HALKIN SESİ

PAZAR ESNAFI’NA BİR DOKUN BİN AH İŞİT!...

Bu hafta ‘Esnafın Nabzı’ köşesi için Çarşı Mahallesi’nde bulunan Alo Tevşo Semt Pazarının konuğu olduk.

PAZAR ESNAFI’NA BİR DOKUN BİN AH İŞİT!...
22-11-2017 21:52
Google News

Piyasanın durgunluğu ve ekonomik kriz nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnaf, zor günler yaşadıklarını belirtti. Batman’ın en hareketli ve işlek çarşısı olarak bilinen Alo Tevşo Semt Pazarında bulunan esnaf, zor günlere rağmen eve ekmek götürmenin derdinde. 



ESNAFLIK ZOR İŞ
Alo Tevşo esnaflarından Mehmet Mesut Menekşe, satışların durgunluğundan dert yakınarak, “Biz esnaflar, kimsenin ekmeğine mani olmadan, çoluk çocuğumuzun rızkı için sabahın erken saatlerinde buraya gelip akşama kadar müşteri bekliyoruz. Vatandaşlardan bizden alışveriş yapmasını ve bize destek olmasını bekliyoruz. 10 yıldır bu sektördeyim ilk defa böyle sıkıntı çekiyorum” dedi.

MUŞ LAHANASI TEZGALARDAKİ YERİNİ ALDI
Alo Tevşo Semt Pazarında esnaflık yapan Zeki Menekşe, kışlık lahanaya talebin arttığını belirtti. Menekşe, “18 yıldır bu mesleği yapıyorum. Vatandaşlarımız kış için hazırlıklara başladı. Bu tezgâhta kışlık Muş Lahanası bulunmaktadır. Lahanalarımız taze ve doğaldır” ifadelerini kullandı.


SATIŞLAR YÜZDE 90 ORANINDA DÜŞTÜ
7 yıldır Batman’da sakatat satışı yaptığını söyleyen Mehmet Sonğur, piyasanın durgunluğundan yakınıyor. Sakatat satışlarının günden güne düştüğünü söyleyen Sonğur, “7 senedir bu işi yapıyorum. Dalak, yürek, böbrek, işkembe, kelle gibi sakatatların satışını günlük olarak taze bir şekilde yapıyorum. 7 yıldır ilk defa bu kadar durgunluk gördüm. Satışlar yüzde 90 oranında düştü. Kara kara düşünüyoruz, böyle giderse ekonomik krizin derinleşeceği izlenimini almaktayım” dedi.


HER DERDE DEVA: YER ELMASI
Birçok hastalığa şifa olarak Yer Elması, pazarlardaki yerini aldı. Müşterilerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Ramazan Erdoğan, “Yıllardır pazarlarda meyve sebze satıyorum. Yer Elması, şeker hastalığına, kalp hastalıkları, kanser ve kemik erimesi hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Vatandaşlar yer elmasına oldukça ilgi duyuyor. Fiyatlarımızda uygundur” dedi.


GERCÜŞ PEKMEZİ BURADA
Kış aylarına sayılı günler kala pekmez tezgâhlardaki yerini aldı. 
Pekmezin şifa kaynağı olduğunu söyleyen Mehmet Emin Altun, “Pekmez soğuk kuş ayların vazgeçilmez ürünüdür. Pekmezim doğaldır kesinlikle katkı maddesi yok. Kilosu 15 TL’den alıcını bekliyor. Pekmez Almak isteyen vatandaşlarımız Alo Tevşo pazarına gelerek bu doğal pekmeze sahip olabilir” dedi.


KÖY HİNDİSİ İLGİ GÖRÜYOR
Alo Tevşo Pazarı’nda küçükbaş hayvan satışı yapan esnaf, piyasanın durgunluğundan şikâyetçi. Hindilerin ellerinde kaldığını söyleyen Ferit Solmaz, “ Pazarda beyaz hindi satışı yapmaktayım. Piyasa çok durgun. Kimse iş yapamaz hale geldi. Bizim hindilerimizde ellerimizde kaldı. Fiyatlarımız 150 TL’den başlıyor” dedi. 

3. ALBÜMÜNÜ ÇIKARDI
Yerel sanatçılara verilen desteğin artmasını isteyen Şık Mehmet, çıkardığı albümü Çarşı Mahallesi’nde kurduğu tezgâhında satarak albümünün tanıtımını yapıyor. Şuana kadar 3 albüm çıkardığını söyleyen Şık Mehmet, “Yıllardır müzik hayatının içindeyim. Eski kaset ve CD’lere büyük ilgim var. Bun kaset ve CD’lerin yarattığı nostalji havası, beni bir hayli mutlu ediyor. Yıllardır hem şarkı söylüyorum hem de albüm ve kaset satışı yapıyorum. Müşteriler bana 0538 832 41 44 numaralı hattan ulaşabilirler” dedi. 


CD VE KASET MÜZİKLER SATIŞTA
Çarşı Mahallesi 1. Cadde peron bitişiğinde bulunan Murat Müzik Market, CD ve kaset müzik çeşitleriyle hizmet vermeye devam ediyor. Yıllar öncesine ait müzikleri, kaset ve CD yolu ile müşterilerine sunan Murat Gülsever, işini severek yaptığını söyledi. Eskiye özlem duyduğu için kasetçilik mesleğinden vazgeçmediğini açıklayan Gülsever, “Birçok sanatçının söylediği türkü ve şarkılardan oluşan büyük bir arşiv oluşturdum. İşlerimiz eskiye göre düşüş göstermektedir. Müzik marketimde Türkçe, Kürtçe tüm sanatçıların kasetini bulmak mümkündür. Fiyatlar uygundur” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete