YAŞAM

Salatalık ekimi başladı

Yıllardır tarım ve seracılıkla geçimlerini sağlayan Batman Balpınar (Grêsira) Beldesine bağlı Yeniköy (Sêgırka) Köyünün sakinleri, seralarda salatalık ekimine başladı.

Salatalık ekimi başladı
10-04-2023 17:40
10-04-2023 16:18
Google News

300 hane ve 4 bin nüfusa sahip köyün sakinleri, yıllarca tarım ve seracılıkla geçimlerini sağladıklarını belirtti. Birçok köylünün, tapuları olmadığı için devletten hiç destek alamadığını belirten köylüler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden destek istedi. Köyde seracılık işini yaparak geçimini sağlayan Veysi Aslan, "Köyümüzde her sene bu zamanda dışarıdan aldığımız salatalık fidanlarını serada ekiyoruz. Ekimden sonra yaklaşık 2 ay içerisinde salatalıklarımızdan verim alıyoruz. Böylelikle geçimimizi seracılıkla yapıyoruz. Seracılık işi için bu yıl devlet köylülere biraz destek oldu. Yeni yapılan seralara naylon desteği verdi. Çiftçi seracılığın hakkını yeterince verirse güzel verim alır" dedi.

MARKETLERE DE SATIŞ YAPILIYOR

Köylülerin genelde serada salatalık ekimi yaptığını ifade eden Aslan, "Seralarda en çok salatalıklardan verim alıyoruz. Salatalıklardan verim alınca bunları toplayıp kasa veya torbalara yerleştiriyoruz. Topladığımız salatalıkları meyve sebze haline götürüp toptan satıyoruz. Bazı köylüler de müşterileri olan marketlere satıyorlar. Ama çoğunlukla ürünler halde satılıyor” dedi. (Hatice Türkan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?