GÜNDEM

SU YERİNE ÇAMUR AKIYOR

Uzmanlar “vahşi sulama yerine damlama kullanın” diyor. Diyarbakır ve Batman'da tarımsal sulamanın fazla olduğu dönemlerde Dicle Nehri ile Batman ve Garzan Çaylarının rengi, kahverengiye bürünüyor.

SU YERİNE ÇAMUR AKIYOR
08-07-2019 19:27
Google News

 

 

SALMA SULAMA İLE TOPRAK VE GÜBRE, KOPUP GİDİYOR
Batman'da mısır ve pamuk ekili arazilerde sulama dönemi başladı. Kimi üreticiler GAP kapsamında yapılan sulama kanalları ile kimisi de açtıkları kuyulardan temin ettikleri su ile sulama yapıyor. Uyarılara rağmen çiftçinin büyük bölümlü, ürünlerini vahşi (salma) yöntemle suluyor. Tarlalardan taşan suyla birlikte toprak ve gübre de nehirlere karışıyor. 
UZMANLAR, DAMLA SULAMAYI ÖNERİYOR
Tarımsal sulamanın fazla olduğu bu dönemde Dicle Nehri ile Batman ve Garzan Çayları da kahverengiye bürünüyor. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Tarımsal Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öner Çetin “Bölgede yapılan baraj gölleri ve sulama projeleri sayesinde her yıl büyük araziler suya kavuşuyor. Ancak su kaynakları üreticiler tarafından tarımsal sulamada iyi kullanılmıyor. Özellikle eğimi yüksek arazilerde yüzey sulama, üstteki verimli toprağın taşınmasına neden oluyor. Dicle Nehri kahverengi, kızıl renkte akıyor. Çünkü toprak üzerindeki kil, nehre kadar taşınıyor. Toprak için faydalı olan gübre de nehirlere akıp gidiyor. Vahşi sulama yerine basınçlı veya damlama sulama yöntemi kullanılmalı. Devlet, basınçlı ve damlama sistemine yüzde 50 destek veriyor. Bu yöntem, yüzde 50'ye yakın su tasarrufu sağlar, erozyonu önler” dedi. 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete