EĞİTİM

RAMAZAN'DA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT

Batman Medical Park Hastanesi’nde görevli Üroloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, Ramazan Ayında böbrek sağlığının korunması gerektiğine dikkat çekti.

RAMAZAN'DA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT
18-06-2017 18:30
Google News

BÖBREK TAŞINA DİKKAT!

Ramazan Ayında böbreklerde taş oluşmaması için sahur ve iftarda bol su tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Yıldırım, hem havaların sıcak olması hem de gün boyu sıvı tüketilememesi nedeniyle böbrek taşlarının daha sık görülebileceğini, günde en az 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.

“DENGELİ BESLENİN”

İftar-sahur arasında tuzlu besinlerden özellikle kaçınılması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Yıldırım “Tek tip beslenme yerine dengeli beslenin. Diyetteki lifli besinlerin artırılması taş oluşumunun engellenmesine katkıda bulunur. İdrarda taş oluşumunu azaltan bazı koruyucu maddeler de atılır. Bunlardan en önemlisi sitrattır. İdrarda sitrat miktarı azaldığında kalsiyum ve okzalatın çökme olasılığı artmaktadır. Normal şartlarda vücutta sitrat üretilir. Ancak bazı durumlarda miktarı yeterli olmayabilir. Taştan korunmak amacıyla da sitrat içeren besinlerin alınmasında yarar var. Bunlardan en önemlisi limonatadır. Sahurda çay-kahveden ve gazlı içeceklerden kaçının. İdrar söktürücü özellikleri nedeniyle sahurda çak-kahveden kaçınmakta yarar var” dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete