ROPÖRTAJ

ŞAHAN’LA PETROLSPOR’U KONUŞTUK

ŞAHAN’LA PETROLSPOR’U KONUŞTUK

ŞAHAN’LA PETROLSPOR’U KONUŞTUK
31-08-2014 16:50
Google News

Efendim bugün konumuz spor, daha doğrusu futbol.

Bendeniz, Batman’ın bütün sorunlarını ayrım yapmaksızın kaleme alan biricik yazarınız, futbola da el attı nihayet.

Bu durumdan büyük bir memnuniyet duyduğunuzu farz ediyor, futbolla ilgili tüm bil(me)diklerimi siz okurlarımızla paylaşıyorum bu sayfada. (anlayacağınız, itiraflarla dolu bir sayfayla başbaşasınız şu anda)

Sevgili okur, eleştiri oklarını üstüme çekmek istemem ancak bu konuda, kadın okurlarımızın sesi olma gayreti içerisindeyim anlayış lütfen.

Ne diyorduk, futbol hemen hemen her kadının en anlamsız bulduğu şeylerden biri. (anlayış lütfeeeen)

90 dakika boyunca topun peşinden koşan adam, sevdiği kadına zamanının ne kadarını ayırıyordur” diye bir matematik sorusuyla karşınıza çıkıp kafaları allak bullak etmeyeceğim sakin olun.

Zira kadın okurlarımız, bu soruya gereken cevabı çoktaaan verdiler bile.

Spor düşmanı biri değilim elbette.

Evet, futbolla ilgili bildiğim tek şey, maçın 90 dakika oluşu, “futbolla ilgili engin bilgilerim var” diyemem kabul lakin (bilhassa) play off maçlarında Petrolspor’a benim kadar dua edeniniz yoktur bundan emin olabilirsiniz. (şaka değil bu, wallahi gerçek)

Gel gör ki play off’un final maçında mağlubiyetle dönüşünde “bir dahaki sefere” demekten vazgeçmeyecek kadar önemsiyorum takımın galibiyet mücadelesini.

Nasıl desteklemeyeyim efendim? Kadının futbola yüklediği anlam(sızlığı) bir kenara bırakın, şehrimizin gözbebeği Petrolspor’un bitmek bilmeyen mücadelesini görmezden gelmek vicdansızlık olur sevgili okur.

Vicdansız”lık bize yakışır mı sevgili okur?

Elbette hayır…

O zaman, her Batmanlının yapması gerektiği gibi biz de kırmızı-beyazlı takımı sahalarda sonuna kadar destekliyor ve takımın teknik adamı Mehmet Şahan’ın söylediklerine büyük bir titizlikle kulak veriyoruz.

Futbola dair tüm bildiklerinizi veya bilmek istediklerinizi, Petrolspor’un galibiyet isteğini ve mücadelesini Şahan’la konuşuyor ve söyleşimizi siz okurlarımız için sayfamıza taşıyoruz.

Gelecek hafta “özelliği ve güzelliği olan” başka bir isimle tekrar buluşmak dileğiyle, iyi bakın kendinize…

 

 

MEHMET ŞAHAN KİMDİR?

1958 Kilis doğumlu, futboldan başka işi olmayan, 17 yıl profesyonel futbolculuk yaşamının ardından 21 yıldır da teknik adamlığıyla uğraşan, 3 çocuk babası, Pro Lisans sahibi bir teknik adamdır.

 

 

TÜRKAN: ŞİMDİYE KADAR HANGİ TAKIMLARDA OYNADINIZ?

ŞAHAN: 17 yıllık futbol takımımın 8–10 yılı Gaziantepspor’da geçti. Sırasıyla Düzcespor, İskenderunspor, Adanaspor, Muğlaspor ve Kilis Belediyespor’da 17 yıl oynadım.

Futbolculuk yaşantım içinde 2 sefer Gaziantepspor’un süper lige çıkan, 1 sefer de Adanaspor’un süper lige çıkan kadrosunda futbolcu olarak yer aldım.

 

TÜRKAN: TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİNİZE NASIL BAŞLADINIZ?

ŞAHAN: Gaziantepspor’un altyapısında başladım. İlerleyen zamanlarda Gaziantepspor’un tüm kademelerinde görevlendirildim. Gaziantepspor’un yurtdışında oyuncu taramasında görev aldım. Yurtdışından oyuncular getirttik. Gaziantepspor’un bünyesindeki Büyükşehir Belediyespor takımında yaklaşık 3 defa olmak üzere 5 yıllık çalışmışlığım vardır. Profesyonel takımda 2 defa yardımcı hocalık yapmışlığım vardır. Ve daha sonra Kilis Belediyespor, Adıyamanspor, Kahramanmaraşspor, Sivasspor, Mersin İdman Yurdu, Elazığspor, Eyüpspor, Tokatspor ve Şanlıurfaspor’da teknik adamlık yaptım. Teknik direktörlük yaptığım süre içerisinde bir defadan daha fazla çalıştığım takımlar var. Örneğin Kahramanmaraşspor, Şanlıurfa, Elazığspor, Gaziantep Büyük Şehir Belediyespor’da birden fazla çalıştım.

 

TÜRKAN: GÖREV ALDIĞINIZ TAKIMLAR? BAŞARDIKLARINIZ VEYA BAŞARAMADIKLARINIZ NELER?

ŞAHAN: Geriye dönüp baktığımda genelde ekonomisi ne olursa olsun, hedefi ne olursa olsun benim hedef belirleyeceğim ve ekonomisinin üstüne çıkacağım kadar gayret içerisinde oldum. Yaradılış olarak kendi karakterimi takımıma yansıtıp, takımımın da onu sahaya yansıtmasını hedef alırım. Mesaimin, bilgi ve birikimimin tamamını oyuncularım ve kulübüm için harcar, onlara elimden gelen bütün katkıyı vermek için çaba sarf ederim. Zaman zaman kulüplerde teknik adamlığın yanında yöneticilik ve sorunların içinde mücadele eden adamların yanında hakemlik görevi de yaptığım olmuştur. Çünkü bu camianın bit parçasıysam, bu camianın sorunlarının giderilmesinde elimden gelen gayreti gösterme çabası içinde olmam gerektiğini düşünürüm.

TÜRKAN: NEDEN BATMAN VE PETROLSPOR?

ŞAHAN: Batman Petrolspor, Türkiye’de geleneği olan ve her dönemde adından söz ettiren bir kulüp. Tesisinden, giyindiği malzemesinden tutun da kültürüne kadar bu bölgenin önde gelen takımlarından biri olduğu için tercihimi Petrolspor’dan yana kullandım. Sayın Başkan Aydın Gülmez ve menajeri İlhan Erken’le ilk görüşmemden sonra samimiyetlerine ve hedeflerine inandığım için Petrolspor’la çalışmayı kabul ettim. 21 yıldır teknik adamlık yapıyorum. 1990’dan bu yana 3. ligde herhangi bir takımda çalışmadım. 21 yıl gibi uzun bir aradan sonra Petrolspor’un yönetimini üstlenmiş insanlara duyduğum güvenden dolayı Petrolspor’u tercih ettim.

 

TÜRKAN: TEKLİF GELDİĞİNDE AKLINIZA İLK NE GELDİ?

ŞAHAN: Batman, birçok yönüyle merak ettiğim ancak birçok yönüyle de bana yabancı olmayan bir şehirdir. 1985 yılında buraya gelip futbol oynadığımda burası deyim yerindeyse bir köy görünümündeydi. Bundan 7 yıl önce taziye için Siirt’e giderken Batman’ı görünce şaşırdım. Çok büyümüş, çok gelişmiş bir şehir çıktı karşıma. Bundan 5 yıl önce de tekrar Şanlıurfaspor’la kupa maçı oynamak için buraya geldiğimde kabuğunu kırmış, birçok yönden bölgenin üst düzey şehri olmaya aday bir Batman gördüm. İlk aklıma gelen şey burada iyi işler yapıp, zevkle çalışabileceğimi düşünmek oldu ve böylece Petrolspor’u tercih ettim. Kesinlikle tercih amacımın ilki ekonomik değildir. Bunun bilinmesini isterim.

TÜRKAN: BU SEZON TAKIMI OLUŞTURURKEN, KRİTERLERİNİZ NELERDİ?

ŞAHAN: Öncelikle iyi oyuncu, iyi ahlaklı oyuncu, hedef koyan oyuncu, uyumlu oyuncu tercihimi belirleyen unsurların başında geldi. Bizim buraya zorla getirdiğimiz değil, tercihini bizden yana kullanan oyuncularla birlikte olma yolunu seçtik. Bazı oyuncular bir “gelir misiniz”le geldi. Bazı oyuncular ise vermemiz gerekenden çok daha yükseğini teklif etmemize rağmen gelmedi. Ancak buraya gelme arzusu taşıyan oyuncularla başarıya ulaşacağımızı bildiğimiz için, kriterde bizi tercih eden oyuncuları kadromuza aldık. Sahada istediğimizi verebilecek, bizi hedefe götürecek oyuncuları seçtik.

 

TÜRKAN: SPOR TOTO 3. LİG 1. GRUBTAKİ TAKIMLARI DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

ŞAHAN: Sezon başında her grupta yer alan takım, kesinlikle büyük hedefler koyarak lige başlar. Herkesin düşüncesine mutlaka saygı göstermeliyiz. Biz herkesin düşüncesine saygı gösterirken, kendimizi inkâr etme yolunu seçmemeliyiz. Grupta en iddialı takım kadar iddialıyız. Ama bunu başarmak için gerekenleri yerine getirme zorunluluğumuzu da göz ardı etmeyeceğiz. Biz iyiysek tüm takımlar eksik, biz kötüysek bütün takımlar bizden daha iyidir gerçeğini unutmamalıyız.

Herkesin iyi olmasına izin vermeden biz iyi olmanın çare ve çözümünü üretmeliyiz ve devamlılığını sağlamalıyız.

 

TÜRKAN: PETROLSPOR’UN YAPISI VE YÖNETİMİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

ŞAHAN: Buraya gelmemdeki en büyük neden Petrolspor’un yönetimine olan güvenimdir. Gelip gördüğümde çok güzel bir yerde, modern bir tesis haline dönüştürülen bir kulüp binasıyla karşılaştım. Malzemesi, mutfağı, oyuncuların kalacağı yerler, birinci sınıf olmasına rağmen çalışacağımız alanın yokluğu ve maçlarımızı oynayacağımız stadın zeminini son derece elverişsiz olması benim ve oyuncularımın içine sinmeyen şeylerdir. Daha iyi bir zeminde, yetenekli oyuncularımızda daha iyisini üretmemiz mümkün. İyiyi üretmeye aday takımın, savunmayı 1. planda tutarak oyun bozmayı hedefleyen deplasman takımlarına karşı mutlaka uygun zemine daha fazla ihtiyacı vardır. Rahatsızlık verici bir boyutta ulaşan bu sıkıntının en kısa zamanda çözülmesini arzu ediyoruz.

TÜRKAN: BATMAN AMATÖR TAKIMLARI VE PETROLSPOR’UN ALT YAPISI HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI? BU ALANDA ÇALIŞMALARINIZ OLACAK MI?

ŞAHAN: Çok detaylı bilgim yok. Henüz takımın başına geleli 1 hafta oldu. Batman, yıllar önce deyim yerindeyse bir futbolcu fabrikasıydı. Farklı takımlarda, Batman’da yetişmiş oyuncularla çalıştım. Maalesef şu anda dışarıda oynayan ya da burada oynayan Batmanlı oyuncu sayısı fazla değil. Transferde takımı oluştururken ilke olarak, oynatacağımız, faydalanacağımız oyuncuları dışarıdan, gençleri ise kesinlikle Batman’dan alma düşüncesiyle hareket ettim. Dışarıdan alacağım oyuncuyla aynı ayarı bırakın, biraz daha seviyesi düşük bile olsa Batmanlı çocukları kadroma kattım. Bu benim Batman’ın futboluna duyduğum ilk ilgi ve çaba oldu. Devamını getirme gayreti içerisinde olacağım. Batman’ın amatör takımları ile ilgili sağlıklı bir bilgim yok. Ancak, bu takım Batmanlı her amatör oyuncuya açıktır. Herkesin buradaki oyuncular kadar burada bulunma şansı olacaktır. Bu konuda çalışmalarım olacak. Yardımcılarım veya bizzat kendim, amatör oyuncuları mutlaka izleyeceğiz.

 

 

TÜRKAN: PETROLSPOR’UN BAŞARISIZLIK GİBİ BİR LÜKSÜ KALMADI. BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

ŞAHAN: Başarılı olabilmek için birçok faktörün birbirini tamamlaması gerekiyor. Yönetimsel olarak şu anda bir sıkıntı yok. Her şey olumlu yönde gelişmiş. Bütün vaatler yerine getirilmişse teknik adam olarak ben ve ekibim elimizden gelen tüm çabayı ve zamanımızı buradaki oyunculara ayıracağız. Takımın başarısı için çalışacaksak bizim dışımızda kalan ve bizi bütünleyecek taraftarın takıma iyi günde ve kötü günde, özellikle kendilerine ihtiyacımız olan kötü zamanda destek verecek kadar sağduyulu ve özverili olduklarında sanırım daha rahat başaracağız. Yerel basınımızın hakarete ve iftiraya kaçmayan eleştirilerine, her zaman açık olacağız.

TÜRKAN: BAŞARI YOLUNDA TARAFTARDAN NE BEKLİYORSUNUZ?

ŞAHAN: Futbol takımının sahada göstereceği mücadele taraftarı gururlandıracak şekilde olursa, taraftar da mutlaka desteğini takıma hissettirecek, taraftarı utandırmayacak, başını öne eğmemek için bir mücadele içinde olacaktır. Yensek de yenilsek de sahada karakteri olan, her şeyini forması için, kendisi ev arkadaşı için vermeye gayret eden bir takım görüntüsünden uzaklaşmayacaktır. Böyle oynar, böyle mücadele edersek taraftarımız, kaybetsek bile aşırı tepki göstermeyecek, hoşgörüsü bizimle birlikte olacaktır. Bu takımın gerek sokakta, gerekse de sahada taraftara ihtiyacı vardır. Desteğe, genç oyuncularımızın verimi açısından ihtiyaç vardır. Ben teknik adam olarak ortaya iyi şeyler çıkarmadan kimsenin desteğini isteme hakkını kendimde görmüyorum. Ürettiğimde hak ettiğim desteği göreceğimden kuşkum yoktur.

 

TÜRKAN: SPORCU OLMAK İSTEYEN GENÇLERE TAVSİYELERİNİZ VAR MI?

ŞAHAN: Kimse, yeteneği olmadan futbolcu olamaz. Kimse, üst düzey çalışmadan, çok ciddi çalışmadan ve emek sarf etmeden iyi futbolcu olamaz. Bir kimse çok çalışsa da, yeteneği bile olsa ahlaklı olmadan iyi futbolcu olamaz. İyiyi hedefleyen gençlerin, örnek aldığı futbolcular gibi iyi oyuncu, onlar kadar iyi ahlak sahibi olmaları gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete