri ve Tasarım Atölyesi açılmış okulda. Burada öğrenciler, hayal güçlerini geliştirebilecek, becerilerini keşfedebilecek. Atık şişe veya plastiklerden projeler, tasarımlar yapacaklar mesela. Böylece hayal dünyaları gelişecek, zihinsel gelişimleri hızlanacak. Bütün malzemeler, okul yönetiminden. Şimdiden 1 yıllık malzeme stoklanmış bile.

VELİLER ESKİYE GÖRE DAHA İLGİLİ

Okul velileri, eskiye göre daha ilgili. Artık öğrencilerini daha sık takip ediyorlar” diyor Okul Müdürü Bayhan, memnuniyetle. Veliyi, eğitimin bir parçası haline getirmek istediklerini söylüyor. Çabalar, şimdiden fayda etmeye başlamış gibi… Okulun eski mezunu olan veliler, okulun bahçesine fidanlar dikmiş mesela.

BU OKULA GELEN ÖĞRETMEN BİR DAHA GİTMEMİŞ

Öğretmenlerin hemen hemen hepsi, 10 yılı aşkın süredir bu okulda görev yapan öğretmenler. Kimisi 13, kimisi 15 yıl. Bu okula gelen öğretmen, bir daha tayin isteyip gitmemiş, burada kalmayı tercih etmiş. İlk görev yeri bu okul olup, halen burada görev yapan öğretmenler de var. Okul Müdürü Bayhan “Evet, zor bir semt. Zor bir bölge. Ancak huzurlu bir okul. Okullarına gönül bağı ile bağlanmış, bu okulu sevmiş öğretmenlerimiz var. Tamamı tecrübeli, kaliteli öğretmenler. İlgili, merhametli insanlar” diyor.

ÖĞRENCİLER KENDİNİ ÖZEL HİSSETSİNLER DİYE…

Okul, sadece derse odaklanıp, öğrencisinin duygu halini, yaşantısını unutan okullardan değil. Öğrencisine, kendini özel hissettirmeye çalışan bir okul. Çocukların doğum günleri, okul girişindeki LED ekranda, çocuğun fotoğrafları da gösterilerek kutlanıyor mesela. Öğrenciler için okulda palyaço etkinlikleri, sinema ve patlamış mısır etkinlikleri yapılıyormuş arada. İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için eğitim destekleri hazırlanıyormuş.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete