TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Okan Geçgel: “Resmi ilan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor”

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartlar sebebiyle Anadolu basının ilan pastasından pay alamadığına dikkat çekerek, “Dijital medya yasası kağıt üzerinde kaldı. Resmi ilanlar için sunulan avantajlardan yerel basın faydalanamıyor. İlan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor.” dedi.

Okan Geçgel: “Resmi ilan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor”
10-01-2024 09:54
10-01-2024 09:55
Google News

TİGAD Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, çalışan tüm gazetecilerin gününü kutlayarak, Anadolu basının yaşadığı zorluklara değindi. Geçgel, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve kamuoyunda “dezenformasyon yasası” ve “dijital medya kanunu” olarak bilinen yasa çerçevesinde Basın İlan Kurumu’nun hazırladığı mevzuatın ağır şartlar içerdiğine dikkat çekti.

“AĞIR ŞARTLAR ANADOLU BASININI NEREDEYSE YOK ETTİ”

Geçgel, şöyle devam etti: “Basın İlan Kurumu’nun dayatmalarının sonuçları çok ağır oldu. Bu ağır şartlar Anadolu basınını neredeyse yok etti. Yerel basında zor şartlarda hizmet vermeye çalışan birçok haber sitesi ve gazete, kapılarına kilit vurma noktasına geldi. Resmi ilanları alabilmek için yerel basının ulaşamayacağı seviyede tıklanma oranları, yerel basın için imkansız seviyede Basın Sigortalı çalışan sayısı gibi şartlar koydular. Bu sebeple büyük fedakarlıkla çalışan gazeteciler, çalışamaz duruma geldi.”

“TIKLANMA ORANI VE SİGORTALI ŞARTI YÜZÜNDEN HABER SİTELERİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”

“Anadolu’daki internet medyasında büyük bir handikap var!” diyen TİGAD Başkanı Geçgel, “Dijital medya yasası kağıt üzerinde kaldı. Resmi ilanlar için sunulan avantajlardan yerel basın faydalanamıyor. İlan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor. Anadolu basını için yıllarca bu yasanın çıkması için mücadele verdik. Yasanın yerel basına destek olmasını bekliyorduk ama mevzuat yerel basına zarar verdi. Anadolu basınına üvey evlat muamelesi yapılıyor. Özellikle tıklanma oranı ve Basın Sigortalı çalışan sayısı gibi şartlar yüzünden Anadolu’nun birçok kentindeki haber sitesi sahipleri kara kara düşünüyor. Anadolu basını bunu unutmaz!” sözlerini kaydetti.

TİGAD Genel Başkanı, internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartların Anadolu medyasına büyük bir yük getirdiğini belirterek, “TİGAD olarak mevzuatın değişmesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu hatadan bir an önce dönülmeli.” dedi. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete