ESNAF HABERLERİ

"Bireysel inşaatlaşmanın önü açılsın"

Batman Çarşı Mahallesinde inşaat malzemeleri ve tadilat ürünleri satan esnaf Mehmet Salih Yakut, müteahhitlerin kontrolündeki inşaatlaşmada malzemelerin fabrikalardan alınmasının, yerel esnafı zarara düşürdüğünü anlattı.

"Bireysel inşaatlaşmanın önü açılsın"
20-07-2022 09:30
20-07-2022 14:31
BATMAN
Google News

 “KÂR ORANIMIZDA DÜŞÜŞ VAR”

Yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığının, satışları ciddi oranda düşürdüğünü ifade eden Yakut “Çarşı Mahallesi 16. Cadde’de bulunan Yakutlar Ticaret’te 23 yıldır inşaat malzemeleri ve tadilat ürünlerinin tedarik ve satışını yapıyorum. Covid-19 ile başlayan ekonomik sıkıntılar, Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber ekonomik daralmayı iyice genişletti. Vatandaşların alım gücü ciddi oranda düştü. Fiyatlar ortalama 2 hatta 3’e katlandı. 1 kapı kilidini eskiden 20 liraya alıp 25 liraya satıyordum ama şuanda 60 liraya alıyorum ve satmakta çok zorlanıyorum. Müşteri sayımızda yüzde 50 düşüş var. Gelen müşteriler yüksek fiyatları görünce mal almadan gidiyor. Kâr oranlarımızda düşüş var” dedi.

“BİREYSEL İNŞAATLAŞMADAKİ RESMİ PROSEDÜRLER YUMUŞATILSIN”

Müteahhitlerin kontrolünde olan inşaatlaşmanın, yerel esnafı zarara uğrattığını belirten Yakut “Resmi prosedürlerden dolayı Batman’da bireysel inşaatlaşma (kişinin kendi kendine yaptığı müstakil evler) çok azalmış durumda. Var olan inşaatlar müteahhitler kontrolünde olduğu için bunlar da satın alımlarını tek elden yani fabrikalardan ve il dışından aldıkları için Batman Esnafı bu kârdan mahrum ediliyor. Bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Yetkililerden talebim, inşaatın temel taşı olan demir, çimento ve nakliye ile ilgili sıkıntıların giderilmesi ve bireysel inşaatlaşmanın önündeki resmi prosedürlerin makul seviyeye gelmesidir. Kişilerin müstakil ev yapmalarının önünün açılmasıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete