SASON

SASON ÇİLEĞİ DE ARTIK KURUTULACAK

Batman'ın Sason İlçesinde çilek üretimine başlayan 26 yaşındaki Lale Basut, çilekleri güneş enerjisiyle kurutarak, hem iç piyasaya sunmayı hem de ihraç etmeyi hedefliyor.

SASON ÇİLEĞİ DE ARTIK KURUTULACAK
06-05-2018 23:19
Google News

BATMAN’DA 1. TÜRKİYE’DE İSE 2. OLDU

Sason Kavaklı Köyü’nde yaşayan Basut, 8 kardeşiyle çilek tarlalarında çalışmak yerine, çilek üretimine geçmek istedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımda Genç Kadın Girişimciler Güçleniyor Projesini internette gören Basut, "Çıtır Çileğim Projesi" ile yarışmaya katıldı. Proje, Batman’da 75 proje arasından 1. olurken, Türkiye’de ise 2. oldu.

PROJESİ İÇİN 30 BİN TL HİBE ALDI

Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın elinden alan Basut'a, projesi uygulaması için 30 bin lira hibe desteği verildi. Basut, köyünde kiraladığı 4 dönüm alanı, Köy Muhtarı Babası Ömer Basut ile birlikte sürerek, ekime hazır hale getirdi, çilek fidelerini toprakla buluşturdu. Eylül ayında hasat yapacak olan Basut'un hedefi, yetiştireceği çilekleri güneş enerjisiyle kurutarak, hem iç piyasaya sunmak hem de ihraç etmek.

PROJENİN ASIL AMACI ÇİLEĞİN KURUTULMASI

Basut, çilekleri güneş enerjisi ile çalışan fırında kurutacağını belirterek “Hazırlıklarımı yaptım, meyve vermesini bekliyorum. Sason'da çilek, sadece yaş olarak satılıyor. Projenin asıl amacı, çileğin kurutulması. Fırın siparişimi de verdim” dedi.

Basut, ürünlerini önce iç piyasaya, sonra da Avrupa’ya ihraç etmek istediğini dile getirdi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete