EĞİTİM

“OY KULLANIRKEN, YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI DÜŞÜNÜN”

Batman Esnaf Odaları Başkanlığı, 4 Şubat Pazar günü 09.00–17.00 saatleri arasında, Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Olağan Kongresini gerçekleştirecek.

“OY KULLANIRKEN, YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI DÜŞÜNÜN”
31-01-2018 22:14
Google News

 Bin 300 üyesi olan Oda, 2 Bin 975 delege ile seçime gidecek. Delegeler, verdikleri oylarla Oda Başkanını ve Yönetim Kurulunu seçecek. Batman’da ilk defa Esnaf odası Seçimlerine bu kadar ilgi var. Şu anda 5 aday yarış içinde. Esnafları gezip vaatlerini anlatırken, basından da destek istiyorlar. Biz de Sonsöz olarak üstümüze düşen misyonu yerine getirmek istedik. 4 Şubat’a kadar tüm adayların söyleşilerine yer vererek, doğru tercih yapmanızı sağlayacağız. İlk söyleşimiz, mevcut Oda Başkanı M. Salih Kaplan. 2014 yılında Başkanlığa seçildi, 2018 yılında görev süresi doldu. Şimdi yeniden aday… Bakın 4 yıllık süre zarfında neler yaptı, bundan sonra neler yapmayı vaat ediyor? Keyifli okumalar…

-Önce sizi tanıyalım. Mehmet Salih Kaplan kimdir? 


1968 Batman doğumluyum. Evli 5 çocuk babasıyım.  İlk orta ve lise öğrenimini Batman’da okudum.
-Esnaf olarak hangi iş sektöründe çalışıyorsunuz?
bir fiil olarak 28 yıldır esnafım.  Ayakkabı ve giyim sektörü üzerinde esnaflığım devam ediyor. 20’ye yakın kişiyi istihdam ediyorum. Bunu söylerken aslında her esnaf, bizim ailemiz, her çalışan da bizim kendi kardeşimiz anlayışı içerisindeyim. 
-Sizi Esnaf Odası Başkanlığına getiren süreç nasıl gelişti?
Kentin belirli noktalarında iş yerleri mevcut. Bu vesile ile ilin esnaf sorunlarını her caddede ve sokakta esnaflar arasında tartışırdık. Gerçekten esnafın sorunları var ve çözülecek bir yapısı da olmasına rağmen çözümleri ile ilgili hiç bir varlık gösterilmiyordu. Bu tarz sorunlar var iken esnaflar arasında şahsıma öneri geldi. Yani ben kendi isteğim ile gelmedim. Esnaf kardeşlerimizin yoğun talebi ile başkanlığa aday oldum ve 1 dönem başkanlık yaptım. Şimdi de aynı taleple ikinci kez adaylık başvurusunda bulundum.


-Oda’nın yapısı ile ilgili bilgi verir misiniz? 
“Yapımız, ülkenin en demokratik yapısıdır. Seçimler 4 yılda bir en demokratik hali ile yapılıyor. Tüm meslek gurupları kendi meslek yönetimini seçiyor, her meslek gurubundan esnaf, odanın yönetiminde yer alıyor.  Vergi mükellefi olan esnaflar, Oda’ya kayıt yaptırabiliyor. Bağlı bulunduğu mesleğin sorunları, Oda Yönetiminde giderilmeye çalışılır. Giderilmeyen sorunlar, üst kuruluş olan Odalar Birliğine, sonrasında da Konfederasyona iletilir.  
-Başkanlığınız döneminde neler yaptınız?
“2014 yılından bu yana yönetime geldiğim günden beri yönetici arkadaşlarım ile bir aile gibi tüm sorunları dillendirirdik. İlkemiz dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilir bir odayı hedeflemiştir.  Önümüze çıkan engellere rağmen çok şükür başarabildik
Geldiğimiz gün ve bugün arasında dağlar farklar oluştu. İlk adımımız odayı kurumsallaştırmaktı. Bunu başardık. 44 yıldır hiç varlık göstermeyen bir handikabı devralmıştık. Her şey darmadağın, düzeni olmayan, işlemeyen bir Oda’yı kurumsallaştırdık. Hiç vakit kaybetmeden yola koyulduk, üyelerimize yakışır bir hizmet binası elde ettik odamız hizmetinde kullanılmak üzere araç aldık.  Bununla birlikte Oda’nın tüm borçlarını kapattık. 
Üyelerimizden, yeni üye olacaklardan alınan devlet harcı haricindeki tüm ücretleri, çıraklık, kalfalık belgeleri için de aynı şekilde alınan ücretleri kaldırdık. Yüzlerce gencimize farklı eğitimler verdik. Ramazan Aylarında ihtiyaç sahibi olan yüzlerce aileye yardımda bulunduk. Üyelerimizin bütün sorunlarına ivedilikle çözüm bulmaya çalıştık. Sokak temizliğinden, kesilen elektriğe kadar… En önemlisi ulusal sermayeli market zincirlerinin açılmamaları konusunda her türlü girişimde bulunduk ve bugün mecliste tartışılan marketler zincirlerine karşı mecliste gündem oluşturduk. Yerelde ve ulusalda üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda gerek sağlık, eğitim ve birçok alanda değerli girişimlerimiz ve bunlara bağlı sonuçlarımız oldu.  Bugün odamızın girişimleri sonucu ülke geneli tüm esnaf sanatlarımıza Medicalpark Hastanelerinde % 25 sağlık indirimi uygulanmaktadır. Çok farklı proje başvurularımız vardır.  Örnek olarak eğitim, pazarlama e satış kendi esnafımıza değişen gelişen dünyaya ayak uydurabilmeleri için her türlü desteği sunacağız. Kısacası esnaf ile bütünleşip esnafın sorunlarını çözeceğiz. Belge satan odadan, hizmet üreten odaya dönüştük. Oda olarak ülke genelinde ilk 10‘a giren odayız bu başarılarımızdan dolayı 6 aday adayı çıkmıştır. 
-Seçilirseniz esnafa neler vaat ediyorsunuz?
“Öncelikle kaldığımız yerden devam edeceğiz hizmet ağımızı daha da geliştireceğiz çok şükür oda sorunu artık yoktur biz bugünden başlayıp esnaflarımız ile tek tek ilgilenip sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız bütün meslek guruplarını ayırıp çalıştaylar yapacağız”
-4 Şubat’ta seçime gidiyorsunuz delegelere ne söylemek istersiniz?   
Seçime girerken ilk çağrımız lütfen oyunuzu kullanmaya gelin ve yanınızda nüfus cüzdanınızı bulundurun. Oyunuzu kullanırken esnafa bugüne kadar kim nasıl hizmet etti, Oda’ya ne kazandırdı ve bugün Oda’nın geldiği noktaya bakılmasını istiyoruz. Oyunuz çok değerli ve geri dönüşü olmayan oy kullandığınızı unutmayın. Bugün Oda’nız, olması gerektiği yerdedir. Lütfen sahip çıkalım.
-Batman Esnafından beklentileriniz nelerdir?
“Lütfen odanıza ve oyunuza sahip çıkın diyor. Tüm esnaf sanatkârlarımıza sizin aracılığıyla selam ve saygılarımı sunuyorum”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete