GÜNDEM

SURİYELİ GENCİN TEK HAYALİ DİŞ HEKİMİ OLMAK AMA…

Yaşanan savaş nedeniyle 2013 yılında Batman’a sığınan Suriyeli Mohammad Rashed Cheıkhmous (Şehmus), 2 sene eğitim aldığı Batman Suriye Can Okulları’ndan yüksek diploma puanı ile mezun oldu. Mohammad Rashed’ın tek hayali, üniversite okumak.

SURİYELİ GENCİN TEK HAYALİ DİŞ HEKİMİ OLMAK AMA…
07-06-2017 21:19
Google News

AĞABEYLER ÇALIŞTI, KARDEŞLER OKUDU

Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen 9 kişilik Cheıkhmous (Şehmus) Ailesi, Batman’a sığındı. Anne-Baba ve 7 kardeşten oluşan Şehmus Ailesi, bu kez de yaşam savaşı vermeye başladı. Ailenin erkekleri, metropol kentlerde işe yerleşerek para kazanma çabası içine girdi, okul çağındaki çocukları ise Suriye Can Okulları’nda eğitim görmeye başladı.

YÜKSEK DİPLOMA NOTUYLA MEZUN OLDU

7 kardeşten biri olan Mohammad Rashed Cheıkhmous (Şehmus), 2 sene Nusaybin’de, 2 sene ise Batman Suriye Can Okulları’nda lise eğitimi aldı, üniversite okumanın hayalini kurdu. Yüksek (93,33) diploma notu ile mezun olan 17 yaşındaki Mohammad Rashed, hayallerine kavuşacağı günü beklerken, önüne çıkan engellerle adeta yıkıldı. Mohammad Rashed, Açıköğretim Lisesinden aldığı diplomaya sığınarak birçok ildeki üniversiteyi telefonla aradı.

“BÜTÜN İMKANSIZLIKLARA DİRENDİK”

Üniversite kaydı için yaptığı bütün telefon görüşmelerinden olumsuz yanıt alan Mohammad Rashed “Savaşı yaşadık, Batman’a sığındık. Ağabeylerim farklı şehirlere gidip çalışmaya başladı. Kazandıkları parayla bizi okuttular. Onların emeğini boşa çıkarmamak için gece gündüz ders çalıştım. Tüm imkansızlıklara rağmen yüksek diploma notuyla mezun olabildim. Ama şimdi hangi üniversiteyi arasam, YÖS sınavına girmemi söylüyorlar. Sınav ücreti çok yüksek. Üniversiteye sınavsız geçiş hakkımızın olduğunu sanıyordum. Diş hekimi olmayı hayal ediyorum, destek istiyorum” dedi. (Yusuf Kavak) 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete