HALKIN SESİ

ŞİLE MAÇININ ANALİZİ

Uzun bir zamandır Batman Petrolspor hakkında yazı yazmamıştım.

ŞİLE MAÇININ ANALİZİ
08-10-2018 22:53
Google News

İstanbul ve Ankara arası mekik dokuyan ve Batmanı en iyi bir şekilde çeşitli platformlarda temsil eden çok değerli arkadaşım Mehmet Sevim ile zor İstanbul trafiğinin keşmekeşliğinden sonra doğa gözeliği olan tatil merkezi olan Şile’ye geldik.

Sahada ilk gözüme çarpan ise zeminin sentetik oluşu idi. Rakip Şilespor’un sezon boyunca bu sahada oynaması onları Petrolspor’a karşı daha avantajlı duruma getiriyordu. Maçın  Cumartesi oluşu  nedeniyle taraftar olarak gelecek insanların çalışmak zorunda olduklarından dolayı misafir tribünü tam olarak dolmamıştı. Rakip takım ise bütün dolu  tribünlerin desteği ile 3 puanı alarak gruba liderliği ele geçirmek için fırsat kolluyorlardı.

***

Maçın başlamasıyla birlikte rüzgarın etkisiyle rakip takımın pas hataları görülmeyecek gibi değildi. Maçın henüz başında Hasan Ahmet Sarı’nın sol taraftaki anlaşmazlıkları iyi takip etmesiyle birlikte kısa düsen geri pasını yakalaması ve kaleciyi de şık bir çalımla geçerek takımı öne geçirmesi sürpriz olmadı. Şilespor’un hatalar zincirine devam etmesi onlar içi pahalıya mal oldu. İlk golün tekrarı gibi bir pozisyonda yine Hasan Ahmet Sarı’nın hatayı gole çevirmesi pek zor olmadı.

2-0 dan sonra Petrolspor oyunu kendi sahasında kabul etmesi ve kontratağa dayalı bir oyun sergilemeye çalışsa da bunda pek başarılı olamıyordu.

***

Defans alışık olduğumuz kurgu ile oynamaya çalışıyor. Veysel Karadağ son üç maçtır aldığı formayı kaptırmamak için var gücüyle çabalıyordu. Onun önünde Mehmet Ak hocanın taktiği olsa gerek Mehmet Bağlı’yı monte ederek defansif bir kurgu ile mücadele etmeye çalışsa da pek başarılı olamıyorlardı. Orta sahayı kalabalık tutmak belki daha mantıklı gelse de  stoper Erhan Kurt’un gelişi güzel vuruşları rahatlatmaya yetmiyor aksine rakibin baskısını artırmasına engel olmuyordu. Sol kanatta hatalar zincirinin ardı arkası kesilmiyordu. Bu baskıyı atmak takımı rahatlatmak gerekirdi. Sahanın sentetik oluşu nedeniyle sağ kanattan yapılan taç atışları Petrolspor defansını karıştırmaya yetiyordu. Golde bu karamboldan geldi. Bedri Evren’in kademesine geç kalan Celal Aras’ın hatasını rakip takımın teknik ve kıvrak olan en iyi oyuncusu olan Tolunay Yurtseven jenerik bir vuruşla golü bularak Şilesporu canlandırdı.

***

Golden sonra rakip müthiş bir baskıyla Petrolspor’u bayağı bunaltı. Sağdan soldan ortadan geliyor gol arıyor altı pastan, frikikten topları dışarı atıyorlardı. İlk yarını sonlarına doğru Şilespor’un  yedikleri gollerdeki hatanın aynısını tekrarlamalarını Hasan Ahmet Sarı sakatlanırım korkusuyla mücadeleye girmeyince olası bir golden yararlanamadı. İlk yarının uzatmaları oynandığı esnada altı pas içerisinde Petrolspor’a yapılan penaltıyı görmesizlikten geldi.

***

İlk yarının dizilişlerinden biraz bahs etmek istiyorum. Özelikle Halil Aşut’un ön liberodan alınıp sağ içe çekilmesi ve Kaptanın yerini yadırgaması, Burak Sarı’nın ne top tutması nede oyun kurabilme becerisi olmaması nedeniyle maç boyunca topları ezmesinden dolayı hep baskı yemek zorunda kaldılar. Diziliş probleminden dolayı tekniği ve oyun okuması becerisi sebebiyle sentetik sahada harikalar yaratması gereken Emre Aydın bir varlık gösteremedi. Eline geçen topları da alıp vereceği arkadaşlarının kopuk olması pas hatalarına sebebiyet verdi. Takım bunları yapamadığı gibi defanstan çıkan başı boş toplar, Burak Sarı’nın  defans ve orta saha arasındaki trafiği yönlendirmemesi baş etkenlerdendi. Özelikle sol kanadın her topu taça atması ve kademe hataları Erhan Kurt ve Veysel Karadağ’ın  adam paylaşımında problem yaşamaları, Mehmet Bağlı ve Ali Kukeli’nin ne oynadığı ve ne yapmak istedikleri hakkında hiçbir fikrim yok gibi. Hasan Ahmet Sarı’ya gelirsek çıkıncaya kadar eline geçen fırsatları değerlendirmesinden  başka bir numarasını göremedik. Bir numarası vardı aslında oyundan çıkarken yaptığı sakatım ayağı hiçde göze iyi gelmedi.

***

Şilespor ikinci yarıya iyi oynayan 7 numaralı Evren Kavak’ı oyundan alması oldu. Rakip takım sayısız gol fırsatlarını cömertçe harçıyordu. Kaleci Süleyman  Kasap’ın gününde olması ve sansı sayesinde mükemmel bir müsabaka çıkarması resmen oyunun adamı rolünü üstleniyor olması Petrolspor için sevindirici oluyordu. Sol kanatdan o kadar baskı yapıyorlar, orta sahadaki oyun kurucularını değiştiriyor ve orta sahadan adam çıkartarak çift santrafora dönmeleri istekleri golü bulmaya yetmedi. Çünkü gerçekten Kaleci çok iyi bir maç çıkartıyordu. Maçın son dakikalarında Şilesporun sağdan gerçekleştirmek istediği bir pozisyonunda kalecililerinin bile kalesini terk edip orta sahaya kadar geldiği esnada karbolde kaptırdıkları topu önünde bulan Bedirhan Çelik orta saha civarında  şık bir vuruşla topu rakip ağlara bıraktı. 3-1 olan maçın uzatma dakikaları bilmiyordu. Rakip bu kadar şut ve gol pozisyonu rağmen, enteresandır Petrolspor’un  sadece faulden kaynaklanan Haill Aşut’un bir şutdan başka bir pozisyon göremedik.

***

Sonuçta toparlamak gerekirse her zaman bu kadar şanlı olunmayabilir. Bu şekilde kapanıp  kontra atağa çıkmanın özelikle sahadaki uç elemanlarıyla imkansız olduğu kanısındayım. Erhan Kurt ve Burak Sarı’nın bu kadroda mecburiyetten dolayı oynatıldıklarını sanırım. Kanatlara gelirsek gerçekten bu takımda sağ ve sol açık diye tabir ettiğimiz kanatlarda oynayacak futbolcu yokmu. Elbette vardır Emre Bayram ve Samed Kartal’ın motivasyonlarının yükseltilip takıma kazandırılmaları kanısındayım. Veya orta sahayı kalabalık tutup çift santrafor denebilir. Bu biraz reçete yazar gibi oldu, haddimi aştıysam af ola ama şapkayı önümüze alıp düşünmemiz gerekiyor ve gördüklerimizi söylememiz yani “KRAL ÇIPLAK” diyebilmeliyiz. Saygılarımla….

 

Mehmet Boğa

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete