EĞİTİM

PROF. DR. ÖMER FARUK AKINCI “ENDOSKOPİ VE KOLONOSKOPİDEN KORKMAYIN”

Batman Medicalpark Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Ömer Faruk Akıncı, Endoskopi ve Kolonoskopi işlemlerine ilişkin önemli bilgiler verdi.

PROF. DR. ÖMER FARUK AKINCI “ENDOSKOPİ VE KOLONOSKOPİDEN KORKMAYIN”
06-01-2017 20:35
Google News

Yaşlı hastalarda özellikle kalp hastalıkları ve organ kanserlerinin, önemli sorunlar olduğunu belirten Dr. Akıncı “Sık görülen kanserler, akciğer, meme, prostat, kolon, mide ve pankreas kanserleridir. Kanser hastalarında erken teşhisin çok büyük avantajları vardır. Yeni oluşmaya başlayan veya henüz kanserleşmemiş kanser öncüsü lezyonların tanınması ise bu aşamada en önemli konulardır. Mide barsak sisteminde görülen bu kanser öncüsü veya kanser habercisi lezyonların erken teşhis edilmesi ve yapılacak bazı basit işlemlerle kişi kanser olmaktan tamamen kurtulabilir. B noktada en önemli silahlardan biri endoskopik işlemlerdir” dedi.

“İŞLEMLER, KONFORLU ORTAMDA SAKİNLEŞTİRİCİLERLE YAPILABİLİYOR”

Tıpta teşhis ve tedavide giderek kullanımı artan endoskopik işlemlerin, yapıldığı yere göre isimlendirildiğini belirten Prof. Dr. Ömer Akıncı “Midede ağrı ve yanma, bulantı kusma, sebebi bilinmeyen kilo kaybı ve kansızlık durumlarında üst endoskopik işlemler teşhis ve ayırıcı tanıda yardımcı olur. Endoskopi sırasında tespit edilen veya görülen lezyonlardan parça alınarak biyopsi yapılabilir.

Kolonoskopi ise, özellikle kanserden şüphelenilen olgularda, sebebi izah edilemeyen kilo kaybı ve kansızlık vakalarında, özellikle 40 yaşın üzerinde barsak alışkanlığında değişiklik olan olgularda ve anüs yoluyla olan kanamalarda hem tanıda hem ayırıcı tanıda hem da bazı durumlarda tespit edilen lezyonların endoskopik yolla tedavisinde yaygın olarak kullanılan cihazlardır.

Tanı ve tedavide yardımcımız olan endoskopi (gastroskopi) ve kolonoskopiye hastalar, geçmişten gelen yanlış bilgilerden dolayı soğuk yaklaşmaktadır. Günümüzde bu işlemler çok daha konforlu bir şekilde, hastaya sedatif (sakinleştirici) ilaçlar verilerek yapılabilmektedir” bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete