TÜRKİYE VE DÜNYADAN

"koroner bypass" iyileşmeyi hızlandırıyor

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet İyem, obezite hastalarında eski yöntemle uygulanan bypass ameliyatlarında yaranın iyileşmesinin daha uzun bir sürede gerçekleştiğini belirterek, "Yeni geliştirilen yöntemin geleneksel yönteme göre pek çok avantajı olması da hastaların ve doktorların tercih sebebi olmasını sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

"koroner bypass" iyileşmeyi hızlandırıyor
11-08-2023 16:28
11-08-2023 16:29
BATMAN
Google News

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, kalp ve damar hastalıkları, dünyada ve Türkiye’de sıklıkla görülen kronik hastalıkların başında gelen bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Stent ve balon gibi yöntemlerle açılması mümkün olmayan tıkalı damarlar, bypass adı verilen açık ameliyatlarla açılıyor. Geçmişten bu yana klasik açık yöntemlerde safen venin (bacakta bulunan toplardamar) alınması için ayak bileği ile kasık arasında 50 veya 60 santimetre kesi yapılarak meydana geliyordu. Bu yöntem ile hastanın acı ve sancı duyma imkanı daha da artıyordu.

Prof. Dr. Hikmet İyem tarafından gerçekleştirilen "koroner bypass" ameliyatları bacağa küçük bir kesi ile bacaktan damar çıkartılarak kalbe yerleştirilerek yapılıyor. "Endoskopik Damar Çıkarma Yöntemi’" olarak da bilinen bu teknik ile hasta konforu maksimize edilerek iyileşmenin hızlı olması sağlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. İyem, "koroner endoskopik" damar çıkarma yönteminde sadece 1 veya 2 santimetrelik küçük bir kesiden kamera eşliğinde özel bir aletle girerek damar çıkarıldığını, bu şekilde hastalar bacaklarda iz olmaksızın ameliyattan hemen sonra rahatlıkla yürüyebildiğini ve merdiven çıkabildiğini bildirdi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete