GÜNDEM

Ramazan’da zorlu yolculuk

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde havaların ısınmasıyla hayvanlarını kışlaklardan çıkaran göçerlerin, Van, Muş, Şırnak, Bingöl ve Erzurum'daki yaylara gitmek için zorlu yolculuğu Ramazan’da da sürüyor.

Ramazan’da zorlu yolculuk
20-05-2019 01:19
Google News

 

AT VE EŞEKLERLE YOLCULUK

Kışı bölge illerinde geçiren göçerler, hava sıcaklığının artmasıyla Van, Muş, Şırnak, Bingöl ve Erzurum'daki yaylalara gitmek için at ve eşek sırtında taşıdıkları eşyalarla yola koyuldu.

Zorlu mesaileri ramazana da denk gelen göçerler, sıcaktan bunaldıklarında konaklıyor, dinlendikten sonra yola devam ediyor. Yolculukları günlerce süren göçerler, iftar için yemeklerini taşlar arasında yaktıkları ateşte pişiriyor.

YEMEKLER, YAKILAN ATEŞLERDE PİŞİYOR

Mardin'in Nusaybin İlçesinden yola çıkan Kaplan Ailesi, 20 gün süren yolculuğun ardından Batman'ın Tarihi İlçesi Hasankeyf’e ulaştı. İlçede çadır kuran Kaplan Ailesi, sürüyü sağarak peynir yaptı, peynirleri satmak için eşeklerle yerleşim birimlerini gezdi. Göçer Mehmet Kaplan, Sason Mereto, Helkıs ve Sıngıtur Dağları Eteklerinden geçerek Muş'un Varto İlçesindeki yaylalara ulaşacaklarını, bu yolculuklarının 40 gün süreceğini belirtti. Kaplan, havaların soğumasının ardından yeniden kışlaklara dönüşe geçeceklerini aktardı.

69 YAŞINDA GÖÇ YOLUNDA

69 yaşındaki Daye Kaplan da yolculuğun Ramazan Ayına denk gelmesinin kendilerini yorduğunu dile getirdi. Kaplan “Bu yıl yolculuğun Ramazan Ayına denk gelmesi bizi zorluyor. Uzun yolu oruçlu gidiyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete