SPOR

PETROLSPOR MAÇININ ANALİZİ…

PETROLSPOR MAÇININ ANALİZİ…

PETROLSPOR MAÇININ ANALİZİ…
05-10-2020 13:39
Google News

 

Uzun bir aradan sonra Batman Petrolspor ve Batman sporseverleriyle buluşmanın heyecanı ile Erok Esenlerspor maçını yorumlaya çalışacağım.

Pandemiden dolayı milyonları arkasından koşturan spor camiası derinden etkilendi. COVID-19 pandemisi birçok alan üzerinde olduğu gibi spor endüstrisi, stad gelirleri, saha içindeki taraftar desteğini futboldan mahrum bıraktı. Pandemi başlangıcında, taraftarlar arasındaki yakın temas yoluyla virüs yayılımını azaltmak amacıyla izleyici olmadan bazı spor etkinliklerinin yapılamadığını ve dolayısıyla aksadığını ancak alınan tedbirler doğrultusunda eski aktif yaşama dönüşler için start verildi. 

Özellikle İstanbul’daki birçok sporsever ve spor derneği, takımları ile hasret giderebilmek için yöneticilerinin telefonlarını bir dakika boş bırakmadılar. Fakat Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı karar nedeniyle ancak 20 kişi bu maçı izleme olanağına sahip oldu. Bunlardan bir tanesi de ben olduğumdan dolayı Sayın Yönetim Kurulu’na buradan şükranlarımı sunarım.

***

Rakibimiz için bir ön araştırma sonrasında takım içinde göze batacak ve oyunun kaderini değiştirebilecek futbolcuları maç öncesinde naçizane analiz etmeye çalıştım. Futbolun merkez noktalarından olan kaleci, stoper, oyun kurucu ve iyi bir golcülerinin olduğunu ve bunlara sağ ve sol kanada 2 eleman ve defansa takviye transfer ettiklerini görüyoruz. Fakat bu kadar iyi takım görünümünde olan Erok Esenlerspor ilk 2 haftaya bakıldığında uyum sorununu çözememiş bir takım analizi çıktı. 

Maç öncesi kadroya bakıldığında geçen haftaki ilk 11 bozulmamış, Berkant Şahin Kök yedekler arasında oyunun kaderini değiştirecek müdahale oyuncusu olarak yer alıyordu. 

Müsabaka Petrolspor’un baskısı ile başladı. Emre Aydın klasını ve tecrübesini göstererek takımı sol taraftan ileride tutmaya çabalıyor, sağ kanattan Hüseyin Çiray süratini kullanarak ataklar bulmaya çalışıyordu. Ama bu baskı 10 dakika sonra yerini Erok Esenlerspor’un oyun kontrolünü eline alması ile son buldu. Maçın üçte birlik kısmında birçok korner atışından Esenlerspor yararlanamadı. Bu kornerler atılırken Petrolspor’un kanat elemanları orta sahanın köşesine gelerek taktik icabı bir şeyler yapmaya çalışsalar bile kalecinin kornerlerden gelen topu yakalasa bile kanat adımlarına aktarmayı beceremedi. İlk yarıda Okan Toprak çok yan top ve bazılarını hatalı olarak rakibe kaptırıyordu. Aykut Sevim ilk yarıda gelen topları pivot santrafor görünümünde sağa sola indirse bile arkadaşları topları değerlendirmekten çok uzak kalıyorlardı. Forvet bölgesindeki kopuk bağlantı görünmeyecek gibi değildi. Bu dakikalarda Erok Esenlerspor santraforlarıyla yakaladığı inanılmaz pozisyonları çömezce harcadı. 

Dikkatimi çeken bir ayrıntı Emre Aydın’ın sol kanatta olması idi. Bizim bildiğimiz Emre’nin serbest adam pozisyonunda daha başarılı olabileceğiydi. Bir parantez de sol bek için açmak istiyorum. Abdülsamet Kırım çok yetersiz ve formsuz. Bu konuda bir an evvel tedbir alınması gerektiği kanaatindeyim. 

30. dakikadan sonra takımlar taktik savaşına girdi. Her iki takım da sık sık faullerle oyunu kesip maçın temposunu düşürmeye çalışıyordu. Bu fauller sonrası dakika 45’e gelince Erok Esenlerspor’un defansındaki bel kemiği olan ve bu sezon Amedspor’dan transfer edilen Yiğitcan Gölboyu ikinci sarı kartı görerek oyundan ihraç edildi. 

İkinci yarıda 10 kişi kalan Esenlerspor müthiş bir tempo ve değişiklik ile başladı. İkinci yarının ilk 10 dakikasında Batman Petrolspor’u sahasına hapis etti. Petrolspor her iki kanatta da taktik sinyalleri vermeye devam ediyordu. 10 kişi kalan ekip karşısında Okan’ı defanslar arasına çekip yer yer 3-5-2 sistemi gibi bir sisteme dönmek istese de kanat adamlarından maç boyunca bir orta bile göremedik. Aykut Sevim ileride topu tutmaya çalışsa bile buna rakip defans sert futboluyla izin vermiyordu.

Dakika 65’te Batman Petrolspor’un hocası Özgür Vurur kanımca maçın hatasını yapıp Burak Özsoy ve Özgen Erdem’i oyundan aldı. Bu dakikalardan sonra orta saha bir türlü toplanamadı. Kanımca hocanın kafasındaki orta sahaya defans ağırlıklı Mesut Saray’ı alarak 10 kişi kalan takımdan bir puan almanın hesabını yapıyordu. Diğer oyuncu da hamle oyuncusu olan Berkan Şahin Kök’tü. 

Üçüncü değişikliği oyuna Aydın Arslan’ı alması ve sahanın en diri olan Hüseyin Çiray’ı çıkarması hayal kırıklığı yarattı. Bir takımda oyuncu değişimi laf olsun diye yapılmamalı. 

Bu değişikliklerden sonra Esenler Erokspor tüm saflardan yüklenmeye devam ediyordu. 72. Dakikada Esenler Erokspor’da hala anlayamadığım geçen sene 16 gol atan santraforları Abuzer Gaffar Toplu’yu oyundan almaları oldu. Fakat yerine giren Enes Toy’da yabana atılacak bir santrafor değildi. Birçok pozisyon buldu fakat Petrolspor defansı her defasında durdurmayı başardı. 

Batman Petrolspor’da oyunu ağırlaştıracak, soğutacak, rakibin baskısını kıracak bir futbolcu bile yok. Takımın bu yapısıyla kolay kolay gol atıp galibiyet alacağını hiç mi hiç sanmıyordum. 

90. dakikada İbrahim Yakup İnal ceza sahasına girmesine rağmen topu arkadaşlarına gol pası yerine boş alanlara atıyordu. Bu dakikada hakem ceza sahası içerisinde Berkant Şahin Kök’e yapılan faulü görmezden geldi. İtirazlara rağmen hakem kararından dönmedi. 

Maç bitti bitiyor. Bir puan alıyoruz derken orta sahadan atılan topu bir ara pası sayesinde Aykut Sevim kaleci ve stoperin arasından sıyırıp ceza sahasının sağ tarafına çekip güzel ve klas bir vuruşla topu ağlara gönderdi. Tribünde takımı destekleyen 20 kişiyi bir sevinç yumağı haline dönüştürdü.  Ve 3 puanı alan taraf Batman Petrolspor oldu. 

***

Ama bu bizi aldatmasın. Esenler Erokspor çok iyi bir takım ve sıralamada ilk beşi rahat yakalar. 

Batman Petrolspor için naçizane birkaç önerim olacak. Sağ ve sol bekler yetersiz. Okan Toprak’ın 60. Dakikadan sonra maç kondisyonu düşüyor. Bunu idmanlarda telafi etmesi gerekiyor. Emre Aydın’ı orta sahaya 10 numara pozisyonuna çekilip daha iyi bir randıman elde edilmesi beklenebilir. Stoperlerin maç boyunca gelen topları gelişigüzel dan-dun vuruşlarla rakibe atmaları engellenmeli. Defansta kazanılan topların orta sahadaki futbolculara kazandırılıp atak başlangıçları sağlanmalıdır. Takım kaptanının oyun içinde hakem ve rakiplerle çok konuşması engellenmeli, engellenmediği takdirde sezon boyunca birçok maçta kırmızı kart göreceğini öngörüyorum. 

Buradan Batmanlı sporseverlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum. 

Bir başka maç yorumumda buluşmak üzere… 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete