HALKIN SESİ

SİGARA YASAĞINI DESTEKLİYOR MUSUNUZ?

Bu hafta Sonsöz Sende Sayfamızda, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sigara yasağını sorduk.

SİGARA YASAĞINI DESTEKLİYOR MUSUNUZ?
27-11-2020 14:14
Google News

 

Biliyorsunuz, topluma açık alanlarda, parklarda, işlek cadde ve kavşaklarda artık sigara içmek yasak.
Çünkü sigara içenler maske takmıyor, sigara dumanı ise orada bulunan herkesi koronavirüs konusunda tehdit ediyordu.
Vakalar artınca, sigara yasağı zorunlu hale geldi.
Şimdi tüm illerde olduğu gibi Batman’da da sigara yasağı devam ediyor.
Biz de esnaf ve vatandaşlara bu konuyu yönelttik.
Sigara yasağını destekliyor musunuz, diye sorduk.
Hemen hemen herkes, sigara yasağını destekliyor gibi.
İşte yanıtlar…

BÜNYAMİN ÇEKİN (ESNAF)
Sigara yasağını destekliyorum. Çevrenin daha temiz tutulmasını sağlar. Hava kirliliği azalır.  Belki bu vesileyle sigarayı bırakanlar olur. Sigara içenlerin, çevresindeki insanlara zarar verme olasılığı azalır. Sağlık açısından da oldukça önemlidir sigara yasağı. İçenlere saygı duyarım ama kimsenin, çevresindeki insanlara zarar verme hakkı olmamalı. Şimdi polis, denetim yaptığında maske takmayan herkes, sigarayı bahane gösteriyor. Sigara yasağı sayesinde bu bahane de ortadan kalkmış olur.

HAYRULLAH ÖNAL (ESNAF)
Sigara herkes için zararlı. Çevremde birçok kişiye hatırlatırım, içmemeleri için uyarırım. Sağlığa zararlı olduğu için. Genelde yanımda içiliyor. Ama sorumluluğumu yerine getiriyorum. Ve maalesef milyonlarca insan sigara kullanıyor. Sigara alışkanlığını azaltmak için kapalı mekânlara sigara yasağı getirildi, kaç ceza verildi ama şimdiye kadar hiç birinin işe yaradığını görmedim. Bırakmaları için daha fazla uyarı mesajları yapılması lazım bence. Pandemi sürecindeyiz. Biraz da olsa dikkat etmeliyiz. Hem kendimiz hem de çevremizdeki vatandaşlar için. Mesela kıraathanelerde toplu halde oturulduğunda insanlar sigara içiyor. Ortalık duman altı oluyor. Bu durum, hastalıkları mutlaka beraberinde getiriyordur. pandemi sürecinde de çok tehlikeli bu durum. Bu yüzden sigara yasağını destekliyorum.

AGİT YILDIRIM (ESNAF)
Sigara içmeyen insanlar için olumlu bir gelişme oldu. Ama içenler için de kısıtlayıcı oldu. Yolda içmek yasak. Parkta içmek yasak. Kapalı mekanda içmek yasak. Bu durumda sigara içenler için sigara içme alanları yapılabilirdi. Aslında sigara içenlerin düşünmesi gerekirdi, virüs ortamında yaydığı duman, diğer insanlar için tehlike oluşturuyor. Ama sigara içenler belki bu eksikliğe düştüğü için, bunu düşünmediği için bu yasak getirildi. İnsanlar sigara konusunda birbirini uyaramayınca, devreye yasaklar girdi. İnşallah virüs vakalarının azalmasına katkı sağlar bu yasak.

FATMA AKSOY (EV HANIMI)
Sigaranın yasaklanması çok iyi oldu. Cadde ve sokaklarda sigara içiliyor. O duman, herkesin üzerine yayılıyordu. Bir de sırf sigara içecek diye maske takmayan insanlar oluyordu. Maskesiz geziyorlardı. Sigara izmaritlerinin yerlere atılması ise felaket. Bence sigara her yerde yasaklanmalı. Virüsün yayılmasına neden oluyor, çevreyi kirletiyor. Yasaklar genişletilmeli ve sıkı sıkı denetimler yapılmalı.

BEDİRHAN ADANIR (TEKSTİL ÇALIŞANI) 
Aslında sigaranın yasaklanması iyi oldu. Şöyle ki zaten koronavirüs, solunum yolu sıkıntısı yaşatıyor. Sigara da akciğerlere zararlı. Yani koronavirüse yakalanma riskini de arttırıyor, tedaviyi de zorlaştırıyor. Bu yüzden herkesi bu dumandan korumak mantıklı oldu. Cadde ve sokaklarda maskeyi çene altına indirip sigara içenleri görüyordum. Bu çok yanlış. Şu anda bu durum azaldı. Bu yasak devam etmeli.

ÖMER ÇELİK (İŞSİZ)
Bence kamuya açık alanlarda sigara içme yasağı çok iyi oldu. Zaten daha önce de uyarmışlardı. Vakalar artıyordu. Ama uyarıları dinlemedikleri için bu yasak getirildi. Park, cadde, bahçe, sokak, piknik alanı, toplu ulaşım araçları vb. herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti. Ama ne yazık ki sigara içip de maskesini çıkaranlar vardı. Sigarasını söndürmeden çimlerin üzerine izmarit atanları görünce çok üzülüyordum. Uyarsak belki ‘sana ne’ diyecek, belki kavga çıkaracaktı. Uyaramıyorduk. Ama bu durumda yasak olunca, bu sorun da ortadan kalkmış oldu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete