GÜNDEM

SURİYELİ AİLELER BAYRAMA BURUK GİRİYOR

SURİYELİ AİLELER BAYRAMA BURUK GİRİYOR

SURİYELİ AİLELER BAYRAMA BURUK GİRİYOR
25-07-2014 21:38
Google News

Yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeli aileler, bayrama buruk girdi.

Sığındıkları memleketlerde zor yaşam koşullarıyla karşılaşan mülteciler, bayramı sevdiklerinden ve ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyor.

Şükriye Halil ve ailesi, Batmanda yaşamını süren 20 bin Suriyeli aileden biri… 

Batman’da buruk giriyor Ülkelerinde yaşanan iç savaştan ötürü yerlerini yurtlarını terk ederek Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Batmanda yaşama tutunmaya çalışıyor.

Şükriye teyze 60 yaşında. Kocasını yıllar önce kaybetmiş. 12 çocuk annesi olan Şükriye teyze, 3 çocuğunu Suriye’de bırakıp kaçmak zorunda kalmış. Halil ailesi, pasaportla gelmiş. Kaçak yollarla değil yani. Şükriye teyzeye Suriye’den neden kaçtınız, diye soruyoruz. “kaçmaktan başka çare yoktu ki. Canımız tehlikedeydi. Hayat durmuştu adeta. Elektrik yoktu su yoktu. Karnımızı doyuramıyorduk. Fırınlar kapalı, marketler kapalı, çarşı pazar hep kapalıydı. Şimdi oradaki akrabalarımızla konuştuğumuzda iyi ki kaçmışız, diyoruz. Hiç değilse burada doya doya su içebiliyoruz. Rahat uyuyabiliyoruz. Korkmadan dışarı çıkabiliyoruz” diyerek yanıtlıyor sorumuzu.

İŞ BULAMAMAKTAN YAKINIYORLAR

Şükriye teyzenin 25 yaşında olan Zai Muhammed adındaki oğlu, iş bulamamaktan yakınıyor. “iş arıyorum bulamıyorum. Batman’a geldikten sonra evlendim. Kamışlo’daki komşumuzun kızıyla evlendim. Kaçak yollarla onu buraya getirdim. Düğün borçlarımı ödemek için İstanbul’a gittim, orda çalışırım diye. Ama orda da çalıştığım parayı alamadım. Vermediler paramı. Tekrar Batman’a gelmek zorunda kaldım. Burada da öyle. Suriyeli olduğumu bildikleri için az maaş veriyorlar. Emeğimin karşılığını alamıyorum. Kaynakçıyım, mesleğim var. Ama iş için gittiğim yerlerde çok az maaş teklif ediyorlar. Hem buradaki işçiler mağdur oluyor hem de biz. O parayla da geçimimizi sağlayamıyoruz” diye serzenişlerde bulunuyor.

VATANIMIZDAN UZAKTA MUTLU OLAMAYIZ

Burada mutlu musunuz diye sorduğumuzda Şükriye Teyzeye “insan hiç vatanından doğup büyüdüğü yerden uzakta mutlu olur mu? Burada iş yok. Ev bulamıyoruz. Suriyeli olduğumuzu öğrenince ev vermiyorlar. Kiramızı ödeyemiyoruz. Afad yardım ediyor. Onun yardımlarıyla ayaktayız. Hastaneye gittiğimizde para vermiyoruz. İlaç tedavi parası vermiyoruz. Bu uygulamadan çok memnunuz. Ama yine de vatanımızdan uzakta ne kadar mutlu olabiliriz ki” sözleriyle anlatıyor mutsuzluğunu.

EYÜP BEBEĞİN KİMLİĞİ YOK

Savaştan kaçan Şükriye teyze, savaşın gölgesinde ailesini genişletiyor bir taraftan. Batman’da torunu oldu Şükriye teyzenin. Eyüp bebek daha 2 aylık. Kimliği yok Eyüp bebeğin. Vatandaşlık hakkını alamamışlar çünkü Eyüp bebeğin. Vatan hasretiyle yanıp tutuşan Şükriye teyze de her Suriyeli gibi savaşın bitmesi için dualar ediyor ve bir gün yine topraklarına dönme hayaliyle yaşıyor.

BAYRAMA BURUK GİRDİLER

Kamışlo’dan gelen Şükriye teyze ve ailesi, buruk. Çünkü orda bıraktıkları parçaları var. Şükriye teyze orda akrabalarını bıraktı. En önemlisi canından birer parça olan 3 çocuğunu bırakıp geldi. Gelmek zorunda kaldı. Şimdi gelmelerini çok istiyor. Ancak sınırda öldürülmelerinden korkuyor. Çünkü daha önce sınırda öldürülenler olmuş, Şükriye teyzenin dediğine göre.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?