GÜNDEM

Samancıların zorlu mesaisi başladı

Sıcak havada, toz ve dumanın içinde samana dönüştürülen hububat saplarını önce torbalara sonra kamyonlara yükleyen işçiler, ağır çalışma koşullarında mesai yapıyor.

Samancıların zorlu mesaisi başladı
08-07-2023 15:19
08-07-2023 15:27
Google News

HASAT DÖNEMİYLE HAREKETLİLİK BAŞLADI

 Çiftçiler hasat döneminin gelmesiyle birlikte ektikleri ürünleri toplamaya başladı. Hasat dönemiyle birlikte başlayıp bir diğer mesai ise saman mesaisi oldu. Hasadın toplanması ile tarlada kalan saplar, balya makinesiyle dikdörtgen şeklinde bağlanıp, depolara taşınıyor.

SICAK HAVA, İŞÇİLERİ ZORLUYOR

Batmanda aşırı sıcak hava ve tozlu ortamda çalışan saman işçileri, yüzlerine bağladıkları bezlerle gece saat 01.00’de çalışmaya başlayıp, sıcaklığın arttığı öğlen saatine kadar mesai yapıyor. Önce büyük çuvallara istiflenen samanlar daha sonra kamyonlara yükleniyor. 12 saatlik bu zorlu emeklerinin karşılığında işçilerin aldığı ücret ise 400 ile 500 TL arasında.

“TOZ, DUMAN İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ”

7 çocuk babası işçi “Toz ve dumanı yoğun bir iş. Bir de sıcağı çok zor. Çok sıcak bir havada çalıştığımız için perişan oluyoruz. Kamyondan kamyona değişiyor, iş saatimiz ve aldığımız para. 3 saatte çuval dolduruyoruz, daha sonra yüklüyoruz. İşin riskleri de var. Kamyon devriliyor, ipler kopuyor. Birçok arkadaşımız yaralanıyor. Samanın tonuna göre iş alıyoruz ve ücret de buna göre veriliyor. Yüklediğimiz samanları Kars, Van, Ardahan ve Ağrı gibi illere götürüyoruz” dedi. (Necdet Çakar)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
3 Nisan 2024 e-gazete