EKONOMİ

SAFİR Cam

SAFİR Cam

SAFİR Cam
24-09-2014 22:33
Google News

Batman Ekonomisine Yön Verenler yazı dizimizin bu haftaki konuğu, SAFİR Cam markası ile üretim yapan Gümüşay Pencere firması oldu.

Bölgede ilklere sahip olan firmanın Batman’daki geçmişi, çok eskilere dayanıyor. Firma şuanda 2. kuşak tarafından yönetiliyor. Söyleşimiz sırasında firmanın gelecekteki sahipleriyle de tanışma fırsatı bulduk. Bu da firmanın gelecekteki misyonunun daha da artacağını ve ileriki zamanlarda da büyüyerek Batmana hizmet vereceğini düşündürdü bize.

İLK KURULUŞ YERİ İSKENDERUN

Gümüşay Pencere firması, 1972 yılında Mahsum beyin babası tarafından İskenderun’da kurulmuş. 1994 yılında Batman’a taşınan firma, kısmi üretim, kesim doğrama işleri ile faaliyete başlamış.

Batman ve çevresinde apartmanlaşmanın arttığı, yalıtımın önem kazandığı yıllarda kapasitesi genişleyen firmanın 2007 yılında Batman OSB’deki temelleri atılmış. 2008 yılında üretimine artık OSB’de devam eden firma, daha geniş bir coğrafya için üretim yapar duruma gelmiş. Bu ise yeni talepleri, yepyeni ve eski işi tamamlayıcı bir kulvara geçişe zorlamış.

2010 YILINDA CAM BÖLÜMÜNÜ DE DEVRALDI

2010 yılında firma DİKA’nın da destekleri ile cam bölümünü devreye alan firma, firma gelişimini, enerjisini, potansiyelini, yatırımlarını bu bölüme kaydırmış. Bu bölümde ürettiği katma değeri yüksek, özellikle yüksek yalıtım değerleri ile dikkat çeken camlarını, Erzurum, Gaziantep, Van hatta Karabük’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada rekabetçi şekilde satabilir duruma erişmiş.

FİRMANIN İLKLERİ VE TEKLERİ

Safir Cam, klasik cam, çok katlı yalıtım camları ve sinerji camdan oluşan bir ürün grubu var.

Burada özellikle sinerji cam üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü Safir Camı, Türkiye’nin sağ yarısında üreten ilk 4 firmadan biridir bu işletme. Batıda Gaziantep, Kuzeyde, Doğu’da Van, Güney’de Irak’a kadar bu camı üretebilen başka bir firma bulunmuyor. Camın özelliğine gelirsek, güneş ışıklarının girmesini engellemeden, ısının girişini engelleyen bir niteliğe sahip, bunu özellikle sağlık için bazı riskleri bulunan dalgaların girmesini önleyerek başarıyor. Öte yandan yine bu camın bir gelişmiş versiyonunu da firma üretebiliyor. Bu sinerji camları ise daha çok klima ile serinlenmek zorunda kalınan sıcak bölgelerde çok kullanışlı. Bu cam sıcak ve soğuğa karşı yalıtım sağladığı gibi klima soğuğunun dışarı kaçmasını önleyerek enerji verimliliğine bir de bu yönden katkı sağlıyor.

İHRACAAT KONUSUNDA ARAYIŞ BAŞLADI

Firmamız 2011 yılından sonra ihracat yapmamış fakat şuanda bu konuda ciddi bir arayış içinde, geçtiğimiz ay Bağdat’ta bir dizi görüşmede bulunan Masum bey, Bağdat’ın en prestijli caddesinde bir banka binasında veya bir iş merkezinde Batman markalı camları yakında görebileceğimizi söylüyor.

FİRMANIN, KURUM VE STK’LARDAN BEKLENTİLERİ

“Piyasada yetişmiş iş gücü bulamadığımız için kendi iş gücümüzü kendimiz yetiştirmek zorunda kalıyoruz” diyor Mahsum bey. “Aynı durum kamu alanında da var. Maalesef kamu kurumlarımızın en üst kademelerinde bulunan kişiler dahi genellikle tecrübesiz kişiler. Tecrübeli olanlar ise tam bölgeyi tanımaya, verimli olmaya başlayacakları zaman tayin ile gidiyorlar. Aynı şey Vali’lerimiz için de geçerli, Batman’a genelde daha önce hiç Vali’lik yapmamış kişiler geldiği gibi çok kısa süre kalıp gidiyorlar. Bu da ilimizin gelişimi için önemli bir engel oluşturuyor” diyerek sitemde bulunuyor.

Anlayacağınız Mahsum bey, Batmanda ekonominin, bürokrasinin ve siyasetin her alanında tecrübeli kişilerin görev yaparak bu kentin hızla gelişmesini istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete