GÜNDEM

TASARI YASALAŞTI “HASANKEYF SULAR ALTINDA KALACAK”

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa ile UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren Hasankeyf, baraj sularına teslim edilecek.

TASARI YASALAŞTI “HASANKEYF SULAR ALTINDA KALACAK”
29-01-2016 20:35
Google News

 “BUNUN HESABINI HZ. ÖMER DE SİZE SORACAK”

Hasankeyf' yerleşim biriminin 12 bin yıllık tarihi bir geçmişi olduğuna dikkat çeken HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, barajın yapımının anayasaya aykırı olduğunu belirterek “Anayasa'nın 63'üncü maddesinde devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır ibaresi yer alıyor. 60 yıl sonra düşünün torunlarımız -hani 60 yıllık bir enerjiden söz ediyoruz ya- enerjiyi de görmeyecekler, Hasankeyf'i de görmeyecekler. Dolayısıyla, 12 bin yıllık bir tarih katledilmiş oluyor. 50- 60 yıl sonra büyük paralar harcayıp, suların altındaki tarihi antik kenti kurtaralım diyeceğiz. Şimdi Avrupa’da büyük paralarla suların altındaki tarihlerini kurtarmaya çalışıyorlar. Oysa Batman ve Urfa, Türkiye'de çok güneş enerjisi alan kentlerdir. Alternatif enerji yolları ile sözü edilen enerjilere ulaşılabilir. Hasankeyf, Hazreti Ömer'in bize emanetidir. Bunun hesabını Hazreti Ömer de size soracak” dedi.

“60 YILLIK BARAJ, 12 BİN YILA TERCİH EDİLMEMELİ”

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de duruma tepki göstererek “Hasankeyf'i birinci derece sit alanı yapan en önemli özellik, bir bütün içerisinde mağaraların, kalenin tarihi dokunun, ibadethanelerin, atalarımızın mezarlarının ve gün ışığına çıkmayı bekleyen binlerce tarihi eserin burada yer almasıdır. Hasankeyf'te 60 yıl ömürlü baraj 12 bin yıllık tarihe tercih edilmemelidir” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete