SAĞLIK

SAĞLIK SEN, RAKAMLARLA KONUŞTU

Sağlık-Sen Başkanı Maruf Yalçın, sağlıkta şiddet olaylarının verilerini paylaşırken, kalıcı politikalarla sağlık emekçilerine yönelik şiddetin sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

SAĞLIK SEN, RAKAMLARLA KONUŞTU
09-12-2020 17:42
Google News

 

Yalçın “Genel olarak toplumun bilincinde değişiklik olmadığı müddetçe, şiddetin bir toplum sorunu olarak varlığını belirgin şekilde sürdüreceği de açıktır. Yapılması gereken, hep vurguladığımız gibi topyekün mücadeledir, şiddete karşı kalıcı ve caydırıcı adımların biran önce atılmasıdır. Ülkemizde Kasım ayında 16 şiddet olayında 27 saldırganın 31 sağlık çalışanını mağdur ettiğini görüyoruz. 16 vakanın 11’i hem sözlü hem fiili, 4’ü sözlü, 1’i ise taciz olarak gerçekleşmiştir. Olayları gerçekleştirenlere baktığımızda, 6’sı hastalardan, 4’ü hasta yakınlarından, 6’sı ise kendini bilmez kimselerden oluşuyor. Yaşanan olaylarda 11 saldırgan ifadeleri alınıp serbest bırakılmış, 10’u hakkında hiçbir işlem yapılmamış, 6 saldırgan ise tutuklanmıştır. 16 olayın 9’u hastanelerde, 1’i aile sağlığı merkezinde, 6’sının ise saha çalışmalarında meydana gelmiştir. Yaşanan 16 olayda farklı branşlardaki birçok sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını görüyoruz. Bunların 5’i doktor, 6’sı filyasyon ekibi çalışanı, 4’ü hemşire, 1’i güvenlik görevlisi ve 15’i de farklı alanlarda görev yapmakta olan sağlık çalışanlarıdır. Mahkemeler, Kasım ayı boyunca, geçmiş dönemlerde yaşanan bazı şiddet olaylarında örnek olarak gösterilebilecek kararlara da imza atmışlardır. 
Geçtiğimiz yıl aile sağlığı merkezinde bir doktora 'siz çok terbiyesiz ve saygısız doktorsunuz' diyen hasta ve hasta yakınına yerel mahkeme 6 bin 80 TL ceza kesti. Kahramanmaraş’ta doktora istediği ilacı yazmadığı için hakaret ve tehditte bulunan hasta yakını mahkeme tarafından 5 bin 660 lira cezaya çarptırıldı”
dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete