EĞİTİM

RAHİM KANSERİNE DİKKAT!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserine karşı uyardı.

RAHİM KANSERİNE DİKKAT!
03-04-2018 19:43
Google News

TEST İLE TANINABİLİR

Dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olan ve değişik ülkelerde yapılan çalışmalarda kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser olduğunu belirten Yeşilbaş “İlk belirtisi vajinal kanama olabilir ve bu kanama cinsel beraberlik sonrası veya adet sonrası lekelenme şeklinde olabilir, ama iyice ilerleyene kadar bir belirti göstermeme durumu da söz konusudur. PAP smear testi ile serviks kanseri oluşumu öncesi değişikliklerin tanınması mümkün olmaktadır. Serviks tarama çalışmalarının rutin olarak kullanıldığı ülkelerde invazivserviks kanseri oranı % 50'den fazla azalmıştır. Serviks kanseri -HPV enfeksiyonu ilişkisi, akciğer kanseri- sigara ilişkisinden daha sıkı bir ilişkidir” dedi.

ERKEN EVREDE AMELİYAT, İLERLEYEN EVREDE KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ…

Risk faktörleri arasında erken yaşta cinsel ilişki (20 yaştan önce), çok sayıda cinsel eş, eşin çok eşli olması, yüksek parite (doğum sayısının fazlalığı), kötü hijyen, düşük sosyoekonomik seviye, kan bağı olan aile fertlerinde servikal kanser tanısı konmuş olması), sigara, yetersiz beslenme (bilhassa; vitamin C, vitamin A, beta karoten ve folat eksikliği), klamidyatrachomatis enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan diğer bazı ajanlar olduğunu belirten Dr. Yeşilbaş “Kanseröz ve pre-kanserözservikal oluşumlarda birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Her vakada hasta ve hekim en uygun tedavi yöntemine karar verir. Ayrıca saptanan lezyonun evresi de tedavinin seçiminde önem kazanır. Tedavisi, erken evrelerde ameliyat, ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapidir” dedi. (Medicalpark Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete