GÜNDEM

“OHAL, ADİL YARGILANMA VE SAVUNMA HAKKINI ORTADAN KALDIRIYOR”

Batman Barosu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürürlüğe konulan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasını eleştirerek adil yargılanma ve savunma hakkını ortadan kaldıran düzenleme ve uygulamalara son verilmesini istedi.

“OHAL, ADİL YARGILANMA VE SAVUNMA HAKKINI ORTADAN KALDIRIYOR”
25-07-2016 22:07
Google News

Batman Barosu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Özellikle bölgemizde uzun yıllar süren ve ağır insan hakları ihlallerine yol açan olağanüstü hal konusunda toplumda oluşan kaygıların haklılığı, yayınlanan ilk Kanun Hükmünde Kararname ile açıkça ortaya çıkmıştır. KHK ile soruşturma ve kovuşturma işlemlerinde temel asgari haklar adeta askıya alınmıştır. KHK ile gözaltı süresi 30 güne çıkarılmış, şüpheli-avukat görüşmeleri sınırlamaya tabi tutulmuş, avukat-müvekkil görüşmelerinin mahremiyetini ihlal edecek düzenleme ile denetime açık hale getirilmiş ve Cumhuriyet Savcılığınca Baro tarafından bildirilen avukatın değiştirilmesinin isteyebilmesi ile savunma mesleği adeta hâkim/savcı vesayetine alınmış, tutukluluk değerlendirmesinde avukatın hazır bulunması zorunluluğunu ortadan kaldıran ve bütünüyle mesleğin doğasına aykırı düzenleme ile savunma hakkı işlevsizleştirilmiştir” denildi.

“ADİL YARGILANMA HAKKINDAN VAZGEÇİLEMEZ”

BARO’dan yapılan açıklamanın devamında “Hiçbir koşulda savunma ve adil yargılanma hakkı ve hukuk güvenliğinden vazgeçilemez. Tam aksine bireysel hakların haleldar olma riskinin daha yüksek olduğu böylesi olağanüstü dönemlerde hukuki güvencenin sağlanması gerekmektedir. Toplumun demokratik duruşu ile ortaya koyduğu kazanımların güçlenmesi ve yaşamın hızlıca normalleşmesi ve hukuk güvenliğinin sağlanması için adil yargılama ve savunma hakkına halel getiren düzenleme ve uygulamalardan vazgeçilmelidir” denildi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete