YAŞAM

SICAK DEMİRCİLİK SOĞUDU!

Demir Ustası Emin Akar’ın, uzun yıllar çekiç seslerinin geldiği demir atölyesi, kapanma noktasına geldi.

SICAK DEMİRCİLİK SOĞUDU!
01-09-2021 07:49
BATMAN
Google News

 Akar, teknolojik gelişmelerin getirdiği hızlı üretim ve tüketimden dolayı her geçen gün müşteri kaybettiklerini ve bu işi yapan ustaların sayısının giderek azaldığını belirtti. 

YILLARDIR BU SEKTÖRDE

Yıllarca demir döven Akar “Sıcak demircilik dedemden babama, babamdan bana kalan bir aile mesleği. Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Orak, balta, dare gibi birçok şeyi burada üretiyoruz. 50 yıldır Batman 8. Cadde’de bulunan bu dükkânımda kiracı olarak kalıyorum. Eskiden işlerimiz iyiydi, ilgi görüyordu. Teknolojinin gelişmesiyle fabrikalarda kullanılan hazır ve seri makinelerde hızlı bir üretimle balta, orak vb. ürünler tüketicilere daha hızlı ulaşınca insanlar da bu tarz ürünleri buralardan ya da internetten istemeye başladılar. Artık sıcak demirciliğe yönelim her geçen gün azalmakta. Bu durum bizi zora sokacak boyutlara kadar ulaştı. İş olmadığı için geçimimi zor sağlıyorum” dedi. 

BU İŞİ YAPAN SADECE BİRKAÇ KİŞİ KALDI

Emekli olduktan sonra bu işi bırakacağını açıklayan Akar “1.5 yıl sonra emekli olacağım. Şuan emekliliğimi bekliyorum. Bu meslek artık unutulmaya yüz tuttuğu için geçimimizi sağlamakta yetersiz kalıyor. Bu yüzden 1.5 yıl sonra sıcak demircilik yapmayı bırakacağım. Bu meslek artık tarih oldu. Bu mesleği yapan zaten birkaç kişi kalmıştık” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete