GÜNDEM

SENDİKACILARDAN BATMANLILARA “ORTAKLAŞALIM” ÇAĞRISI…

Türkiye Petrolleri (TP)’nin küçültülmesi ve üretim faaliyetlerinin TPİC’e devredilmesine tepki gösteren Petrol İş Yöneticileri, Batman’da basın mensupları ile bir araya geldi.

SENDİKACILARDAN BATMANLILARA “ORTAKLAŞALIM” ÇAĞRISI…
30-07-2017 22:30
Google News

TP Kristal Park’ta düzenlenen kahvaltılı toplantıya Petrol İş Genel Merkez Üyesi Mustafa Mesut Tekik ve Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz ve Sendika yönetim kurulu katıldı.

TP, FOTOKOPİ KÂĞIDI ALAMAYACAK DURUMA GETİRİLDİ

TP’nin, Batman ve Türkiye açısından önemini anlatan Kaygusuz “Hem kente hem de ülkeye ciddi ekonomik katkıları olan bir şirket. Ama şu anda yöneticiler, bu şirketi bir fotokopi kâğıdı alamayacak pozisyona getirdi. Geçmişte 7 bin emekçinin çalıştığı şirkette, şu anda geldiğimiz nokta Bin 300 emekçi. Bu sayıyı da 600–700’e düşürmek istiyorlar. Sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik faaliyetlerin TPİC’e devri, kısa vadede özelleştirme ihtimalini güçlendiriyor. Özeleştiri de verebilmeliyiz. Petrolün ana merkezi olan bu kentte, petrolün yan sanayisi ile ilgili hiçbir istihdam alanı yok” dedi.

“ENERJİ BAKANLIĞI KİMSEYİ DİNLEMİYOR”

TP Batman Şube Başkanı iken Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğine getirilen Mustafa Mesut Tekik ise “İstanbul dev bir megapol. Deniz ve konumunun etkileri de vardır ama fabrikalar yığınla. Orada iş bulma kaygısı yok. Ama Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, öyle değil. Var olan kuruluşlarımıza göz koymaları ve küçültmelerine izin vermemeliyiz. TP’ye Batman’da yılda 100 de olsa işçi alınırken, 2 yıldır tek işçi alınmadı. 2013 yılından beri bütünsel dönüşüme karşı çıkıyoruz. Enerji Bakanlığı kimseyi dinlemiyor” dedi.

“BATMANLILIK BİLİNCİ YOK”

Türkiye’nin günlük petrol ihtiyacının yüzde 12’sinin, bölgemizden çıktığını belirten Tekik “Bunun ağırlıklı bölümü ise Batman’dan. Burada günde toplam 60 Bin varil petrol, özel sektörle 70 bin varil petrol çıkarılıyor. Hükümet, bölgeden çıkan petrolü gözden çıkardı. Rus, İran ve Azeri gazının Türkiye üzerinden Batı’ya transferine öncelik verdi. İşsizlik ortalamasında Batman 1. sırada. 20 sene 5–6 bin işçinin çalıştığı yerde bugün Bin 250 kadrolu işçi, 800 taşeron işçi Batman’da 150 tane mühendis var. Bunda Batman’ın da suçu var. Batmanlılık bilinci, aidiyet duygusu yok. AK Parti, HDP, CHP, herkes bu konuda ortaklaşmalı. TP için ses çıkaran Batman Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Bey, Esnaf Odası Başkanı Salih Bey, ASKON Başkanı Selman Bey’e de teşekkür ediyorum. Bu sadece Petrol-İş’in problemi değil. Bütün Batman’dan destek bekliyoruz” dedi.

“KİMSE BİZİ HÜKÜMET DÜŞMANI GÖRMESİN”

Biz TP’nin büyümesi ve entegre yapıyla yürümesini beklerken, siyasi otoritenin ise küçülten politika izlediğini savunan Tekik “Faaliyetlerini TPİC’e devrederek TP’yi ikiye böldü. Bu ünitelerdeki işçileri TP’den istifa ettirip, güvencesiz, taşeron işçisi gibi TPİC’te çalıştıracaklardı. Bunu asla kabul etmedik. Emeklilik yaşını 48’e düşürmek istediler. Eylemler yaptık, Genel Müdürlüğü bastık. AK Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, HDP Vekili Saadet Becerikli ile görüştü. TPiC'in kamu kuruluşuna dönüştürülmesi imkansız değil. Biz kendi ülkemizi herkesten daha çok seviyoruz. Kimse, hakkını arayanları terörist, Hükümet düşmanı görmesin” dedi.

“MUSTAFA DEMİR, BU YAŞANANLARA KARŞI ÇIKMALI”

Bölge Müdürlüğüne Vekâleten atanan Batmanlı Mustafa Demir’den de beklenti içinde olduklarını belirten Tekik “Batmanlı dostumuzun bu göreve getirilmesine çok sevindik. Sayın Bölge Müdürüne de ifade ettik. Risk almalı, bölme ve küçültme politikalarına karşı çıkmalıdır” dedi.

TALEPLER SIRALANDI

Konuya ilişkin yayımlanan basın açıklaması metninde ise “TP’nin faaliyetlerin devredildiği TPIC, özel şirket statüsünde bir taşeron şirkettir. TP'de büyük bir taşeronlaştırma operasyonu başlatılmıştır. TP'de emeklilik bahanesiyle işten çıkarma yapılmak istenmektedir. TP'nin istihdamı güvencesizleştirilmekte ve azaltılmaktadır. Özelleştirme politikalarının yol açtığı sorunların çözümü için sendikamız ile görüşülmelidir. TP’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlüklerinde kuyu tamamlama ve sondaj faaliyetlerinin TPIC'e devredilmesini öngören uygulamalardan vazgeçilmelidir. TP, Türkiye Varlık Fonu'ndan çıkarılmalıdır” denildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete