SAÄžLIK

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüs 33 ülkede görüldü, Türkiye'de olmaması için gayret içindeyiz

Sağlık Bakanı Koca, "Koronavirüs 33 ülkede görüldü, Türkiye'de yok, olmaması için gayret içindeyiz. Vatandaşımız panik havası içinde olmasın." dedi.

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüs 33 ülkede görüldü, Türkiye'de olmaması için gayret içindeyiz
28-02-2020 11:43
Google News

"Ä°ran'dan dün Türkiye'ye getirilen Türk vatandaÅŸları karantina altına alındı. Yolcuların saÄŸlık kontrolleri ve karantina planlaması nasıl yapıldı? Bazı yolcularda öksürük ve çeÅŸitli ÅŸikayetler görülmesi planınızı deÄŸiÅŸtirdi mi? Alınan ilk numunelerin ve risk analizlerinin sonuçları nedir?" sorusu üzerine Bakan Koca, bu süreci vatandaÅŸlara her gün bilgi vererek ÅŸeffaf bir ÅŸekilde sürdürme gayreti içinde olduklarını ifade etti.

Enfeksiyonun kaynağının Çin'de Vuhan kenti ve Hubey eyaleti, Ä°ran'da ise Kum ve MeÅŸhed bölgesi olduÄŸunu, Türk vatandaÅŸlarından Kum ve MeÅŸhed geçmiÅŸi olanları, Vuhan'dan getirilenler gibi özel bir yaklaşımla getirmeyi benimsediklerini anlatan Koca, Ä°ranlı hiç kimsenin Türkiye'ye alınmadığını söyledi.

""

Çin'den uçakla Vuhan dışından gelecek olanlara 14 gün gözlem uyguladıklarını ifade eden Koca, "Burada da benzer ÅŸekilde 14 günlük gözlem uyguluyoruz. Kum ve MeÅŸhed dışından olanları evinde veya uygun ortamda gözlem altına alıyoruz. Fakat Kum ve MeÅŸhed'den gelenleri daha özel yöntemlerle direkt karantinaya alma yaklaşımı içinde olduk." dedi.

Koca, Cuma gününden itibaren Kum ve MeÅŸhed geçmiÅŸi olan 23 kiÅŸiye özel karantina uyguladıklarını, Kum öyküsü olan ve hastalık belirtileri bulunan 28 Ä°ranlının ise sınırdan alınmadığını aktardı.

Ä°ran'dan Türk vatandaÅŸlarını getiren uçakta Kum ve MeÅŸhed geçmiÅŸi olanların bulunmaması gerektiÄŸini belirten Koca, bunların varlığının bilinmesi ve 4 kiÅŸide soÄŸuk algınlığı bulgularının olması üzerine riski azaltmak için karantina veya gözlem uygulaması yaptıklarını kaydetti.

Ä°ran'dan gelen ve rotası Ä°stanbul olan uçağı bu endiÅŸeden dolayı Ankara'ya çevirdiklerini dile getiren Koca, Ä°stanbul'da da hazırlıkların olduÄŸunu ancak uçakta 142 kiÅŸinin bulunması ve daha önceki deneyimlerden dolayı karantina için Zekai Tahir Burak Hastanesi'ni uygun gördüklerini söyledi.

"Çin dışında 33 ülkede görülüyor"

Bakan Koca, "Koronavirüsün dünyadaki seyri"nin sorulması üzerine, Vuhan ve Hubey merkezli salgının her geçen gün yayıldığını, dün itibarıyla Çin dışında 33 ülkede görüldüÄŸünü ifade etti.

Daha önce hastalık her gün 1200-1300 kiÅŸiye bulaşırken, bunun ÅŸimdi 400-500'lere düÅŸtüÄŸüne dikkati çeken Koca, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ölüm ÅŸu dönemde 2765. Dünyada 81 bin 7 enfekte vaka var. Åžu dönemde Çin dışındaki ülkelerde bir artış var. Dün itibarıyla Brezilya ve Ä°sviçre de ilave oldu. Åžu ana kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs enfeksiyonuna, salgınına, vakasına rastlanmadı. Bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta giderek dünyaya yayılan bir virüs var. Bu yayılmadan daha da önemlisi sınır komÅŸumuz Ä°ran'da çok ciddi bir salgının baÅŸlamış olması. Dolayısıyla kontrollü olmak zorundayız. Enfeksiyonun kaynağı yurt dışından yani Çin. Åžimdi yeni kaynaklar oluÅŸuyor. Bu yeni kaynaklar Ä°ran ve benzeri ülkeler. Biz bu ülkelerden Türkiye'ye giriÅŸi önlemek üzere her türlü çabayı sarfediyoruz. Ne kadar ülkeye giriÅŸi geciktirilebilirse o kadar fayda saÄŸlamış oluruz. Girme ihtimalinin olmadığını söylemeyeyiz. Bütün tedbirlerimiz bunu önlemeye yönelik ama 'bu asla olmayacak, olduÄŸunda kıyamet kopacak' yok böyle bir durum. Bununla ilgili olduÄŸunda da bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız, biz ilk günden itibaren 81 ilimizde referans hastaneleri oluÅŸturduk. Yani hastaları takip edebileceÄŸimiz negatif basınç odalarının olduÄŸu, saÄŸlık personelimizin yetiÅŸtirildiÄŸi, eÄŸitildiÄŸi merkezler oluÅŸturduk. Bu anlamda hazırlıklıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27 Temmuz 2024 e-gazete