SASON

SASON, ÇİLEK VE BÖĞÜRTLENLE DÜNYAYA AÇILIYOR

Batman'da kaderi çilekle değişen Sason İlçesi böğürtlenle de yurt dışına açılıyor.

SASON, ÇİLEK VE BÖĞÜRTLENLE DÜNYAYA AÇILIYOR
30-07-2019 21:14
Google News

 

Dağlık arazi yapısı nedeniyle hububat üretiminin kısıtlı olduğu Sason’da 11 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan ve çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan çileğin ardından çiftçiler, devletin sağladığı hibe ile böğürtlen yetiştiriciliğine de başladı.
Yaklaşık 4 yıl önce ilçeye bağlı Kelhasan Köyünde 6 aileye verilen destekle kurulan böğürtlen bahçelerinde beklenilenin üzerinde verim elde edilmesi üzerine bu üretimi yapan çiftçi sayısı da artış gösterdi. GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle 15 aileye 3'er dekardan kurulan böğürtlen bahçelerinde verim yüz güldürdü. Çilekte geçen yıl bin 400 ton olan rekoltenin bu yıl 2 bin 100 tona ulaşması öngörülürken, böğürtlende de yaklaşık 2,5 ton verim bekleniyor.
TÜTÜNE ALTERNATİF
Sason Kaymakamı Abdullah Özadalı “Böğürtlenler beğenildiği için direkt dışarıya satılıyor. Bu verimi gördükten sonra, çileği olduğu gibi böğürtleni de destekleyeceğiz, üretimimizi artıracağız. Tütüne alternatif bu ürünlerimizi Türkiye'ye tanıttık, dünyaya da tanıtacağız” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete