HASANKEYF

TARİHİ ESERLER SÜSLENİP MEZARLIĞA GÖMÜLECEK

Ilısu Barajının yapılacağı Hasankeyf İlçesi’nde taşınacak ve sular altında bırakılacak olan tarihi eserlerle ilgili çalışmalar devam ediyor. Taşıma işlemi yapılacak olan Zeynel Bey Türbesi ile sular altında kalacak olan Tarihi Köprü, çalışmalarla güçlendiriliyor.

TARİHİ ESERLER SÜSLENİP MEZARLIĞA GÖMÜLECEK
09-09-2016 20:09
Google News

 “SÜSLENDİKTEN SONRA MEZARA GÖMÜLECEK”

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, antik kentin sular altında kalmasının kendilerini derinden üzdüğünü dile getiriyor. Hasankeyf’in gerçek tarihinin, yerin altında gizli olduğunu savunan Kusen “Esas Hasankeyf tarihi, yerin altındadır. Çünkü 15 bin yıllık tarihi geçmişi vardır. Göl havzası Hasankeyf’i su altında bıraktığı için tarihi kültürel dokunun miktarını bilemiyoruz. Yani neyi kaybettiğimizi bile bilmiyoruz. Şu anda tarihi eserlerin etrafına taşlar örülerek sağlamlaştırılıyor. Dünyanın en büyük taş köprüsü olarak bilinen Heybetli Köprüsü, Ortadoğu’yu Anadolu’ya bağlayan tek geçiş noktasıdır. Evliya Çelebi de bu köprüden geçerken bu dünyanın en büyük taş köprüsü olduğunu söylemiştir. Ne yazık ki sulara gömülecek. Gönül isterdi ki bu köprü, restore edilip miras olarak korunsun. Ancak ne yazık ki bu eserler süslenip mezarlığa gömülecek” dedi.

“UMARIM ZEYNEL BEY TÜRBESİ ELİMİZDE KALMAZ”

Kusen, restore edildikten sonra yeni Hasankeyf yerleşkesine taşınacak olan Zeynel Bey Türbesi’nin önemine dikkat çekerek “Bu türbe Akkoyunlular dönemine aittir. Anadolu topraklarının tek eseridir. Bir benzeri daha yoktur. Etüt çalışmaları başladı ama taşıma çalışmaları henüz başlamadı. Çok narin bir yapıdır. Umarım elimizde kalmaz. Türkiye’de taşınacak ilk tarihi eserdir. Raylı bir sistemle Yeni Hasankeyf’e taşınacağı söyleniyor. Kalenin Orta Kapısı, El Rızık Camii Minaresi, Sultan Süleyman Camisinin Minareleri ve Yamaç Külliyesi’nin de taşınacağı söyleniyor” dedi. (Atilla İhsan Atay)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete