ROPÖRTAJ

“SAATİ, SAATİNE UYMAYAN BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”

Siyaset, özellikle bölge illerinin yaşamında nefes, su gibi…

“SAATİ, SAATİNE UYMAYAN BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ”
21-12-2017 19:02
Google News

Ayrılmaz bir parçası hayatımızın.

7’den 70’e herkes, ülkenin nasıl yönetildiği ile yakından ilgili.

Ekonomide, sosyal hayatta, hatta yargıda neler olup bitiyor, uluslar arası arenada neler yaşanıyor, herkes pür dikkat izliyor.

Böyle bir kentte siyaset yapmak, nasıl bir duygu sizce?

Hangi parti olduğunun bir önemi yok.

Kadın, siyasette nasıldır?

Siyasi kavganın içinde nasıl rol edinir?

Henüz 1 ay önce göreve seçilen HDP Batman İl Eş Başkanı Berivan Helen Işık’la konuştuk bu konuları.

Türkiye’de Kadın, Batman’da Kadın, Siyasette Kadın”ı sordum kendisine…

Genç bir kadın…

Emekçi ama işsiz de kalmış en sonunda…

Aynı zamanda bir anne…

Dolayısı ile kaygıları var.

Ama umutları da…

Yaşadığı ülkenin geleceğini, aidiyet duyduğu halkın sorunlarını enine boyuna düşünenlerden biri... Bakın, nasıl yanıtlar verdi sorularıma…

 

-SİZİ KISACA TANIYALIM, BERİVAN HELEN IŞIK KİMDİR?

“Batmanlıyım. Gercüş’ün Seki Köyü’nde doğdum. Seneler önce, siyasi sorunlardan ötürü ailem, batı illerine göçertildi. Yaşamımı orda sürdürdüm. Uzun zaman sonra memleketimiz Batman’ın yolunu tuttuk. 1 oğlum var. Batman Belediyesi Selis Kadın Danışmanlık Merkezinde 3 yıl boyunca çalıştım. Selis, kadınlara psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veren, 10 yıldan fazla geçmişi olan bir kurumdu. İçişleri Bakanlığınca Batman Belediyesine kayyum atandıktan sonra kurumumuz kapatıldı, işten çıkarıldım. HDP Batman İl Eş Başkanı olarak parti çatısı altında yer aldım”

-NEDEN HALKLARIN DEMOKRAT PARTİSİ (HDP)

“Neticede kadın kimliğimiz var. HDP de benim gözümde her şeyden önce, bir kadın partisidir. Hakları yaşamın her alanında gasp edilen kadınlardan biri olarak, kendime bu partide yer buldum. Siyasetten uzaklaştırılan, sosyal hayattan uzaklaştırılan her kadın gibi, temsiliyet mücadelesi verdim ve bu mücadelemi HDP çatısı altında yürütebileceğimi gördüm. İl ve ilçe teşkilatları, yerel belediyeleri ve meclisteki yapısı ile kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyan, kadın kotası uygulayan bir parti. Bu, tüm dünyaya model olmuş bir yapı. Tabi bu da kadınların emek ve mücadelelerinin getirdiği bir şey. Kadınların, bugüne kadar vermiş olduğu mücadelelerinin kazanımı bir nevi. Evet, kadınlar, siyasette yer almalı, kimliklerine sahip çıkmalı. Bunun için buradayım”

-SON ZAMANLARDA “HDP, KİTLELERİ TOPLAYAMIYOR” DENİYOR. BU DOĞRU MU?

“İstatistiklere bakıldığında HDP’nin aldığı oy oranının, 1 Kasım ve 7 Haziran seçimlerine de oranla, birkaç çıta daha yükseldiği ortada. HDP’nin oylarının düştüğüne dönük kirli bir politika yürütüyorlar, bitti diyorlar. Oysa seçimler yakın görünüyor. Oy potansiyelimizin arttığına inanıyorum. OHAL’i yaşıyoruz. Yaşamın hiçbir alanı şu anda normal değil ki. İnsanlar bundan ciddi anlamda etkileniyor. Yaşamın her alanında yaşanıyor bu. Sivil toplumda, basında yaşanıyor. Basın açıklamalarımıza katılan herkese soruşturmalar açılıyor, evlerine baskınlar düzenleniyor, işsiz bırakılıyorlar. Sonra da ‘HDP, kitleleri toplayamıyor’ diyorlar. Bu sinmişlik görüntüsü, OHAL’in getirdiği bir durum. Tüm Türkiye’de var bu…”

-“KADINLAR İÇİN SİYASET YAPMAK ZOR” DİYORSUNUZ. NERDEN GELİYOR BU ZORLUK?

“Kadın olmak zaten zor, nihayetinde kimsenin göz ardı edemeyeceği bir erkek egemen sistem var. Temsiliyet hakkı alamadıkları toplumda kadınlar için her şey zor. Sosyal hayatta yer almak zor, iş hayatında yer almak zor. Hatta bisiklet binmek, şort giymek bile zor. Bakın bugün kadınlar iş hayatından uzaklaştırılıyor. Kahkaha attığı için darp ediliyor, tahrik ettiği gerekçesiyle tacize uğruyor ve tacizcisi de iyi hal indirimi alıyor. Bu tür şeylerin yaşandığı bir yerde siyaset yapmaya çalışan kadınlar da engellenmeye çalışılıyor, siyasetin dışına atılıyor”

-PEKİ, BATMAN’DA SİYASET YAPMAYI KONUŞALIM BİRAZ. BU KENT, FARKLI BİR MİSYON YÜKLÜYOR MU SİYASETÇİSİNE?

“Türkiye’de kadın kimliği ile siyaset yapmak zaten zorken, Batman’da bunu yapabilmek apayrı bir mesele. Çünkü Batman, siyasetle iç içe bir kent. B da ağır bir misyon yüklüyor siyasetçiye. Herkes, siyasetin içinde. Çocuklar bile. Günü gününe, saati saatine uymayan bir coğrafya. Kürt Kadınları ve Kürt Gençlerine bakın, çocuklukları siyasi çekişmelerle geçmiştir her birinin. Bu coğrafyada yaşayan herkes, siyasi sorunları derinlemesine yaşamış, iliklerine kadar hissetmiştir. Siyasi sorunlar ve siyasetin getirdiği sorunlardan en fazla etkilenenler olmuştur bu coğrafyanın her bireyi. Bu durum tabi ki siyasetçiye apayrı bir misyon yükleniyor. Ciddi bir sorumluluk yüklüyor. Özellikle yaşamın her alanındaki zorlukları kendine dert edinmiş bir partide siyaset yapmak, fazlası ile ağır bir yük”

-SİYASİ SORUN DEMİŞKEN, KÜRT SORUNUNDA GELİNEN NOKTAYI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

“Kürt halkları açısından diasporada olumlu gelişmeler yaşanıyor. Kürtler siyasette rol oynuyor. Uluslar arası anlamda konuşuyorum. Tabi bunu geliştirebilmek, fırsata dönüştürebilmek için bir bütünlük, kenetlenme gerekiyor. Ulusal birliğin artık kurulması gerekiyor. Elbette bunu istemeyenler, politikalarını sürdürecektir. Egemen ve kapitalist bir sistem var. Ortadoğu’dan pay alma çabası söz konusu. Ama ben umutluyum. Kürtler, ulusal birliklerini elbette kuracaklar. Artık feodalliği aşıyoruz. Ulusal bilinç söz konusu... Diasporada bir kilitlenme var. Sahiplenme var. Bir ruh görüyorum. Bu açıdan bakıldığında umutluyum”

-SON ZAMANLARDA SIKLIKLA İŞLİYORUZ BİZ DE. KENTTEKİ İSTİSMAR VAKALARIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİNİZ NE OLACAK?

“İstismar, tüm Türkiye’nin acı gerçeği. Ağır ceza yaptırımlarının uygulanması ve ciddi önlemlerin alınması gereken bir alan… Eril dil, ötekileştirici dil, bu olayları beraberinde getiriyor. Kadını iş hayatından, sosyal hayattan uzaklaştırırsanız, istismarlar artar. Demin de söyledim, şort giyen, kahkaha atan kadına yönelik çirkin muameleler söz konusu. İstismarcılara iyi hal indirimleri uygulanıyor. Bu alanda kadını sosyal hayata ve iş hayatına daha fazla katacak yasal düzenlemeler gerekiyor”

-SON OLARAK OKURLARIMIZA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

“Tüm kadınları her alanda mücadeleyi yükseltmeye, var olan kararlılıkla yaşamın her alanında yer almaya çağırıyorum. Seslerini haykırmaya çağırıyorum”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete