HASANKEYF

STK’LAR, HASANKEYF’İ KORUMAYAN UNESCO’YU ELEŞTİRDİ!

Aralarında Batman’dan dernek ve sendikaların da bulunduğu çok sayıda STK, İstanbul’da gerçekleşen UNESCO Dünya Miras Komitesi 40’ıncı Toplantısını eleştirdi.

STK’LAR, HASANKEYF’İ KORUMAYAN UNESCO’YU ELEŞTİRDİ!
13-07-2016 21:27
Google News

UNESCO NEYİ KORUYOR?

Hasankeyf Yaşatma Girişimi ile birlikte 43 sivil toplum kuruluşunun imza attığı ortak metinde, UNESCO’ya sert eleştiriler yöneltildi. İstanbul’da devam eden UNESCO Dünya Miras Komitesi 40’ıncı Toplantısını eleştiren STK’lar “UNESCO Neyi Koruyor?” sorusunu yöneltti. Açıklamada “Doğal ve kültürel varlıklar listelere alınarak, tahrip edilmeleri görmezden gelinerek yakılıp yıkılmalarını sağlayanlarla birlikte korunamaz” denildi.

16 TEMMUZ’DA FORUM DÜZENLENECEK

Hasankeyf Yaşatma Girişiminin de katılım sağladığı toplantıda, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıya eleştiri getirilerek 16 Temmuz’da TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde karşı forum düzenleneceği belirtildi.

“UNECSO’NUN TARAFSIZLIK SÖYLEMLERİNE İNANMIYORUZ”

43 STK’nın imzasını taşıyan ortak metinde “UNESCO toplantısının İstanbul’da yapılmasına rağmen tarihi kent merkezi ile 31 yıldır Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kentimizin, sermaye birikimi için inşaat ve turizm baskısıyla tarihi dokusunun talan edilmesi konuşulmayacak. UNESCO’nun, kültür ve doğal varlıklara ilişkin ‘ortak miras’, ‘tarafsızlık’ ve ‘koruma’ söylemlerine güvenmiyoruz. Bizler yaşadığımız alanlardaki kültürel dokuların hükümetler ve onların oluşturduğu kurumlarla değil, bizzat yerinde, halklarla birlikte korunabileceğini, böylece miras olarak gelecek nesillere taşınabileceğini düşünüyoruz. Yaşamı, tarihi ve kültürel belleği korumak isteyen herkesi, tüm kurumları, savaşlara, sermaye saldırılarına, bunları yürüten hükümetlere ve onları aklayan UNESCO, benzeri oluşumlara karşı koyacak dayanışmayı örmeye, soyut söylemler yerine doğal, tarihi ve kültürel varlıkları nasıl koruyacağımızı birlikte tartışmaya davet ediyoruz” denildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete