EKONOMİ

Şirketlerin Blokzincir teknolojisini kullanabilecekleri 5 Alan

Blokzincir (Blockchain) teknolojisinin potansiyeli hayatımıza girmeye başlayan NFT’ler, Covid-19 aşı takip sistemleri ile daha iyi anlaşılmaya başlandı.

Şirketlerin Blokzincir teknolojisini kullanabilecekleri 5 Alan
19-11-2021 06:34
19-11-2021 10:36
ANKARA
Google News

Blokzincir teknolojisinin birçok sektörü etkileyerek mevcut bazı iş alanlarının yok olmasına ya da dönüşmesine sebep olmaya başladığına dikkat çeken LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, “Kurumların blokzincir teknolojisine yaptıkları harcamalar 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 6 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Bu büyüme trendinin aynı çizgide 2024 yılına kadar sürmesi ve teknolojinin kullanım alanının özellikle üretim tarafında daha fazla çeşitlenmesi bekleniyor” dedi.

Verinin cihaz ve depolama alanının bağımsız olarak korunmasını ve takibini sağlayan blokzincir (blockchain) teknolojisi; NFT’ler ile sanat piyasasını dönüştürürken, Covid-19’a karşı geliştirilen aşıların lojistik sistemlerinde kullanılarak kritik verilerin takibinde önemli bir avantaj sunuyor. Blokzincirin 2021’de olduğu gibi 2022 yılında da en çok konuşulacak teknolojiler arasında yer alması bekleniyor.

Dünyanın ilk çift kriptolamalı ‘Blokzincir teknolojisine sahip veri yönetimi, transferi ve depolama sistemi’ olan, yerli LpsChain çözümünün geliştiricisi LPS Bilişim Hizmetleri CEO’su Gökhan Önal, finans sektöründe ün kazanan bu teknolojinin temelinde verinin korunmasının yer aldığını ve bu yönüyle kurumsal uygulamalarda daha fazla yaygınlaşacağını belirterek şöyle konuştu: “Uluslararası araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre kurumların blokzincir teknolojisine yaptıkları harcamalar 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 6 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Bu büyüme trendinin aynı çizgide 2024 yılına kadar sürmesi ve teknolojinin kullanım alanının özellikle üretim tarafında daha fazla çeşitlenmesi bekleniyor. 2000’li yılların başlarında para piyasalarında anılmaya başlayan ve algısal olarak halen bu alanla özdeşleştirilen blokzincir teknolojinin dönüştürücü etkisi bugün itibarıyla sanat dünyasına kadar ulaştı. Herhangi bir aracı olmadan milyarlarca akıllı nesnenin sorunsuz, güvenli ve senkronize bir şekilde işlemleri gerçekleştirmesini sağlayabilen bu teknolojinin kullanıldığı en son örneklerden biri NFT yani “Kripto sanat eserleri”. Sanayi 4.0’ın da ‘sembolü’ olarak konumlandırılan blokzincir teknolojisi, yakın gelecekte seçimlerden, kamu hizmetlerine, hak sahipliğinin korunmasından lojistikte şeffaflık ve güvenilirliğe dek her alanda hayatımıza girmiş olacak.”

2018 yılında başlayan iş geliştirme süreçlerinin ardından bu yıl itibarıyla ticarileşen markaları LpsChain’in tedarikten eğitime, savunma sanayinden gümrükleme sektörüne kadar birçok alanda kullanımına başlandığını belirten Önal “Blokzincir teknolojisinin sağladığı güvenlik, şeffaflık, denetlenebilirlik, yedekleme ve verimlilik avantajları finansın yanında hizmet, sağlık, eğlence ve eğitim gibi önemli sektörlerde de veri güvenliği, depolanması, transferi, yedeklenmesi ve tedarik zinciri takibi alanında bu kullanımın yaygınlaşacağını gösteriyor.” dedi.

Gökhan Önal şirketlerin blokzincir teknolojisinden faydalanabilecekleri 5 temel alanı şöyle sıraladı:

Güvenlik

Uçtan uca şifreleme metodu ile değiştirilemez bir işlem kaydı oluşturan blokzincir teknolojisi, verilere yalnızca dosya sahibi veya izin verilen kullanıcıların erişmesine olanak tanıyarak güvenlik anlamında benzersiz bir imkân sunuyor. Blockzincir teknolojisi herkese açık olsa da veriler gelişmiş şifreleme kullanılarak doğrulanıyor ve şifreleniyor. Bu şekilde verilerin saldırıya uğrama ve değiştirilme olasılığı azalıyor.

Veri Depolama

Verileri farklı boyutlarda parçalama ve veriyi istediği lokasyonda tutma gibi fonksiyonlara sahip olan bu teknoloji, yüksek hız ve dış tehditlere karşı üst düzey koruma sunarken sınırsız sayıda, boyutta ve formattaki verinin de süresiz olarak depolanmasına ve güvenli bir şekilde ortak kullanıma açılabilmesine izin veriyor.

Veri Transferi

Blokzincir teknolojisi, kullanıcıların verileri yüklemesi, indirmesi ve silebilmesi, diğer kullanıcılar için okuma/yazma erişim izni verebilmesi ve veri sahipliğini yönetebilmesine de olanak sağlar. Sistem sayesinde özel dosyalar, üçüncü tarafların ticari amaçlarla veya daha da kötüsü amacı dışında kullanmaları riskinden uzak bir şekilde rahatlıkla izin erişimi verilen kişiler ile paylaşılabilir.

Yedekleme

Blokzincir teknolojisi, sadece işlemleri ve blokları depolamak için değil, aynı zamanda şifrelenmiş belgeleri ve verileri yedekli depolamak için de kullanılabilen merkezi olmayan ağ yapısının kendisidir.

Bu nedenle de değiştirilemez veri yedekleme için mükemmel bir araç olabilir. Bulut depolama sistemleri, veri güvenliği için başvurulan bir kaynak olarak tasarlanmış olsalar da, bilgisayar korsanlarına ve hatta altyapı sorunlarına karşı risk unsurları barındırıyor.

Tedarik zinciri takibi

Tedarik zinciri sistemi içerisinden tüm işlemler kalıcı, belgelenebilir, güvenli ve şeffaf bir şekilde tutularak takip edilebilir. Bu sistem gecikmeleri ve insan hatalarını önemli ölçüde azaltabilir. Aynı zamanda, tedarik zincirinin her noktasında maliyetleri, emeği, israfı ve emisyonları izlemek için kullanılabilir. Bu durumun ürünlerin gerçek çevresel etkisini anlamak ve kontrol etmek için ciddi etkileri bulunur.  Dağıtılmış kayıt, ürünlerin güvenilirliğini veya adil ticaret durumlarını doğrulamak için de kullanılabilir. Aynı zamanda sistem sayesinde işletmelerin ve tüketicilerin ürünlerin menşe yerlerinden satış noktasına kadar tüm kalite kontrol perspektifinden nasıl performans gösterdiğini görmelerine olanak tanır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete