ROPÖRTAJ

“SİYASET NETİCE ALMA SANATIDIR”

Efendim yine ve yeniden merhaba...

“SİYASET NETİCE ALMA SANATIDIR”
09-03-2015 19:06
Google News

Seçim süreciyle birlikte en az aday adayları kadar yoğun bir tempo içine girdim.

Tüm yoğunluk ve yorgunluğuma rağmen aday adaylarını sizlere tanıtmak için Batman’ın bir köşesinden öbür köşesine koşturmaya devam ediyorum.

Ve başyazarımız deyimiyle benimle röportaj yapmayan aday adaylarının hiçbir şansı yok bu mecrada...

Bu sebepten gelen talepleri göz ardı etmeden, en zor yerlerden seçtiğim sorularla aday adaylarının kapılarını çalmaya devam edeceğim...

***

Bugün sizlere AK Parti Batman Milletvekili Aday Adayı Halil İbrahim Kırşan’ı tanıtacağım.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı ve Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğünden istifa ederek Batman’dan aday adayı oldu sayın Kırşan.

Batman’ın iki yüzü var. Bu iki Batman’ı birbirine yakınlaştıracak ve kentin bütün sorunlarını çözeceğim” diyerek dikkatleri üzerine topladı.

Peki, Batman’ın iki yüzü derken neyi kast ediyor,

Yakınlaştırma çalışmasını ne şekilde yürütecek?

Batman ile ilgili başka projeleri var mı?

Hepsini biiiir biiir masaya yatırdık...

Sizler Kırşan’la gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi okurken, ben bir yorgunluk kahvesi ile kendimi şımartmaya gidiyorum, bu arada sayın Kırşan’a başarılar diliyor, siz okurlarıma mutlu ve umutlu haftalar diliyorum...

HALİL İBRAHİM KIRŞAN KİMDİR?

Kendimi, bu topraklarda doğmuş, çocukluğunu ve gençliğini bu topraklarda geçirmiş, halktan biri olarak tanımlıyorum.1964 yılında Gercüş’te doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise 2'yi Gercüş'te okudum. Lise son sınıfı Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesinde okudum. 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden Bölüm Birincisi olarak mezun oldum. MTA Genel Müdürlüğü burslusu olduğum için iş yaşamıma 1987 yılında MTA Genel Müdürlüğü’nde Maden Mühendisi olarak başladım. Maden Mühendisi ve Maden Yüksek Mühendisi olarak MTA'da birçok projede çalıştım. Çalıştığım dönemde Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünde mesleki dalda master ve Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde (TODAİE) Kamu Yönetimi Uzmanlığı programında Yüksek Lisans yaptım. MTA Genel Müdürlüğü'nde Fizibilite Etütleri Dairesi Başkanı ve MTA Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Bu süre zarfında katıldığım kongre, sempozyum, konferans, seminer ve panellerde Türkiye madencilik sektörü, maden sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda bildiriler sundum ve davetli konuşmacı olarak sunumlar yaptım. "Madencilik Sektöründe Yeniden Yapılanma" adında bir kitap yazdım. Görevlerim gereği 50'ye yakın ülkeyi gezme ve tanıma fırsatı buldum. Yine yaptığım görevlerden dolayı çeşitli kurum ve kuruluşlardan çok sayıda ödül aldım.

“3 YIL BOYUNCA İKİ GÖREVİ BİRLİKTE YÜRÜTTÜM”

Bir süre Devlet Bakanı Danışmanlığı yaptım. 26 Aralık 2010’da Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine, 15 Ocak 2010’da ise Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyeliğine atandım. 3 sene boyunca Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’deki Genel Müdürlük görevi ile Özelleştirme İdaresindeki Başkan Yardımcılığı görevini birlikte yürüttüm. Başkentgaz'ın özelleştirildiği tarih olan 31 Mayıs 2013 tarihine kadar bu iki görevi 3 sene birlikte yürüttüm. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. Denetim Kurulu Üyeliği, THY Denetim Kurulu Üyeliği görevlerinde de bulundum, 2013 tarihinde Eski Unvanıyla TEKEL Genel Müdürlüğü olan tta Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliğine ve daha sonra Genel Müdürlüğe atandım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

TÜRKAN: TRİLYONLARCA BÜTÇESİ OLAN İKİ KURUMUN EN ÜST NOKTASINDASINIZ. PEKİ, NEDEN SİYASET?

KIRŞAN: 3 sene boyunca Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’deki Genel Müdürlük görevi ile Özelleştirme İdaresindeki Başkan Yardımcılığı görevini birlikte yürüttüm. Başkent Doğalgaz Dağıtım Şirketi, Ankara’nın tamamına doğalgaz hizmeti yapan ve 1 milyar dolara yakın cirosu olan bir şirkettir. Zarar ettiği dönemde şirketin Genel Müdürlüğüne getirildim. 39 trilyon zararı vardı. Şirkete kurumsal kimlik kazandırarak bu zararı kapattık, ilk sene karımızı 70 trilyona, 2.sene 85 trilyona, 3. sene ise 120 trilyon çıkardık. Özelleştirme İdaresindeki Başkan Yardımcılığı görevimde de Türkiye’nin tüm elektrik dağıtım şirketleri bana bağlıydı. Türk Hava Yolları projesi, Tekel Projesi, Gayrimenkul Projesi gibi önemli projeleri yürüttüm. Milyar dolarlık bütçesi olan iki kurumu 3 sene boyunca beraber yürüttüm. Eğer ben makam ve mevkileri düşünseydim, iki makam odası, iki makam aracı, sekreterler ve özel kalem imkânlarını bırakıp siyaset mecrasına atılmazdım. Ancak takdir edersiniz ki belirli bir zaman sonra bir sizinle ilgili bir kamuoyu oluşuyor. Sizi tanıyanlar, bilenler, büyükleriniz, eş ve dostunuz, ahbaplarınız, hemşerileriniz beklenti içerisine giriyorlar. 30 yıllık bürokrasi deneyimimi halkın hizmetine sunma yönünde bir talep oluştu. Kişisel makam ve mevkilerimizi, konforumuzu bir kenara bırakarak, oluşan kamuoyu doğrultusunda bu deneyimleri halkın faydasına sunmak için görevlerimden istifa ettim. Batman’a hizmet, tüm makamların üzerindedir şiarıyla bu yola girdim. Tamam, makam mevkilerimiz var ama doğduğumuz topraklara karşı bir vefa borcumuz da var. Bu niyetle istifa kararını vererek ateşten gömleğe talip oldum.

TÜRKAN: NEDEN AK PARTİ?

KIRŞAN:  Bu ülke yıllardır derin yapıların kontrolünde hareket ediyordu. Ancak AK Parti hükümeti ile birlikte bağımsızlık anlayışı ve kendi hür iradesiyle 12 senedir geliştirdiği politikalarla kimsenin müdahalesi olmadan kendi dış politikasını belirleyen bir yapı oluştu. En önemli etken budur. Ayrıca AK Parti, ülkeye bir özgüven getirdi. İnsanlarımız artık Avrupa’ya gidip başı dik, alnı açık bir şekilde ben Türk’üm diyebiliyor. Eskiden horlanan, aşağılanan vatandaşlarımız artık daha özgür bir şekilde her ülkeyi gezebiliyor ve hüsnü kabul görüyorlar. Bu, Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyib Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun bu ülkede özgüven devrimi geliştirdiğinin kanıtıdır.

Eğitim, sağlık ve ulaştırma alanında devrim niteliğinde sayılabilecek adımlar atıldı.

Havayolu halkın yolu oldu. Hastane önünde saatlerce kuyrukta bekleme dönemi bitti. Okullaşma oranı arttı. Altyapı ve üstyapı çalışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları, şehirlerin çehrelerinin değişimi ve gelişimi, kent kültürünün oluşması da AK Parti’yi tercih etme nedenlerimdendir. AK Parti Hükümetleri ekonomi ve siyaset alanında ülkeye güven ve istikrar kazandırdı. Bu sağlandığı için diğer sektörlerde de atılım yaşandı.

TÜRKAN: ADAY ADAYI OLANLAR İÇİN GENEL OLARAK AK PARTİYİ BASAMAK OLARAK KULLANDIĞI SÖYLENTİLERİ VAR. BU KONUDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

KIRŞAN: Demin de belirttiğim gibi ben zaten bürokraside ulaşabileceğim en tepe mevkilere kadar ulaştım. MTA’da Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Başkent Doğalgaz’da Genel Müdürlük yaptım. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı, Müsteşar Yardımcılığı seviyesinde bir mevkidir. Eski Tekel Genel Müdürlüğü de hakeza üst düzey bir görev. Dolayısıyla ulaşabilecek en tepe mevkilere ulaşmış biriyim. Bu saatten sonra ulaşmak istediğim bir üst mevki yoktur. AK Parti’de Aday Adaylığını basamak olarak kullanmak tabi ki benim için geçerli olmayan bir mesnettir. 

TÜRKAN: 2011 YILINDA DA ADAY ADAYI OLMUŞTUNUZ. O SÜREÇTEN BU YANA NELER YAPTINIZ?

KIRŞAN: O dönemde hiçbir hazırlık yapmadan, tecrübesiz bir şekilde adaylık başvurusunda bulundum. Ama benim için çok büyük bir tecrübe oldu. En azından siyasete alıştım ve parti teşkilatlarını tanıma fırsatı buldum.  O süreçten sonra da Batmanlı hemşerilerime kapılarım hep açık oldu. Sosyal medyadan, facebooktan, twitterden gelen taleplere bile yetişmek için büyük çaba gösterdim. Bunu yaparken ilerde siyaset yapacağım, altyapısını hazırlayayım mantığıyla hareket etmedim. Hedefim hep Allah rızası oldu. Ben daha önceki dönemlerde ne yaptıysam, adaylık sürecinden sonra da aynı şekilde hareket ettim. Yine kapım herkese açık oldu. Ancak şu son 4 senenin bir farkı var ki, imkânlarım arttıkça yardım etme olanağım daha fazla arttı.  Mevkiime göre iş yapabilme potansiyelim arttı. Yine şartlarım daha rahat olduğu için memleketime daha rahat gelip gidebildim. Buradaki düğünlere, taziyelere, parti teşkilatı ile ilgili programlara katılma fırsatını yakalayabildim. Kentime daha fazla zaman ayırabildim.

TÜRKAN: BATMAN İÇİN SİZİN FARKLI BİR SİYASİ FORMÜLÜNÜZ VAR MI?

KIRŞAN: İyi bir teşhis yapmadan iyi bir tedavi uygulanamaz. 30 yıla yakın bürokratik tecrübemi kullanarak bu kentle ilgili önemli teşhislerde bulundum. Batman’ın temel sorunu, iki farklı Batman’ın olmasıdır. Heykel durağından Eski Devlet Hastanesi Kavşağına kadar modern Batman var. Burada AVM’ler, lüks kafeler, dünyaca ünlü mağazalar ve bunlardan faydalanan mutlu bir azınlık var. Bir de ana arterden ayrılıp ara sokaklara indiğinizde çamurlu, toz ve toprak içerisinde bir Batman var. Burada da yoksul ve mutsuz bir çoğunluk var. 

Batman’ın intiharlarla anılmasının temelinde de bu nimetlerden faydalanamama olgusu var. 1990’lı yıllarda köyünden koparılan halk, şehrin varoşlarına sürüklendi. Toprağını, ineğini, ekmeğini, sütünü, peynirini köyünde bırakan ve şehirde buna ulaşamayan bir kitle oluştu. Bu da mutsuzluğu beraberinde getirdi. Bu mutlu azınlık ve mutsuz çoğunluk arasındaki makas bu şekilde açıldı. Benim temel amacım bu iki Batman’ı birbirine yakınlaştıracak sosyal, kültürel ve ekonomik projeler üretmektir. İstihdam alanları ile bu uçurumu kapatacağız inşallah.

TÜRKAN: BATMAN’IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR? ÇÖZÜM ÖNERİNİZ VAR MI?

KIRŞAN: 2 ay önce Erzurum’daydım. Kültür Merkezi’nde her hafta bir program düzenleniyordu. Toplumdaki manevi ve kültürel  boşluk düzenlenen bu kültürel etkinlikler vesilesiyle bu şekilde giderilebiliyordu. Ancak kentimizde böyle bir imkân ne yazık ki yok. Yerel yönetimler bu konuya el atmıyor, üniversitemiz belki eksik kalıyor, partiler ise daha çok teşkilat sorunları ile uğraşıyor. Ekonomik alanda, sosyal alanda ve kültürel anlamda kentte ciddi bir boşluk var. Bunu kapatacak projeleri her alanda geliştirebilirsek kentin sorunlarını çözme noktasında ciddi mesafe kat edebiliriz. Mega projelerle şehri yeni bir vizyona kavuşturmak gerekiyor. Örneğin işsizlik kentin en büyük sorunu. Bu sorun, demin bahsettiğim gibi iki Batman’ı birbirine yakınlaştırarak, istihdam alanları yaratılarak çözülebilir. 

TÜRKAN: VEKİL OLDUĞUNUZUDA NASIL BİR VEKİL PROFİLİ ÇİZECEKSİNİZ?

KIRŞAN: Ben bugüne kadar aldığım bütün görevleri sorumluluk anlayışı ile yerine getirdim. Her işin hakkını vererek yaptım. Bu yüzden bürokraside aşama aşama yükseldim. Vekillikte de bu böyle olacak. Bugüne kadar nasıl ki 24 saat telefonum halka açık kalmışsa, bundan sonra da öyle olacak. İletişim kanallarını sürekli açık tutacağız. Kentin sorunlarına ve halkın beklentilerine karşı duyarlılığımı asla yitirmeyeceğim. Halkın taleplerini olabildiğince yerinde çözecek bir mekanizma geliştirmeye çalışacağım. Kimse, hizmet alabilmek için Ankara’ya gelme ihtiyacı hissetmemesi lazım.  Bu şekilde zaman kaybının önüne geçilecek. Ve Batman’a katma değer oluşturacak projelere kafa yoracağız.  

TÜRKAN: ÇÖZÜM SÜRECİ VE SİLAH BIRAKMA KARARI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

KIRŞAN: Zor sorunların kolay çözümü yoktur. AK Parti bağımsız bir dış politika izlediği için emperyalist güçlerin güdümünden çıkarak kendine özgü bir siyaset anlayışı geliştirdi. Oslo süreci ile düğmeye bastı. Dış güçler bu süreci sabote etmek istedi. AK Parti Hükümeti barış ve kardeşlik isimli proje ile bir çözüm süreci başaltı. Artık cenazeler gelmiyor. Çözüm sürecine katkı sunmak için ciddi bir birikime sahip olduğuma inanıyorum. Türkiye üzerinde oynanan büyük oyun nedir, bunu çok iyi analiz edebiliyorum. Bu sürece maksimum katkıyı sunabilirim. Geçen hafta yapılan ateşkes kararını önemsiyorum. İnşallah lafta kalmaz hayata geçer. Artık geri dönüşü olmadan bu süreç başarıya ulaşsın istiyorum. Çözüm sürecini çözecek en büyük husus yeni anayasadır. AK Parti sayesinde bu sorun kökten çözülecek inşallah.

TÜRKAN: SON OLARAK NELER SÖYLERSİNİZ?

KIRŞAN: Kendimi anlatma fırsatını verdiği için Sonsöz Gazetesine teşekkür ediyorum. Bürokraside elde ettiğim deneyim ve tecrübelerimi halkın hizmetine sunmak istiyorum. Batman halkından isteğim var, alan ve anket çalışmalarında bana destek olsunlar. Projelerimizi hayata geçirebilmek için parlamentoda olmamız lazım. Kamuoyu yoklamalarında bizi güçlü bir şekilde listenin başına oturturlarsa Batman’a hizmet edeceğiz. Siyaset netice alma sanatıdır. Ben Batman’a iyi hizmet edeceğime inanıyorum.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?