SAĞLIK

''SAĞLIK REKLAMLARINA DİKKAT''

Batman Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ercan Atay, Sağlık Bakanlığının aldığı bir karar doğrultusunda, sağlıkta reklamı ön plana çıkartacak haberlerin, yapılmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ''Sağlıkla ilgili haberlerde, kurumu ya da kişiyi öven ifadeler, o haberi yayınlayan medya kuruluşuna yüklü tazminatlar getirebilir'' dedi.

''SAĞLIK REKLAMLARINA DİKKAT''
06-06-2014 20:05
Google News

Batman Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atay, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının, sağlık reklam ve haberleri yapılırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi. Atay, ''Ülkemizde sağlık sektöründe faaliyet gösteren kamuya ya da özel sektöre ait pek çok sağlık kuruluşu var. Batman’da da sağlık yatırımları oldukça fazla ve çok sayıda da özel sağlık kuruluşumuz mevcut. Bunlarla ilgili haber yapılırken, kurumu ya da kişiyi övücü ifadeler kullanılması, o haberi yapan medya kuruluşuna ağır bir bedel olarak dönebilir. Sağlık Bakanlığı bir şekilde ulusal ve yerel medyayı takip ediyor ve 'reklam kokan' ifadeler içerdiğini tespit ettiği haberleri, onları yayınlayan medya kuruluşuyla beraber, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Üst Kurulu'na bildiriyor. Bu kurul da, haksız rekabet hükümleri çerçevesinde, o haberi yapan medya kuruluşuna yüklü miktarda maddi cezalar verebiliyor. Bunun en somut örneği Sakarya'da yaşandı. Oradaki bir yerel medya kuruluşunda yer alan haber, 82 bin lira ile cezalandırıldı. Bu 82 bin lira ise bu konuda verilebilecek en alt limit'' diye konuştu.

Bu tür haberler yapılırken, 'ilk biz yaptık', 'en iyi biz hizmet veriyoruz', 'en iyi ameliyatı biz yapıyoruz', 'en güzel hizmeti bir veriyoruz' gibi ifadelerin kullanılmasının, o haberi yapan yayın kuruluşlarını sıkıntıya sokabileceğini tekrarlayan Ercan Atay, ''Batman’da faaliyet gösteren medya kuruluşlarımızın, sağlık haberleri yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Allah korusun, böyle bir haber karşısında alınacak 82 bin liralık ceza, Batman’da faaliyet gösteren gazetelerimizin ya da televizyonlarımızın hemen hemen bütün hepsini çok zor durumda bırakabilir. Toplumu uyarıcı ve aydınlatıcı sağlık haberleri yapılmasında elbette hiçbir sıkıntı yok. Biz gazeteciler ve medya kuruluşları olarak Anayasal hakkımız olan toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme görevimizi yerine getireceğiz ama sağlık kuruluşunu ya da hekimi övücü tarzda ifadeler kullanmayacağız. Sağlık kuruluşlarının açılışlarıyla ilgili, o sağlık kuruluşunda verilen hizmetlerle ilgili, hastalıklarla ilgili haberler yapılırken, genel ifadeler kullanmak gerekiyor. Reklam kokan kelimeler ya da cümleler kullanılmamalı'' dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete