EĞİTİM

ÖLÜMCÜL HASTA, BÖLGE’DE HAYATA DÖNDÜ

Kalpten çıkan ana atardamarın yırtılması nedeniyle yaşama sansı % 5’lere düşen hasta, Batman Bölge Devlet Hastanesinde hayata döndü.

ÖLÜMCÜL HASTA, BÖLGE’DE HAYATA DÖNDÜ
22-08-2016 19:33
Google News

4 çocuk annesi ve 21 haftalık gebe olan 33 yaşındaki Fatma Altun, ani sırt ve göğüs ağrısı şikâyeti ile Bölge Hastanesine kaldırıldı. Yapılan tetkiklerinde kalpten çıkan en büyük damar aort’un yırtıldığı(disseksiyonu) tespit edildi.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN ÖLDÜĞÜ ANLAŞILDI

Kısa süreli kalp durması ve solunum sıkıntısı yaşayan Fatma Altun, solunum cihazına bağlandı. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle anne karnındaki bebeğin kan dolaşımı bozularak öldüğü anlaşıldı. Ölüm riski giderek yükselen Fatma Altun ise gecenin ilerleyen saatlerinde ameliyata alındı. 7 saat süren ameliyatta, yırtılan damar ve kalp kapakçığı değiştirildi, kalp damarlarından birine ise By Pass yapıldı. Anne karnında hayatını kaybeden bebek ise Kadın Doğum Uzmanlarından Anıl Murat Sever ve Fethi Karakaya tarafından sezaryenle alındı. Başarılı geçen ameliyattan 8 gün sonra hasta, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. 

“AORT’UN YIRTILMASI, ÖLÜMCÜLDÜR”

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Mehmet Karaçalılar, tedavi sürecine ilişkin yaptığı açıklamada “Aort Disseksiyonu yani kalpten çıkan ana atardamar aort’un yırtılması, kalp damar cerrahisinin en büyük ve en ölümcül durumlarından biridir. Acil ameliyat edilmediği takdirde ölümle sonuçlanmaktadır. Bu tür vakalar genelde ileri yaşlarda görülmekle birlikte hamilelerde 40 yaş altında görülebiliyor. Gebelik sayısı artıkça risk de artar. Acil ameliyat edilmediği durumlarda 48 saat içinde ölüm riski çok yüksek olur” dedi.

Doktorlarıma minnettarım

Sağlığına ve çocuklarına kavuşmanın sevincini yaşayan Fatma Altun ise “Şiddetli sırt ve göğüs ağrısı ile hastaneye gelmiştim ama şu anda durumum çok iyi.  . Bebeğimi kaybettiğime üzüldüm ama diğer yandan da çocuklarıma kavuştuğum için mutluyum. Doktorlarıma minnettarım” dedi. Altun, kendisini sağlığına ve çocuklarına kavuşturan Kalp Damar Cerrahı Mehmet Karaçalılar ile Op. Dr. Engin Karakuş, Kadın Doğum Uzmanlarından Anıl Murat Sever ve Fethi Karakaya, Anestezi Uzmanlarından Tuğba Dorken ile İdris Ekinci’ye teşekkür etti. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete