ROPÖRTAJ

“SORUNLARI YA ÇÖZERİM YA ÇÖZERİM, SÜRÜMCEDE BIRAKMAM”

Evettt, yeniden selamlar sevgili okur...

“SORUNLARI YA ÇÖZERİM YA ÇÖZERİM, SÜRÜMCEDE BIRAKMAM”
23-02-2015 15:25
Google News

Milletvekilliği için adayların yarışı yavaştan yavaştan kızışmaya başlıyor. Aday adayları, projelerini açıklamak üzere basın turuna başladı bile.
Ben de adaylığımı açıklayıncaya kadar milletvekili aday adaylarıyla söyleşiler yapmaya devam edeceğimi söylemiştim sizlere.
Bugün, AK Parti’den Batman Milletvekilli Aday Adayı olan Av. Yusuf Tanrıseven’i konuk ettim söyleşi sayfamda.
Sayın Tanrıseven, Eski Baro Başkanıdır. Deyim yerindeyse karınca gibi çalışan ender isimlerden biridir kendisi.
Daha çok, arabuluculuk yönüyle tanınan Tanrıseven’e, bu zorlu yola neden girdiğini, Vekil seçildiği takdirde Batman’da ne tür çalışmalara imza atacağını, çözüm süreci ve anayasa konularında hedeflerini biiir biiir soruyorum.
Adaylık yolunda kendisine başarılar diliyor, siz okurlarıma mutlu ve umutlu haftalar diliyorum...

YUSUF TANRISEVEN KİMDİR?


1974 yılında Batman’da doğdum. İlk-orta ve lise eğitimimi Batman’da tamamladım. Ankara Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Kamu Hukuku alanında Yüksek Lisans yaptım. İki dönem Baro Başkanlığı yaptım. Bu süreçteki çalışmalarımda elde ettiğim tecrübelerimi, bilgi ve birikimimi, bölge halkının hizmetine sunmak ve siyasette devam ettirebilmek için AK Parti’den Milletvekili Aday Adayı oldum. 

TÜRKAN: İKİ DÖNEM BARO BAŞKANLIĞI YAPTINIZ. BU SÜRE İÇERİSİNDE YAPTIKLARINIZ VE YAPAMADIKLARINIZI ANLATIR MISINIZ?

TANRISEVEN: Baro Başkanlığına aday olduğum süre içerisinde yapacağım dediğim bütün çalışmaları, başkanlığa geldikten ilk 4 ay içerisinde hayata geçirdim. Baro sivil toplum kuruluşlarının lokomotifidir anlayışıyla hareket ettim. Baro, iyi çalışırsa bütün sivil toplum kuruluşları iyi çalışır anlayışıyla, hareket ettik. Saolsun sivil toplum kuruluşları da bizi bu yolda yalnız bırakmadı. 
* O dönemde “özür diliyoruz” diye bir ortak bir basın açıklaması yaptık. Bu, çok ciddi bir açıklamaydı. “Mürekkebi, kana tercih ettiremediğimiz için özür diliyoruz” dedik. Kamuoyuna çağrıda bulunduk.
* Kepenklerin kapatılmaması ile ilgili bir açıklama yaptık. 90’lı yıllardan gelen bir gelenekti kepenk kapatma. Ama son yıllarda esnaf, zarar görüyordu. Bu yüzden artık kepenkler kapatılmasın diyerek kamuoyuna çağrı yaptık. Bunlar ciddi çağrılardı.
* Bütün sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek barış ve kardeşlik yürüyüşü yapmıştık. 
* O dönemler her gün cenazeler geliyordu. Bu yüzden çalışmalarımız, bu yönde yoğunlaştı.
İnsanlara haklarının verilmesi, barış ortamının tesisi için elimizi taşın altına koyduk. 
* Anayasa ile ilgili çalışmalar vardı o dönem. Anayasa Platformunu buraya getirdik ve anayasanın ciddi bir şekilde tartışılması için zemin hazırladık.
* Faili meçhullerle ilgili ciddi bir çalışma yaptık. Türkiye’de bu alanda yapılan en kapsamlı ve ciddi çalışma bu olmuştu. Objektif bir şekilde verileri toplamak için çalıştık. Hangi kaynakta olaylarla ilgili ne geçiyor, hepsini derledik. Şu anda o çalışma, önemli bir kaynak olarak kullanılıyor. 
* O dönemde Batman’da İdare Mahkemesi kurulması için büyük çaba saffettim. 22 ilin bu konuda talebi olmasına rağmen, sadece Batman’da İdaresi Mahkemesi kuruldu.  
* Haksızlık, kimden ve ne neyden gelirse gelsin, karşısında durduk. 

 

TÜRKAN: BARO BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE BİRÇOK SORUNDA VE OLAYDA ARABULUCULUK YAPTINIZ. BUNU NASIL BAŞARDINIZ?
TANRISEVEN: O dönemler, çadır ve lokal açılışlarında ciddi problemler yaşanıyordu. Sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek arabuluculuk rolü üstlendik. Sonuçta yaşanan olaylar, bize ve Batman’a zarar veriyordu. Bir tarafta TOMA’lar, panzer ve polisler, bir tarafta çadır kurmak isteyen gruplar. Gerginliğin kimseye faydası olmayacaktı ve olaylardan herkes zarar görecekti. Biz de sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik ve bu rolü üstlendik. O dönemde saolsun hem parti yetkilileri, hem devlet yetkilileri bizi kırmadı. Olaylar yatıştırıldı. Tabi bunda diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteği büyüktür. İHD, Ticaret Odası gibi bütün sivil toplum kuruluşları...

TÜRKAN: AK PARTİDEN MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN ADAY ADAYI OLDUNUZ. NEDEN AK PARTİ
TANRISEVEN: Türkiye’de şu anda 30’u aşkın parti var ancak Türkiye’nin büyük çoğunluğunu temsil eden 4 siyasi parti var. Bunlardan 2’si Batman’da var. Diğer 2’si ise bölgeye kesinlikle hitap etmiyor ve deyim yerindeyse tabela partisi konumundadır. AK Parti, muhafazakâr ve demokrat yönüyle Türkiye’nin önünü açmış bir partidir. AK Parti ile birlikte insanların refah seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Eskiden sağlıkta ve eğitimde yaşanan sorunlara çok yakından şahit olduk. Hastanelerde sabahın 7’sinde sıraya girerdik, akşama kadar beklerdik. Şimdi istediğiniz hastanede, istediğiniz hekimi seçip dilediğiniz gibi tedavi oluyorsunuz. Ben küçükken okulda matematik derslerim hep boş geçiyordu, öğretmen yoktu. Şimdi öğretmensiz okul kalmadı. AK Parti, son 12 yılda Türkiye’ye çağ atlattı. Tabi manevi değerlerimize saygılı olması da beni bu partiye yakınlaştırdı. Kurulduğu yıldan bu yana AK Parti’nin bir neferiyim. 

TÜRKAN: SIRALAMAYA GİRDİĞİNİZDE SEÇİM STRATEJİNİZ NE OLACAK, NE GİBİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEKSİNİZ?
TANRISEVEN: Baro Başkanlığım döneminde sivil toplum kuruluşlarıyla yakaladığım diyalogum halen devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları, toplumun aynasıdır. Bu yüzden aday gösterildiğim takdirde onlarla birlikte ciddi bir çalışma içerisine gireceğim. Asla görüşlerine göre ayrım yapmadan her kesime gideceğim. Gece gündüz demeden vatandaşı ev ve işyerlerinde ziyaret edeceğim. Onlara kendimi anlatacağım, yapmak istediklerimi anlatacağım. Seçildiğim takdirde ise klasik bir vekil olmayacağım. Ankara’da olup, Batman’a uzaktan bakan bir vekil olmayacağım. Aktif, çalışkan, başarılı ve zeki bir milletvekili profili çizeceğim. Her zamanki gibi halkın içinde olmaya devam edeceğim. Sonuçta ben halkın içinden gelen biriyim. Halktan kopuk bir insan değilim, vekil olduğumda da bu şekilde devam edeceğim.

TÜRKAN: SEÇİLDİĞİNİZ TAKDİRDE BATMAN İÇİN NELER YAPACAKSINIZ?
TANRISEVEN: Batman son yıllarda çok büyümesine rağmen, köy görünümünden kurtulamadı. Büyük bir köye dönüştük. Yapılması gereken ciddi işler var. Vekil olursam Belediye ile işbirliği içerisinde olacağım. İluh Deresinin ıslahından, kentsel dönüşüme kadar, bütün ilgili kurumlarla birlikte hareket edeceğim.
Ancak tüm bunlardan önce ilk yapacağım şey, huzur ortamının sağlanması konusunda olacak. Buradaki halkın artık devletle barışması gerekiyor. Ceberut devlet anlayışının tamamen yıkılması gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman, huzur ortamı sağlandığında zaten bütün hizmetler ve çalışmalar kendiliğinde gelecektir.
Diğer bir çalışmam ise istihdam alanında olacak. Şu anda teşvikte 6. sırada yer alıyoruz. İnsanların kahvehane köşelerinde oturmak yerine, fabrikalarda çalışması gerekiyor. Yatırımların buraya çekilmesi gerekiyor.
Uyuşturucu sorununun çözülmesi gerekiyor.
Üniversitenin geliştirilmesi gerekiyor.
İyi bir Tıp Fakültesine ihtiyaç var.
Demem o ki, Batman’ın klasikleşmiş bazı sorunları var. Aslında çok kolay çözülebilecek sorunlar bunlar. Eğer vekil olursam, bu kentte yaşanan sorunları ya çözerim, ya çözerim. Sürümcede bırakmam.

TÜRKAN: ÇÖZÜM SÜRECİ VE YENİ ANAYASA İÇİN NE GİBİ KATKINIZ OLACAK?
TANRISEVEN: Baro Başkanıyken de çözüm süreci konusunda ciddi çalışmalar yürüttüm. Süreç zaman zaman baltalandı ancak son 2 yıldır çatışmalar yaşanmıyor. Bu, büyük bir kazanç. Bu sürecin devam etmesi gerekiyor ancak çok da uzatılmaması gerektiğini düşünüyorum. Sürecin hızlandırılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iki taraftan da ciddi açıklamalar bekliyorum. Mecliste olduğum takdirde bu sürecin hızlandırılması için elimi taşın altına koyacağım. Bu konuda faydalı olacağıma inanıyorum.

TÜRKAN: İÇ GÜVENLİK PAKETİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
TANRISEVEN: İç Güvenlik Paketi, 6–7 Ekim olaylarının ürünüdür. Bu paketi destekliyorum. Eğer yetki verilen kolluk kuvvetleri ve emniyet amirleri görevi, görevlerini kötüye kullanmazlarsa ve görevini kötüye kullanan emniyet güçleri soruşturulacaksa, bu paketin hiçbir zararı yoktur. Burada esas olan yargı sisteminin nasıl işlediğidir. Hukuk’un, görevini kötüye kullanan güvenlik görevlilerini ciddi manada soruşturması gerekiyor.


TÜRKAN: SON OLARAK BATMANLILARA NELER SÖYLERSİNİZ?
TANRISEVEN: Meclise girersem gündemi takip eden bir vekil değil, gündem oluşturan bir vekil olacağım. AK Parti’nin yeni Türkiye’sinde genç, çalışkan, başarılı,, donanımlı, iyi eğitimli insanlara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Takdir edilirse ve bana fırsat verilirse inşallah halkıma hizmet etmek istiyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?