GÜNDEM

ŞALGAMLAR, TOPRAK ALTINDAN ÇIKARILIYOR

Batman'da şalgam üretilen köylerde vatandaşlar, kışın tüketmek üzere sonbaharda toprağa gömdükleri ürünleri, tüketmeye başladı.

ŞALGAMLAR, TOPRAK ALTINDAN ÇIKARILIYOR
17-02-2019 16:23
Google News

Sason İlçesi’nde 2 bin 821 rakımlı Mereto Dağı eteklerindeki Gürgenli ve Kayadüzü Köylerinin sakinleri, sonbaharda toprağa gömdükleri ürünleri çıkararak tüketmeye başladı.

1 METRE DERİNLİĞE GÖMÜP, ÜZERİNİ TOPRAKLA ÖRTÜYORLAR

Yörede aileler, 2 bin 821 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde sonbaharda hasadını yaptıkları şalgamları bir metre derinliğinde kazdıkları çukurlara yerleştirip, üzerini toprakla örtüyor. Toprak altına gömülen şalgamlar, Ocak-Şubat aylarında toprak altından çıkarılıyor, haşlanarak sofralardaki yerini alıyor. Bazı köylüler de toprak altından çıkardıkları şalgamları, semt pazarlarında kilosu 4–5 TL’den satıyor. Gürgenli Köyü Sakinlerinden Abdulselam Yavuz “Dedelerimizden kalan bir yöntem. Yazın ekip, sonbaharda kopardığımız şalgamları kışa hazırlık için toprağın altına gömüyoruz. Kışın çıkarıp, haşlıyoruz, etle kavurup yiyoruz. Şalgam, kanser, şeker hastalığı ve daha birçok hastalığa iyi geliyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete