EĞİTİM

RAMAZAN’DA NASIL BESLENMELİ?

Medikal Park Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Ahmet Ozan Özcan, uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan Ayında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

RAMAZAN’DA NASIL BESLENMELİ?
15-05-2018 20:00
Google News

Uzun süre aç kalındığı için metabolizmanın yavaşladığı ve besinlerin yağ haline geldiğini belirten Özcan “Kan şekeri ve tansiyon düşmesi olabilir. Vücut ısısı azalır, baş ağrısı, depresyon, mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, halsizlik görülebilir. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalıdır” dedi.

2 ANA ÖĞÜN VE 2 ARA ÖĞÜN YAPILMALI

İftarda fazla yemek yenmesi halinde boş mideye yüklenilmiş olabileceğini belirten Diyetisyen Özcan “Çorba veya kahvaltılık, hurma, domates, peynir gibi hafif yemeklerle başlanılmalı 10–15 dakika aradan sonra ana yemeğe geçilmeli. Ana yemekte az yağlı et yemekleri veya sebze yemekleri tercih edilmeli. Yemekler uygun pişirme yöntemleri ile hazırlanmalı. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli. Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. Sahurda sıkı bir kahvaltı yapın, mutlaka geç sahur yapılmalı. Protein tokluk sağladığı için yumurta, peynir, süt, yoğurt mutlaka tüketilmeli. Bol sıvı alınmalı, su içilmeli. Fazla tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahur yemekleri azar azar, iyice çiğnenerek yenilmeli. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyecekler sahurda yenilmeli” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete