GÜNDEM

SASON ÇİLEĞİNİN ZAFERİ

Tarım şehri Batman’ın İlk coğrafi işaretli ürünü, çilek oldu.

SASON ÇİLEĞİNİN ZAFERİ
08-02-2021 20:45
Google News

 

2017 yılında Batman Ticaret Odası (BATSO) Başkanlığı öncülüğünde Tarım İl Müdürlüğü ve DİKA tarafından bölgedeki coğrafi işaretlerin belirlenmesi için başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlandı. Bölgede belirlenen dört ürün içinde yer alan Sason çileği için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru, zaferle sonuçlandı. 

BATMAN’IN İLK TESCİLLİ ÜRÜNÜ
Sason çileği, bölgedeki coğrafi işaret ürünleri arasında, Zivzik Narı, Faraşin balı ve Derik Zeytini ile yarışarak Batman’ın ilk tescilli ürünü oldu.
Batman Tarım İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Nilgün Tan, Batman Ticaret sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Kurum Memuru Sedat Yılmaz, DİKA Uzmanı Murat Ercin ve Gökhan Karhan’ın geliştirdiği proje ile Sason Çileği’nin patenti alındı. Bu gelişme, üreticiler tarafından sevinçle karşılandı.
Haran Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Ebru Sakar’ın yaptığı çilek ve toprak analizlerinin sonucunda, C vitamini değerini gösteren kırmızılık pigmentinin yüksek olması, kurutmalık ve meyve suyu olarak kullanılabilmesi özellikleri, Sason Çileğinin tescil etmesinde etkili oldu.
Sason Çileğinin coğrafi işaretli ürün olması Batman’ın tanıtımına ve eko turizmin gelişmesine ekonomik kazanç sağlayacak, çilek üretiminin artmasına da katkı sunacak.

ÇİFTÇİ MEMNUN
Yaşanan gelişmeyi sevinçle karşıladığını belirten Sasonlu Çilek Yetiştiricileri, emeklerinden dolayı Ziraat Mühendisi Nilgün Tan ve emeği geçen tüm yetkililere teşekkür etti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete