SİYASET

“TANDIR KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKILMALI”

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, Çamlıca Mahallesi Hoşgörü Caddesi üzerinde tandır üretimi yapan Beyaz Ailesini ziyaret etti. Durmaz, 37 yaşındaki Hamit Beyaz ve 62 yaşındaki annesi Gülsüm Beyaz’dan 20 yıldır ürettikleri tandırlara ilişkin bilgi aldı.

“TANDIR KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKILMALI”
30-10-2021 09:48
30-10-2021 09:49
BATMAN
Google News

HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, tandır üretici Beyaz Ailesiyle görüştü. Koyun kılı ve samanı çamurla birleştirerek tandır ürettiklerini belirten tandır üreticisi Hamit Beyaz “Geçmişi 5000 yılı dayanan tandıra Batmanlıların özel bir ilgisi var. Aynı şekilde bölge halkı da tandır siparişi veriyor. 20 yıldır bu işi yapıyoruz. Tandır yapmak zor ve zahmetli bir iş. Dağlardan tandır için killi toprak getiriyoruz, eliyoruz, içerisine saman ve keçi kılı veya pamuk katarak çamur yapıyoruz. Bir gün bekletip, yoğuruyoruz. Silindir şekline getiriyor ve sonra güneşe çıkarıyoruz. Tandırın ağız kısmını yapıp kurumaya bırakıyoruz. Kullanım ömrü 5- 10 yıl olan tandırı ortalama bir haftada yapıyoruz” dedi.

TANDIR KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKILMALI

Tandır kültürüne sahip çıkılması gerektiğini belirten Merkez İlçe Başkanı Durmaz “Batmanımızın kültürel zenginlikleri arasında yer alan tandır kültürü, halk arasında geçerliliğini koruyor. Asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneği, bilindiği gibi sofra kültürümüzdeki yerini hala muhafaza ediyor. Coğrafyamızın bir zenginliği olan, geçmişi asırlara dayanan tandır kültürünün kaybolmaması için bu işi yapanlara sahip çıkmak gerekir” dedi. ,

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete