ROPÖRTAJ

ŞİRİNEVLER’DE İKİ ÖNEMLİ SORUN

Gazetemiz Batman Sonsöz’ün youtube ve facebook hesaplarında Mahalle Muhtarlarımızı canlı yayınlarımızda ağırlamaya devam ediyorum.

ŞİRİNEVLER’DE İKİ ÖNEMLİ SORUN
14-03-2021 13:57
Google News

 

Bu kez söz, Şirinevler Mahallesi Sakinlerinde.
Mahallenin genç muhtarı Muzaffer Esin’in, muhtarlıkta ikinci dönemi.
Genç olmasının verdiği avantajları iyi kullanıyor,
İyi koşturuyor,
Mahalle sakinlerine daha iyi zaman ayırıyor.
Mahallenin sorunlarını konuştuk kendisiyle.
Mahallede okul eksiği var.
Uyuşturucu sorunu had safhada.
Aydınlatma direklerinden dolayı sokaklar daralmış, itfaiye giremez halde.
Temennimiz bu eksikliklerin giderilmesi,
Sorunların çözülmesi.
Söz, Şirinevler Mahallesi Muhtarı Muzaffer Esin’de.


-Mahallenizde pandemi süreci nasıl geçti? 
“Herkes gibi sıkıntılı bir süreç yaşadık. El birliğiyle atlatmak için mahalle sakinlerimizle elbirliği halinde olduk. Batman’ın en eski mahallelerinden biriyiz. Yaşlı nüfusumuz yoğunlukta. Bu yüzden kaybettiğimiz değerli yaşlılarımız oldu. Hepsine rahmet diliyorum. Şu anda vakalarda azalma var. Mahalle sakinlerinden ricam, maske, sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine sıkı uymalarıdır” 
-Biraz sizleri tanıyalım?
“34 yaşındayım. Muhtarlıkta ikinci dönemim. 2014 yılında ilk muhtar seçildiğimde 27 yaşındaydım. Evliyim. 3 çocuk sahibiyim. Batman doğumluyum”
-Genç yaşta muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
“Daha önce hastanede yöneticilik yapıyordum. Muhtarlık seçimleri yaklaşınca, mahallemizin gelişmesi, sorunlarının çözülmesi gerektiğini düşündüm. Gençler bu işi daha iyi yapar diye düşündüm. Gençlerin önünü açmak, cesaretlendirmek, muhtarlıkta yeni bir dönem açmak için aday oldum. Şuana kadar mahallemizde muhtarlık yapanların yaş ortalamaları 50–60 üstüydü. Hepsi de çok değerli büyüklerimizdi. Ama artık gençler de bu alanda olsun istedim. Bu yüzden aday oldum. İki dönemdir mahalle sakinlerimizin destekleriyle muhtar seçiliyorum”
-Mahallenizi biraz anlatır mısınız bize?
“45 senelik bir mahalleyiz. 1000 hanemiz var. 200 esnafımız var. Seçmen sayımız 1800–2000 arasında değişiyor. TÜİK verilerine göre 2007 yılında mahallemizin nüfusu 5400 iken şu anda 4200’lerde. Yani son 10 yılda yaklaşık 1000 yakın göç vermişiz. Bunun en büyük nedeni eski bir mahalle olması ve kentsel dönüşüm isteği”

-Mahallenizde sorunlar çok sanırım?
“Evet. Mahallemize son bir senedir doğalgaz geldi. Elektrik sıkıntısı vardı. Ciddi sorunlar vardı. Bunları toparlamaya çalıştık. DEDAŞ'la görüştük, Belediye ile görüştük. Sıkıntılarımız azalıyor. Sadece bir sokağımızda doğalgaz sıkıntısı kaldı. İmara girmediği için sokağa doğalgaz çekilemiyor. Onu da atlatmaya çalışacağız”

-Şirinevler, adını nerden almış peki?
“Bunu özellikle anlatmak istiyordum. İlk mahalle olacağı zaman dönemin kaymakamı evini burada yaptırmak istiyor ve kalıpçıların isminin biri de M. Şirin Sökmen. Aynı zamanda akrabam olur. Kaymakam da mahalleye isim ararken, bu kalıpçıyı çok sevdiğinden dolayı bu ismi mahalleye vermiş”

-Mahallenizin en önemli sorunları neler? 
“Tüpraş Rafinerisi mahallemizin sınırında olduğu için çok yoğun koku ve hava kirliliği yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm de en ciddi sorunumuz. Son 20 yılda bununla ilgili çok incelemeler yapıldı ancak sonuçlanmadı. Kentsel dönüşümle evlerin ruhsatlandırılması, evlerin düzen alınması, bahçe alanlarının bırakılması, park yerlerinin ayrılması, otoparkların ayrılması, peyzaj düzenlemeleri yapılmasını çok istiyoruz. Her sorunun önünde kentsel dönüşüm bir engel. Diğer sorunumuz, uyuşturucu. Emniyet son zamanlarda daha ciddi çalışıyor. Ekipler sokak aralarında denetim yapıyor. Mahalle sakinleri ihbarlarını 155 polise ya da bana yaparsa, emniyetle güç birliği yaparak bu sorunu azaltabiliriz. Metruk binaların yıkımı için dilekçelerimizi veriyoruz. Tabi gençlerimize iş imkânları sağlanırsa bu sorun azalabilir. Şirinevler ve Cumhuriyet Sakinleri olarak geçmişte de uyuşturucuya karşı kampanyalar düzenlemiş, imzalar toplamıştık. Her akşam mahalle sakinleri ile sokaklarda denetimler yaptık, uyarılar yaptık, basın açıklamaları yaptık. Bu şekilde bir azalma sağlamıştık”

-Ne tür talepler var mahallenizde?
“Mahallemizde çocuklarımızın en büyük isteklerinden biri, sosyal alanlar. Sadece komşu mahallede bir Cumhuriyet İlkokulumuz var, iki mahalle sakinleri o okulun bahçesinde eğleniyor. Belediye bizim mahallemizde olduğu için belediyenin parkı ve 411 sokakta küçük bir parkımız var. İsteğimiz dışında parka trafo kabini konuldu. Hem park alanı daha da küçüldü hem çocuklar için tehlike arz etmeye başladı. Trafo binasının kaldırılmasını istiyoruz. Mahallemizde yeşil alanlarımız yok. Mahallemizde belediyeye ait arsa olmadığı için park açamıyoruz. Çarpık kentleşmeden dolayı zamanında yapılan evler, dar sokaklar, bu sorunların en büyük nedeni”
-Mahallenizde okul da yok, öyle mi?
“Ne yazık ki evet. Cumhuriyet Mahallesi’yle ortak bir okulumuz var. Hem ilkokul hem ortaokul olarak kullanılıyor. O okulda Bin’e yakın öğrenci var”

DEDAŞ, AYDINLATMA DİREKLERİNİ ÇEKMELİ, SOKAKLARA İTFAİYE GİREMİYOR
-İki dönemde mahallenize neler kattınız peki?
“Ben muhtar olmadan önce, doğalgaz sıkıntısı vardı, elektrik sıkıntısı vardı. Yollarımız çok sıkıntılıydı. Parke taşı eksiği vardı. Yeşillendirme yoktu. İki caddemizin kaldırımları yoktu. Bu sorunların hepsini çözdük. Doğalgaz geldi. Elektrik sorunu büyük oranda giderildi. Temiz su, kirli su altyapısı yapıldı. Sokak kaldırımları yapıldı. Caddelerimiz düzenlendi. Talebimiz üzerine belediye 30 metre ağaçlandırma yaptı. Elektrik direkleri geçen sene yeraltına alındı. Sokaklardan direkler ve kablolar kalktı. Müteahhit firma biraz farklı bir yöntem uyguladı. Sokaklarımız dar olduğu için aydınlatma direkleri biraz uygunsuz yapıldı. Elektrik hatları yeraltına alındığından beri kesintiler olmuyor ama elektrik direklerinin uygunsuz yerlere konulmasından dolayı yangında, felakette geniş araçlar sokaklara giremeyecek”
-Mahallenizde ne tür çalışmalar yapılmasını istiyorsunuz?
“Sağlık Ocağımız Sağlık Mahallesinde kalıyor. Hem Şirinevler hem Cumhuriyet Mahallesinin kullanabileceği bir sağlık ocağı istiyoruz. Mahallemize lise binası istiyoruz. En yakın lise Batman Lisesi.

-Batman Belediyesi ile çalışma sisteminiz nasıl?
 “Daha önce belediyede aylık toplantılar olurdu. Taleplerimizi dile getirirdik. Kurum müdürleri gelirdi. Şuanda pandemiden dolayı toplanamıyoruz. Belediyenin Muhtar İşleri Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Ellerinden geldiğince yardımcı oluyorlar. Arızalarda BASKİ ekipleri çok hızlı dönüş sağlıyor. Fen Ekipleri öyle, diğer ekipler de öyle”
-Mahalle sakinleri ile aranız nasıl?
“Aramız çok iyi. Ne zaman bir sıkıntıları olsa emirlerine hazırım. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Tabi ki çözemediğim sorunlar da olur. Çözülmesi zaman alan konular olur. Bizi afetinler, anlamaya çalışsınlar. Emin olsunlar, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz”

-Mahalle sakinlerinizden en fazla gelen talepler neler?
“Yardım için gelenler çok fazla. Sizin aracılığınızla açıklık getirmek istiyorum. Ben 6 yıllık muhtarı. Bugüne kadar hiçbir kurum, bizim aracılığımızla yardım dağıtmamıştır.  Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Belediye, Gıda Bankası, Kızılay gibi listeler, kurumlarda ailelerin arşivlenen bilgilerine göre yardım listelerini düzenliyor. Bizim isim verme yetkimiz yok” 

-Diğer muhtarlarla aranız nasıl? 
“Batman'da 3 muhtarlar derneği var. Muhtar arkadaşlara sesleniyorum, 3 derneği bir çatı altında toplarsak sesimiz daha gür çıkar. Bütün muhtarlarımız çok değerli”

-Mahallenizle ilgili bir hayaliniz var mı? 
“Toptancılar Sitesinin yeşil alana dönüştürülmesini çok umut ediyorum. Belediyenin arkasından başlanarak, eski sanayiye kadar yeşil alan yapılmasını istiyorum”

-Sosyal alanda yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mı?
“Evet. Aklımda iki kampanya var. Gençlerimiz, evlilik dairelerine gittikleri zaman bir ücret talep ediliyor. Bu para talep edilmezse, bunun yerine o gençlerimiz Batıraman’a, Kıra Dağı’na fidan dikerse gencimiz, hem kentimiz yeşillenir hem evlenen çiftlerin bir hatırası olur. Diğer kampanyam da mahalle esnafımla ilgili. Mahallemizde 200 esnafımız var. Mahalle sakinlerinden ricam, bir seferberlik başlatalım. Bundan sonra bütün alışverişlerimizi mahalle esnafımızdan yapalım”

-Söyleşimizin soruna geldik. Mahalle sakinlerinize seslenmek ister misiniz?
“Mahalle sakinlerimi çok seviyorum. Özellikle yaşlılarımız, bizim değerlerimizdir. Pandemi sürecinde kendilerine daha çok dikkat etmelerini istiyorum. 

ŞİRİNEVLER SAKİNLERİ İLE SOKAK RÖPORTAJLARI
Abdulrezak Yalçın “Çocuklarımız işsiz. Bize iş yerleri lazım. Parkımız yok. Küçük parkın etrafı çevrilmesi gerekiyor”
...
Yusuf Alet “En büyük sorunumuz uyuşturucu. Bu sorunun bitmesini istiyoruz. Okul istiyoruz, park istiyoruz, yeşil alan istiyoruz

Serhat Altın “En baştan beri park sorunumuz var

Yaşar Uluç “Pandemide işsizlik yoğunlaştı. Mahalle sakinlerinin maddi durumu iyi değil. Diğer bir sorun da uyuşturucu. Zehir tacirlerinin önlenmesini istiyoruz

Ekrem Yıldız “27 senedir bu mahallede yaşıyorum.  Mahallemiz imara girmediği için hizmetler hep yarım kalıyor. Merkezde olan bir mahalleyiz, belediye bile bu mahallede ama Petrolkent,  İpragaz, Seyitler Mahallesinden de hizmet olarak gerideyiz

Müvekkir Veran “Bu mahallenin genci olarak, uyuşturucu sorununun çözülmesini, satışının engellenmesini istiyorum. Sokağımıza baştan sona bir bakım gerekiyor

Metin Esin “Sosyal alanların olmasını istiyoruz. Çocuklar için eğlence alanları, parklar istiyoruz. Uyuşturucuya karşı topyekûn mücadele istiyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete