GÜNDEM

SGK’YA ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRİLDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetlere önemli eklemeler yaptı.

SGK’YA ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRİLDİ
02-12-2015 18:17
Google News

Yeni düzenlemelere ilişkin bilgi veren SGK Müdürü Alattin Ökten “Kişinin SGK nezdinde geçerli ilk kez sigortalı olduğu tarihin, toplam prim ödeme gün sayısının, doğum tarihinin ve çalıştığı işyerlerinin görüldüğü hizmet dökümüne bazı eklemeler yapıldı. Bu eklemelerden belki de en önemlisi, sigortalının çalıştığı şirketi artık görebilecek olması. İşverenlerin bu noktada kişiyi başka bir işyerinden sigortalı göstermesi gibi uygulamaları bu değişiklik sonrası hemen öğrenilebilecek” dedi.

YIPRANMA SİSTEME GİRDİ

Hizmet dökümünde kişilerin sigortalı olarak gösterildikleri işyeri bilgisini görecek olmalarının, yıpranmaya tabi çalışmalar açısından da önemli olduğunu belirten Ökten “Bu sayede yıpranmaya tabi çalışması olan fakat bu durumun SGK’ya bildirilmediğini tespit eden bir sigortalı, işverene direkt olarak bu günleri kanuna uygun şekilde bildirmesi gerektiğini hatırlatabilecek. Hizmet dökümüne eklenen bir diğer bilgi de, sigortalının işten ayrılma nedeni. Bu bilgi sigortalının işsizlik sigortasından yararlanabilmesi açısından çok önemlidir” dedi.

ALO 170'E ŞİKÂYET EDİLEBİLİR

Sigortasız işçi çalıştıran işyerleri için Alo 170 hattının da faaliyette olduğunu belirten SGK Müdürü Ökten “Gerçek ücretleri üzerinden SGK'ya bildirilmemek, sigortalıları çok zor durumda bırakıyor. Bu durum, hizmet dökümü düzenli olarak takip edilirse önlenebilir. Bunu tespit eden bir sigortalı ALO 170’e doğrudan başvurarak şikâyette bulunabilir. İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için kişinin kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekir. Bu nedenle istifa, emeklilik, kadın işçinin evlendikten sonra bir yıl içerisinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılması gibi hallerde işsizlik maaşından yararlanılması söz konusu değildir. Bu nedenle sigortalılar işten ayrılma nedenini hizmet dökümü üzerinden mutlaka kontrol etmeli ve bu koda göre işsizlik maaşına başvuruda bulunmalı” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?