HALKIN SESİ

SERBEST KÜRSÜDE BAKIN NELER ANLATILDI

Bugün Sonsöz Sende Sayfamızda serbest kürsü çalışmamızı okuyacaksınız.

SERBEST KÜRSÜDE BAKIN NELER ANLATILDI
25-11-2020 16:47
Google News

 

Yani bu çalışmamızda vatandaşa soru yöneltmedik.
Ne anlatmak istiyorlarsa onları yazdık.
Kimisi derdini anlattı.
Kimisi hayallerini.
Çok güzel bir çalışma oldu.
Anlatılan her şey çok anlamlıydı.
Buyurun işte serbest kürsüde anlatılanlar…

ÖZKAN TAŞ (TEKSTİL ÇALIŞANI)
Serbest kürsüde size hayallerimden bahsetmek istiyorum. Ben pek hayal kurmayı pek de seven biri değilim. Ama küçük çaplı hayallerimiz var tabi. Ben okulu seven biri değilim. Okulu bırakalı 5 sene oldu. Okul bana göre değildi. Sürekli okulda şunu düşünürdüm, okulu bırakacağım çalışacağım… Aklımda hep bu vardı. Okulu bıraktım, düzenli bir işim olur diye düşünüyordum ama umduğum gibi olmadı. Okulu bıraktım ama düzenli bir işim yok. Ben şimdi ne yapabileceğimi bilmiyorum. Hayatım boyunca çok işte çalıştım. Tekstil, fabrika… Ama ne iş bana uydu ne de ben işe uydum. Bir gün başaracağım, mutlu olacağım bir iş bulacağım ve o yolda kendimi geliştireceğim. Bu düşüncenin bana verdiği hırsın hastasıyım. Hayatım boyunca çok şey başardım, çok şey kaybettim ama bu iş konusundaki hayalim, kaybettiklerimin arasına girmeyecek bundan eminim. Her şey için sabrediyorum, çabalıyorum. Ünlü Matematikçi Cahit Arf’ın dediği gibi, zekâ bir hamur ise, sabır o hamurdan ekmek yapma sanatıdır. Ve sen bir sanatçı gibi olmalısın... 


YILDIZ TAŞ (ÖĞRENCİ )
Öğrenciyim. Size, ailemin bizden beklentilerini anlatmak istiyorum. Ailemin tek hayali bizim meslek sahibi olmamız. Ailem eğitim konusunda sürekli arkamda durdu ve durmaya devam ediyor. Annem eğitim konusunda çok hassas. Bu yolda benim yol arkadaşım oldu. Babam için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Babam hiçbir şekilde arkamda durmuyor, eğitim konusunda hep sorun yaşatmıştır. Muhtemelen şuan kaçıncı sınıfı okuduğumu da bilmiyordur. Eğitim konusunda başarılı değilim. Açık konuşacağım. Pes ettiğim de oldu. Her şeyi akışına göre bırakıyorum ama ikinci şansım olamayacağını da biliyorum ve hayata sımsıkı sarılmaya çalışıyorum. Bazen insanlar ne olacaksın diye soruyorlar. Cevap veremiyorum. Çünkü meslek konusunda bir hayalim yok. Ne olmak istediğimi bilmiyorum. Bu iyi mi kötü mü onu da bilmiyorum. Tek hayalim ailemizde meslek sahibi yok. Ben de meslek sahibi olmak istiyorum ve başaracağıma inanıyorum. Gelgitler olabilir ama bunlar beni engellemeyecektir. Yapamazsın diyenlere inat okuyacağım, başaracağım. Belgemi alıp karşılarına geçeceğim.


HAVİN AGAR (ÖĞRENCİ )
Benim en büyük hayalim üniversiteye gitmek ve meslek sahibi olmak. Bunun için çok çalışıyorum. Aileme destek olmak istiyorum. Meslek sahibi olduğumda Türkiye’yi gezmek, kardeşlerimi okutmak istiyorum. Ailemin yükünü hafifletmek istiyorum. Umarım bir gün başaracağım. Hayal kurmak çok güzel. Hayalleri gerçekleştirmek daha da güzeldir mutlaka. İnşallah herkesin hayalleri gerçekleşir ve korona biter sağlıklı bir şekilde yaşarız.


HAYRETTİN ETEKER (ESNAF)
Ekonomi iyi gitmiyor. Piyasa allak bullak durumda. Esnaf zor durumda. 20 yıldır bu sektörün içindeyim. Böyle giderse daha çok dükkân kapanacak. Devletin bir el atması lazım. Dolar ve Dövizin yükselmesi, özellikle küçük esnafı çok kötü etkiliyor. Tek temennim, ekonominin düzelmesi ve esnafın ayakta durabilmesi. Bir esnaf demek, bir aile demek. Esnafı ayakta tutarsan, aileleri ve toplumu ayakta tutarsın.


HELİN YILDIZ (ÇALIŞAN)
Tek sıkıntımız ekonomi. Her şey pahalı olmuş. Hiçbir şey alamıyoruz. Daha önce 100 TL ile alışverişe çıksan, paşalar gibi evine gidebilirdin. Şimdi 100 TL hiçbir şey alınmıyor. Ekonomi nasıl düzelir? Önce kargaşanın bitmesi lazım. Tabi koronavirüsün de bitmesi gerekiyor çünkü tüm dünya bu salgından kötü etkileniyor. Haliyle ekonomi de etkileniyor. Tabi Batman da fakir bir memleket. Sorunları çok daha derinden hissediyor, yaşıyor. Bu yüzden şu anda herkesin gündemi ekonomi. Bu yüzden ben de serbest kürsünüzde ekonomiden bahsetmek istedim.


RAMAZAN SEVER (ESNAF)
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Batman'da da sıkıntıların en büyüğü ekonomik sıkıntılardır. Esnaf kan ağlıyor. Kepenkler kapanıyor. Esnaf, siftah bile yapamadan eve gidiyor. Evde mutlaka ihtiyaçlar var. Bunları alamıyor. Bir esnafın, eve eli boş gitmesi çok kötü bir duygudur. Gelelim Batman’a… Batman’ın da sorunları bitmek bilmiyor. Bir yağmur yağıyor, sokaklar göle dönüyor. İluh Deresi kirli ve çirkin görünüyor. Bir türlü mavi suyla doldurulup etrafına ağaçlandırma yapılamadı. Keşke bu sorunların çözüldüğünü görmek nasip olsa.

SEVGİ ÖZHAN (ÖĞRENCİ)
Hayallerimden bahsedeyim. En çok istediğim şey yani en büyük hayalim, bir yetiştirme kurumu açmak ve o kimsesiz çocuklara destek çıkmak, onları sahiplenmek, onlarla iletişime geçmek. Bu benim en büyük hayalim. Çünkü annesiz-babasız kalmak çok korkunç bir duygu. Ailesiz kalan çocukları düşünüyorum. Düşünsenize, hayatta tutunacak bir dalınız yok, sığınacağınız kimseniz yok. Allah kimseye bu duyguyu yaşatmasın.

ZELİHA BAYAR (ÖĞRENCİ)
Lise bitmiş ve ben üniversiteye gittim. Üniversiteden mezun olunca rehabilitasyon merkezinde bir hemşire olmuşum. Sonra benim başka şehre tayinim çıkıyor. Ve Ankara'ya gidiyorum. Ankara'da 3 yıl çalışıp para biriktirince o çok istediğim mavi diplomanın peşinden Kanada'ya üniversite eğitimi almaya gitmek istiyorum. Çok çalışıp 5 yılın sonunda diplomam elimde. Kanada'da kaldığım süre zarfında bir eczane açtım. İşletmeyi en yakın arkadaşlarıma devredip Türkiye'ye döneceğim. Orada birçok kimsesiz çocukların sağlığıyla ilgileneceğim. İşte serbest kürsüde anlatmak istediğim hayallerim…

ŞENNUR AKÇAY (ÖĞRENCİ)
Ben hep düşünürüm, dünyayı gezmek ve farklı kültürlerden insanları tanımak, dünyanın güzelliklerini tanımak muhteşem bir duygudur. Hep internette görürüz, kitaplarda görürüz. Bunları canlı canlı görmek, çok heyecan verici. Kitap yazmak, dil öğrenmek benim en büyük hayalim. Ve zengin olmak istiyorum. Ben daha öğrenci olduğum için ailemin maddi durumu olmayabilir. Ama ben liseyi bitirdikten sonra avukat olmak istiyorum. Okulumu bitirdikten sonra avukat olursam aileme destek olmak istiyorum. Ve köyde yaşayan maddi durumu olmayan çocuklara yardımda bulunmak istiyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete