GÜNDEM

PAK, SYKES-PİCOT KONFERANSI DÜZENLEDİ

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Batman İl Başkanlığı, Sykes-Picot’un 100. yıldönümünde “Kürt ve Kürdistan Sorunu” adlı konferans düzenledi.

PAK, SYKES-PİCOT KONFERANSI DÜZENLEDİ
15-05-2016 19:23
Google News

Eski Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Dr. Elî Teter, Dr. Ekrem Önen ve Öğretim Görevlisi Yaşar Abdulselamoğlu konuşmacı olarak katıldı. Yapılan sunumlarda Sykes-Picot Anlaşmasının aslında paylaşım anlaşması olduğu, 16 Mayıs 1916 tarihinde İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalandığı belirtildi. Dr. Elî Teter “Bu anlaşmada Kürtlere Türklere Arapların başlarına ne oldu emperyalistler İngiltere Fransa ve Rusya tarafından milletlerin kaderi ile oynadılar” dedi.

“KÜRTLER, BU TÜR OYUNLARIN FARKINA VARSIN”

Dr. Ekrem Önen ise yaptığı sunumda “Rusya, Fransa ve İngiltere, Osmanlı İmparatorluğunu parçalamak ve paylaşmak için bu anlaşmayı hazırlamıştı. Ürdün ve Filistin’i İngilizlere vermişlerdi. Irak Suriye ve Lübnan’ı Fransa’ya, Rusya’ya ise Kürdistan Bölgesi İstanbul ve boğazları almıştı. Ne zaman 1917 Bolşevikler iktidara gelince Bolşevikler bu gizli anlaşmayı açıkladı ve bizler bu anlaşmadan geri çekildik. Bu konferansta Kürtlerin siyasileri bilsinler ki 100 yıl önce nasıl oyunlar oynanmışlar, bunları görsünler ve bir daha bu yanlışları yapmasınlar” dedi. Konferansın sonunda konuşma yapan Batman Pak İl Başkanı Aziz Özdemir, katılımcılara ve davetlilere teşekkür etti. (Umut Ayaz)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
8 Mayıs 2024 e-gazete