SİYASET

ÖZDEMİR, HASANKEYF’İ TBMM’DE ANLATTI

Milletvekili Ziver Özdemir, TBMM'de Hasankeyf ve Ilısu Barajı ile ilgili bilgilendirme yaptı

ÖZDEMİR, HASANKEYF’İ TBMM’DE ANLATTI
16-06-2021 13:01
BATMAN
Google News

 

ILISU BARAJINDAN 1 YILDA 1,9 MİLYAR TL KATKI SAĞLANDI

Dicle Nehri Batman’ın ve Türkiye’nin ekonomisine bugüne kadar tarımsal alanda katkılar sağlamış, Ilısu Barajının faaliyete geçmesinden sonra ise enerji üretimi alanında Türkiye ekonomisine katkı vermeye devam etmektedir. Ak Parti iktidarında inşa edilen barajlarla tarımsal sulama, içme suyu ve enerji üretimi noktasında çok önemli adımlar atılmıştır. İşte bunun en önemli örneklerinden biri de Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olan Ilısu Barajıdır. Ilısu Projesi, dünyanın en büyük su projelerinden GAP’ın temel unsurlarından biridir.1954’te proje haline getirilen, 1982’de GAP kapsamında karar altına alınan Ilısu Barajı ve HES 1997'de yatırım programına alınmıştır. 8,5 milyar TL’ye mal olan, Türkiye’nin en fazla enerji üreten 4. barajı olma özelliğini taşıyan Ilısu Barajının ilk 2 türbini 19 Mayıs 2020 tarihinde faaliyete alınmış, aradan geçen bir yılda 2.8 milyar kWh enerji üretimi ile Türkiye ekonomisine bir yılda 1.9 milyar TL katkı sağlamıştır. Ilısu Barajının su tutmasıyla yerleşim yerleri sular altında kalan eski Hasankeyf ilçemizin yerine 3 kilometre mesafede yeni bir şehir inşa edilmiş, hak sahibi olan vatandaşlarımız TOKİ tarafından yapılan modern konutlarda yaşamaya başlamıştır.

TAŞINAN ESERLERİ TEK TEK SAYDI

Hasankeyf’te bazı tarihi eserlerin taşınarak koruma altına alındığı ve yeni Hasankeyf’in adeta açık hava müzesi haline getirildiğini belirten Özdemir “Zeynel Bey Türbesi, 1100 ton ağırlığındaki 550 yıllık türbe Türkiye’de ilk defa uygulanan proje ile 2 km mesafedeki yeni yerine taşınmıştır. Artuklu Hamamı, 1200 ton ağırlığındaki hamam 6 Ağustos 2018’de yaklaşık 3 km mesafedeki yeni yerine taşınmıştır. İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi, Türbe, minare ve Müştemilat 10–19 Eylül 2018 tarihinde 2,5 km mesafedeki yeni yerine taşınmıştır. Er-Rızk Camii, 12–17 Aralık 2019 tarihinde yeni yerine taşınmıştır. Sultan Süleyman Camii ve Külliyesi, 2019 yılında taşınma işlemi tamamlanmış, çevre düzenleme çalışmaları bu yıl içinde bitirilecektir. Koç Camii, 2020 yılında taşınma işlemi tamamlanmıştır. Kızlar (diğer ismiyle Eyyubi) Camii,2020 yılında taşınma işlemi tamamlanmış olup, çevre düzenlemesi bu yıl içinde bitirilecektir. Kale Orta Kapısı, Yeni Hasankeyf’teki Arkeo Park alanına taşınmıştır.

Bütün bu taşıma işlemlerinin yanında Yukarı Hasankeyf’in güçlendirilmesi ve korunması kapsamında Küçük Saray’ın yükseltilme çalışmaları devam etmektedir. 6,4 metrelik yükseltme işlemiyle Küçük Saray hem baraj sularından etkilenmeyecek hem de Hasankeyf’in silüeti korunmuş olacaktır. Yukarı Hasankeyf’te Şaab Vadisi çevre düzenleme projesi yaptırılmış ve teknelerle turistik ziyaretler için yüzer iskeleler inşa edilmiştir. Bütün bu çalışmalarla Hasankeyf’in tarihi yapıları ve kültür varlıkları korunmuş ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmıştır” dedi.

KENT MEYDANI 15 TEMMUZ’DA AÇILACAK

Hasankeyf’te inşa edilen 710 adet konutun kuralarının 2 Şubat 2019 çekildiği ve hak sahibi vatandaşların evlerine taşındığını belirten Özdemir “Ticaret merkezi,98 adet dükkan yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Hastane, 25 yataklı Yeni Hasankeyf Devlet Hastanesi 28 Şubat 2019 tarihinde hasta kabulüne başlamıştır. Okul, İlköğretim, İmam Hatip Ortaokulu ve Anadolu Lisesi olmak üzere 3 okul yeni yerinde eğitim öğretime devam etmektedir. Ayrıca 2 ilköğretim okulu yapımı devam ediyor. Cami,1000 kişilik Selahaddin Eyyubi Cami geçtiğimiz Ramazan ayında ibadete açılmıştır. Kütüphane,12 bin kitap bulunan yeni kütüphane 2019 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Kapalı spor salonu, yapımı tamamlanmıştır. Futbol sahası, sentetik çim yüzeyli ve tribünlü futbol sahası yapımı tamamlanmıştır. Turizm uygulama oteli, hizmete açılmıştır. Turizm Meslek Yüksek Okulu, yapımı tamamlanmıştır. Müze, ziyarete açılmıştır. Atık su arıtma tesisi, 2019 yılında faaliyete alınmıştır. Kent meydanı, 10 bin m² alan üzerine inşa edilen Kent Meydanının 15 Temmuz’da açılması planlanmaktadır” dedi.

İlçede yürütülen projeler hakkında bilgi veren Özdemir “Taziye evi, yapımı devam ediyor. Mezbahane, yapımı devam ediyor. Düğün salonu, yapımı devam ediyor. Öğrenci yurdu, yapımı devam ediyor. Millet bahçesi, proje çalışmaları devam ediyor. İlçe otogarı, temel kazısı yapıldı. Taşkın Koruma Tesisi, yaklaşık 41 Milyon TL ihale bedeli olan tesis sözleşme tarihinden itibaren 550 gün içinde bitirilecektir. Hasankeyf İlçemiz, taşınan tarihi eserleri, kültür varlıkları ve yeni yerleşkede yörenin ruhuna uygun olarak inşa edilen sosyal donatılar ve devam eden çalışmalar bittiğinde cazibe merkezi haline gelecektir. Hasankeyf Müzesi, Tekne turları, mağaralar, kale, küçük saray, arkeo park alanı ve binlerce yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan yapıları yerinde görmeleri için Türkiye’de yaşayan herkesi Batman’a, Hasankeyf’e davet ediyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete