EKONOMİ

ORTADOĞU MAKİNA

ORTADOĞU MAKİNA

ORTADOĞU MAKİNA
24-09-2014 20:24
Google News

Şimdiye kadar köşemizde Batman’da üretim yapan fabrikaları tanıttık. Batman Ekonomisine Yön Verenler köşemizin bu haftaki konuğu ise biraz farklı.

Batman başta olmak üzere bölgenin parlayan sektörlerinden biri olan tekstil sektörüne önemli hizmetler sunan Ortadoğu Makine’yi tanıtacağız. Basitçe ifade etmek gerekirse Ortadoğu Makine, firmaların makine ihtiyaçlarını karşılıyor, satış sonrası hizmet veriyor. Bu, çok sınırlı bir etki gibi görünebilir. Ancak sektörü bilenler, bu hizmetin ne derece etkili olduğunu biliyorlardır.

TÜRKİYE’DE HAZIR GİYİM

Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de “battı, batacak” denilen öyle bir sektör bu. Fakat tüm tahminlerin aksine hazır giyim sektörü geçen yıl cari açığın azalmasına 15.2 milyar dolar katkı sağladı. Tekstil ve hazır giyim sektörü geçen yıl 27.7 milyar dolar ihracata karşılık, 12.5 milyar dolar ithalat yaptı. Dolayısıyla bu sektör, tek başına 15.2 milyar dolar cari fazla verdi. Sektörün batacağına yönelik kanaati oluşturan sebep Bangladeş, Vietnam, Çin, Suriye ve birçok Afrika ülkelerinde hazır giyim üretiminin çok artmasından kaynaklandı.

Sektör aynı zamanda önemli bir yatırım alanı oldu. Tekstil ve hazır giyim için alınan teşvik belgelerinin son 3 yılda 16 milyar Tl’yi aşmıştır.

BATMAN’DA HAZIR GİYİM

2012 yılından önce de Batman’da tekstil sektöründe ilk hareketlenme yaşandı. Fakat 2012’den sonraki teşvik paketiyle yatırımlar bir anda çok büyük bir hızla artmaya başladı ve sektör Batman’da sanayi de istihdamın zirvesine oturdu.

Halen gelişimini tamamlamamış olan sektörde Batman’a ciddi yatırımcılar gelmeye devam ediyor. Sektördeki firma sayısı 150’ye dayanmış durumda. Toplam istihdam rakamının ise 5000–7000 arasında değiştiği biliniyor.

İlk başlarda tekstil firmalarının en büyük şikâyetlerinden biri teknik servislerin yokluğuydu. Çünkü o zaman İstanbul’dan servis getirme maliyetleri, makine alımı maliyetleri hem zaman hem de para kaybına yol açıyordu. 

Batman’ın çevresine göre sektöre erken girmesi sebebiyle, sektörün bir bakıma bölgedeki kalbi olmuş durumda. Mardin’in Midyat ilçesi ve Diyarbakır’da sektör önemli bir gelişme göstermiş olmasına rağmen Batman firma sayısı ve ölçeği bakımından bölgenin lideri sayılabilecek durumda.

Batman’ın sektördeki konumunu daha da güçlendirmesi için ise, yan sanayinin ve bağlantılı hizmet sektörünün gelişmesi gerekiyor.

Bu ise, yan sanayi, bakım onarım, makine danışmanlığı gibi konulardan oluşuyor. Çünkü yüzlerce kişinin çalıştığı bir tekstil firmasını düşünün. Makinedeki bir arıza bütün üretimin yavaşlamasına, hatta durmasına sebep olabilir. İşte Ortadoğu Makinenin fonksiyonu bu alanda ortaya çıkıyor ve arızaya çok kısa sürede müdahale edip, gerekirse yerine geçici makine veriyor. Bu ise firmaların daha büyümekten endişe etmemesini sağladığı için dolaylı yoldan yatırımlara etki ediyor.

ORTADOĞU MAKİNE’NİN HİKÂYESİ

Murat Santalu ve Tekstil Mühendisi olan Ömer Yakşi ortaklığında 2013 yılında kurulan Ortadoğu Makinenin hikâyesi çok eskilere dayanıyor. Bundan 20 yıl kadar önce tekstil sektöründe yer alan firma ortaklarından Murat Bey bundan kısa bir süre sonra tekstil makinesi sektörüne girmiş. Murat Bey, Dünya’da en çok kullanılan dikiş makinelerinin Türkiye distribütörü olan Uğur Makine ile ortaklıklarını sürdürdüğünü belirtiyor.

Uğur Makine üzerinden Türkiye’nin her tarafındaki tekstil makine ihtiyacını karşılayan firma, Batman merkezli Orta Doğu Makine ile Batman ve çevresinin en büyük makine tedarikçisi ve onarım servisi durumunda.

Mühendislerden oluşan 3 teknisyen, Tekstil Mühendisi, Moto Kurye ve bir çok çalışanı ile kısa sürede firmaların yedek parça ve onarım hizmetlerini sunan firma, Batman dışında, Diyarbakır, Bitlis, Şırnak, Hakkâri’ye kadar hizmet veriyor. Birçok firmanın makine parkurunu A’dan Z’ye oluşturmuş durumdalar.

ŞİRKET ORTAKLARININ İFADELERİ 

Şirket ortakları, hedeflerini açıklarken “Ortadoğu Makine olarak bu işi uzun yıllardır İstanbul’da yürütmekteyiz. Sektörün bölgeye kayması ile birlikte yatırım yapma kararı aldık. Batman’ın sektörün kalbi olma yönündeki ilerleyişi ve merkezi bir konumda yer alması yatırımımızı Batman’a yapma hususunda önemli bir etken oldu.

Siirt çevre yolunda yatırıma başlama kararı aldık. Uğur makinenin da bölge bayiliğini alarak işe başladık. Brother, Yamato, Kingtex ve Pegasus gibi saygın markaların satışını ve teknik desteğini sağlıyoruz. Hazır giyim yapan bir firmanın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak durumdayız.  2014 yılı başlarında işe başlamamıza rağmen,  kısa sürede 150 civarı firma ile çalışacak duruma ulaştık. Batman, Diyarbakır, Silvan, Beşiri, Midyat, Nusaybin, Bismil, Bitlis, Van, İdil, Şırnak ve Kuzey Irak çalıştığımız yerlerin başında gelmektedir. Kısa sürede gelen yüksek talep sektörün ihtiyacını göstermektedir.

Servis araçlarımız ve uzman kadromuz ile çıkan arızalara kısa sürede müdahale edilebilmektedir. Motorlu kuryeler ile yedek parça ihtiyaçları acilen karşılanmaktadır. Böylece sektörün önemli ihtiyaçlarından birini karşılamış olduk.

10 kişilik kadromuz ile yola çıktık. Sektör ile ilgili olumlu gelişmeler işimizin gelişmesi ve istihdamın arttırılması yönündeki umutlarımızı yükseltmektedir. Bölgeye yönelik yatırımlarımızı attırmaya gayreti içinde olacağız” ifadelerini kullanıyor.               

            

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete