GÜNDEM

SASON’DAN ABD’YE ORGANİK ÇİLEK…

Batman'ın Sason İlçesi’ne 10 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan ve çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan çilekte, 5 yılda 700 ton civarında üretim yapıldı.

SASON’DAN ABD’YE ORGANİK ÇİLEK…
08-07-2018 19:58
Google News

ABD VE AVRUPA’YA KADAR GÖNDERİLİYOR

Sason'da devletin hibe desteğiyle çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan çilekte, yurt içi ve yurt dışında pazar sıkıntısı yaşanmıyor. Toplanan çilek, TIR’larla sevk edildiği Afyonkarahisar ve Konya'daki fabrikalarda şoklandıktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kıyas, çilek üretiminin ilçede hızla yayıldığını belirterek, 2008 yılında Sason Yeniköy'de başlanan çilek üretiminin şu anda Kozluk ve Sason İlçesine bağlı 12 köyde devam ettiğini bildirdi.

HİBE DESTEĞİ SÜRÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eyyüp Aktaş, devlet desteğiyle 4 aile ile başlayan üretimin yaklaşık 400 aileye ulaştığını anlatarak, Batman'da bin 350 dönümlük alanda çilek üretildiğini söyledi. İlçede yetiştirilen çileğe yurt içi ve yurt dışından yoğun talep olduğunu belirten Aktaş, ilçede 5 yılda yaklaşık 700 ton çilek üretimi yapıldığını kaydetti. İlçenin iklim ve doğa koşulları göz önüne alındığında yapılacak çalışmalarla yıllık üretim miktarının 500 tona çıkarılabileceğini vurgulayan Aktaş, çilek fidelerinin yarısından fazlasının devletin hibe desteğiyle ekildiğini aktardı.

“PAZAR SIKINTIMIZ YOK”

Sason Çilek Üreticileri Birliği (SAÇUB) Başkanı Mahmut Doğan “İlçede birliğe bağlı yaklaşık 500 dönümlük ekili alan var. İlçede yetiştirilen çilekler, TIR’larla Afyonkarahisar ve Konya'ya gönderiliyor. Oradaki fabrikalarda şoklandıktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Pazar sıkıntımız yok. Organik çilek üretimi yapıyoruz. Tek eksiğimiz bir soğuk hava deposunun olmaması. Soğuk hava deposu olursa çileğimizin pazarı daha hızlı bir şekilde yayılacaktır” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete