EĞİTİM

REKTÖR, İHTİSASLAŞMAYI ANLATTI

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında ilimizde ve bölgemizde yapılacak faaliyetleri açıkladı.

REKTÖR, İHTİSASLAŞMAYI ANLATTI
23-11-2021 12:21
23-11-2021 13:23
BATMAN
Google News

22 PİLOT ÜNİVERSİTEDEN BİRİ OLDU

Batman Üniversitesinin enerji alanında ihtisaslaşması için yaptıkları girişimlerin olumlu sonuçlandığını açıklayan Rektör Demir “Yükseköğretim Kurulu tarafından 2015 yılı itibariyle üniversitelerde bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması çalışmalarına başlandı. 2006 yılı ve sonrasında kurulan üniversitelerin rektörleri ile toplantılar yapılarak başlanan sürece 2016 yılında ağırlık verildi. 12 Kasım 2021 tarihinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından yapılan açıklama ile üniversitemiz, Türkiye’deki 22 pilot üniversite arasına girmeyi başardı. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında ilimizde ve bölgemizde yapılacak faaliyetleri açıkladı.

“BİLGİMİZİ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Ülkede 200’ün üzerinde üniversite bulunduğunu ve özellikle Doğu ve Güney Doğu Bölgeleri başta olmak üzere kalkınma oranı daha az olan bölgelerde yeni kurulan üniversitelerden yerel halkın beklentisi ve üniversitelerin yerel kalkınmaya öncelik vermesi yönünde beklentilerin olduğunu anlatan Rektör Demir “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projemizin amaçları arasında üniversiteler aracılığı ile bölgesel kalkınmaya destek sağlayarak bölgenin ihtiyaçlarının giderilmesi var. Projeyle bölgedeki kurum ve kuruluşların gelişimine katkı sağlayarak üniversite-bölge kalkınmasına da zemin oluşturulacak. Göreve geldiğimiz ilk gün bir yol haritası belirledik ve enerjide ihtisaslaşmak için neler yapabiliriz diye hemen çalışmalara başladık. Amacımız, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayarak toplumsal gelişime öncülük etmek. Enerji alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak ürettiğimiz bilgi ve projelerle ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına destek sağlayacağız. Yeni yükseköğretim anlayışını hazırlayacağımız projelerle ilimize entegre ederek buradan ülkemize yayılmasını istiyoruz. Misyon farklılaşması ile birlikte Batman Üniversitesi olarak bilgimizi enerjiye dönüştüreceğiz” dedi.

“VERİLEN BU GÖREV, ÜNİVERSİTEMİZE OLAN GÜVENİN İŞARETİDİR”

Üniversite akademisyenlerinden beklentilerini açıklayan Rektör Demir “Üniversitemiz akademik personelinden, üniversitemizin geleceğine yönelik, kalkınmaya destek verecek, sadece bölgeyi değil ülkemizi ilgilendiren önemli projeler üretmelerini bekliyoruz. Üretilen bilgilerin halk tarafında da bir katma değer oluşturması gerekiyor. Sadece kampüs alanına sığan bir üniversite değil iline ve bölgesine öncülük edebilen ve katkı sağlayabilen bir üniversite olarak çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Yapacağımız çalışmalar enerji alanında markalaşmaya katkı sağlayacak. YÖK tarafından verilen bu görevle birlikte sorumluluğu artan ve bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getiren, yüklendiğimiz misyon ile yoluna devam eden bir üniversite anlayışını belirleyeceğiz.  Verilen bu görev üniversitemize olan güvenin bir işaretidir. Bu güveni boşa çıkarmadan çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Ürettiğimiz projeler ile birlikte ilimizin ekonomisine katkı sağlayarak istihdama destek vereceğiz. İhtisaslaşma sayesinde sertifikasyon, eğitim çalışmaları ile akademik ve sanayi ortaklı projelerle hem ilimize hem de bölgeye önemli katkılar sunulacak. Batman Üniversitesine kendi öz kaynakları dışında fon sağlanması, özellikle AB proje destekleri, TÜBİTAK, SANTEZ proje destekleri ile üniversitemizin gelişimine önemli katkılar sunulacak. Bu proje ile birlikte bölgemizde bulunan petrol üretim sahaları, petrol tesisleri ve rafine sayesinde üniversite-sanayi ortaklığı yapılabilecek ve petrol üretim süreçlerinin ortak projeler ile iyileştirilmesi sağlanabilecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun kullanımı ve böylece uluslararası teknolojik gelişmelere hızla ulaşılabilmesi bölgenin teknoloji ve sanayi alanında gelişimini arttıracaktır. Enerji alanında bölge işgücünün eğitimi, bölgenin potansiyeline bağlı olarak işgücünün artırılması ile bölgede gerekli olan iş gücü ve istihdam alanları sağlanacak böylece bölge dışına göç oranı azalacaktır.Akademik araştırmacılar, güçlü araştırmacı performanslarının yanı sıra akademi dışındaki paydaşlarla da proje ile ilgili güçlü işbirlikleri içerisinde olmaları ile daha yetkin projeler ortaya konulacaktır” dedi.

“PROJELERLE İKTİSADİ, SOSYAL VE BEŞERİ SERMAYEYİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Bölge kalkınmasında misyon odaklı çalışan üniversitenin, odaklandığı alanla ilgili yapılan araştırmalara destek vereceğini ve bu alanda bölgede hizmet veren kurumlarla işbirliği çalışmalarını artarak devam ettireceğini belirten Rektör Demir “Üniversitelerin bölgesel kalkınmadaki en önemli misyonu, bilgi akışının dinamiklerini sürekli ve güçlü tutmalarıdır. Batman Üniversitesinin şehir ve bölge ile bütünleşme çalışmaları hızla devam edecek, ayrıca yapılan çalışmalar ve projelerle iktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştireceğiz. Bölgede enerji alanında potansiyeli yüksek kişi ve kurumların gelişmelerine olanak sağlayacağız. Üniversitemiz bölgesel işbirliği ve etkileşimi hızlandırmada ve geliştirmede kültürel aktör görevi görmeye devam edecektir. Disiplinlerarası bağlantılarla bilgi, yetenek ve deneyimlerini kullanarak sektörel bakış açısının gelişimine katkı sunacaktır. Batman Üniversitesi tüm bilgi birikimi ve enerjisini ilinin, bölgesinin ve ülkesinin kalkınmasına katkı sağlayacak projeler üretmeye ve bu projelerin alanda hayat bulmasına aktaracaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete