SİYASET

PETROL İŞ, TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİNİ ELEŞTİRDİ;

“Ayrımcılığa ve adaletsizliğe yol açıyor…”

PETROL İŞ, TAŞERONA KADRO DÜZENLEMESİNİ ELEŞTİRDİ;
13-12-2017 16:27
Google News

Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, taşerona kadro fırsatı sunan yasa tasarısında iyileştirme yapılmasını istedi.

Tasarının, bütün taşeron işçileri için geçerli olması gerektiğini savun Petrol İş “Henüz Meclise gelmeyen düzenlemeyle ilgili yapılan ilk açıklamalara göre, merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışanlar, sürekli işçi kadrosuna alınacak. Belediye ve İl Özel İdarelerde çalışan taşeron işçiler de bu kuruluşların iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecek. Toplam 700 binden fazla çalışanı ilgilendiren bu düzenlemede, kadroya alınan taşeron işçilerin haklarının, kurumda çalışanlarla aynı olmayacağı ve ücretlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtiliyor. Fiilen sözleşmeli personel haline getirilecek ve kurumlarında çalışanlardan daha kötü çalışma koşullarına sahip olacak bu işçiler, büyük bir ayrımcılığa maruz kalacak” denildi.

“DÜZENLEME, EKONOMİYE KATKI SUNAN KURUMLARI KAPSAMIYOR”

Düzenlemenin kapsamı ile ilgili eksikliklere dikkat çekilen açıklamada “Düzenleme, 5018 Sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlarda taşeron işçisi olarak çalışanları kapsamıyor. KİT’lerden oluşan, ülkemizin en önemli kamu kuruluşları olan TPAO, BOTAŞ, Eti Maden, ÇAYKUR, TCDD, TMO, TKİ, TTK ve Şeker Fabrikaları gibi işletmelerde çalışan taşeron işçiler, kadro dışı bırakıldı. Düzenlemeye dahil edilmeyen bu kuruluşlarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından son derece riskli ve ağır çalışma koşulları söz konusudur. Düzenlemede asıl öncelik, bu kuruluşlarda olmalıdır” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete